Povežite se s nama

U fokusu

VIDEO Varkom otima milijune kuna građanima i oročava ih u bankama. Zašto ne prepolove račune za vodu?

Objavljeno:

- dana

Patafta o računima gradske tvrtke

Varkom na računu ima 50-ak milijuna oročenih kuna, a vlasnici tog novca, građani, svaki mjesec skupo plaćaju vodu. I to vodu koja je možda zagađena zbog raspadnutih bala u blizini vodocrpilišta.

To je, kao još jedan u nizu apsurda aktualne varaždinske vlasti, u današnjem razgovoru s novinarima istaknuo Davor Patafta, kandidat Lige za Varaždin za varaždinskog dogradonačelnika.

Budući da je godišnji prihod Varkoma 80 milijuna kuna, tvrtka bi komotno mogla, rekao je Davor Patafta, na godinu dana prepoloviti račune za vodu.

– To bi jedino bilo fer prema građanima. Osobito umirovljenicima, koji su najredovitiji platiše, a imaju najmanje – istaknuo je i rekao kako je tu riječ o čistom izrabljivanju umirovljenika.

Davor Patafta kaže kako se računi gradskih tvrtki dosad nisu spominjali pa je tako u javnosti nezamijećeno prošao i ovaj sramotni podatak o bankovnom računu gradske komunalne tvrtke.  

– Tvrtka je u vlasništvu građana pa je suludo da zarađuje na tim istim građanima – oštar je i pita: Zašto se gomila takav novac za koji onda ne znaju što će s njim pa ga drže oročenog u banci? Neka smanje ljudima račune za vodu.

On je zgrožen ponašanjem Alena Kišića koji, kako je rekao, s umirovljenicima slavi rođendan dok istovremeno podržava Vladu Vlašića, predsjednika uprave Varkoma. Uz sve to, u Gradu je, upozorio je Davor Patafta, napravljena šteta od 200 milijuna kuna koju nitko ne spominje.

– Priča se o projektima vrijednima 10, 20 ili 100 tisuća kuna. O kapitalnim projektima i katastrofi s njima se šuti. Samo propalim natječajima Varkoma za aglomeraciju napravljeno je 40 milijuna kuna direktne i indirektne štete – istaknuo je.

Kako bi zorno ilustrirao o čemu priča, na jedan je kup stavio stupac od 1.000 komada vodoravno posloženih A4 papira koji predstavljaju interes političara i ono o čemu oni jedino raspravljaju i spominju, dok je na drugi stavio stupac od čak 20.000 komada A4 papira koji predstavljaju direktne i indirektne štete koje su ti isti političari napravili, a o kojima šute i boje ih se uopće spominjati.

Davoru Patafti  nije jasno zašto je Vlado Vlašić još uvijek prvi čovjek Varkoma.

– On je suodgovoran za milijunske štete i u svakoj privatnoj tvrtki bi već odavno bio opozvan. A, ovdje će ako i kad ode, vjerojatno sa sobom ponijeti veliku otpremninu – rekao je.

Davor Patafta i Vlado Sevšek su tražili uvid u menadžerski ugovor Vlade Vlašića ali, iako bi trebao biti javan, ugovor nisu dobili.

Davor Patafta je upozorio kako Varkom nije jedina tvrtka s golemim novcem na računu.

– I druge gradske tvrtke imaju milijune na računu. To je dokaz neodgovornosti. Neznanje direktora i NO-a, ali najviše Grada koji postavlja Nadzorni odbor. Uvjeren sam da će se takvih rupa naći puno. I to nalazimo sad kad ne raspolažemo podacima. A, zamislite kad dođemo u mogućnost da možemo pitati – zaključio je Davor Patafta i pozvao građane da izađu na izbore i u gradsku vlast odaberu one koji će znati upravljati gradskim novcem.

Izvor: LZV
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!