Povežite se s nama

U fokusu

VIDEO Varkom otima milijune kuna građanima i oročava ih u bankama. Zašto ne prepolove račune za vodu?

Objavljeno:

- dana

Patafta o računima gradske tvrtke

Varkom na računu ima 50-ak milijuna oročenih kuna, a vlasnici tog novca, građani, svaki mjesec skupo plaćaju vodu. I to vodu koja je možda zagađena zbog raspadnutih bala u blizini vodocrpilišta.

To je, kao još jedan u nizu apsurda aktualne varaždinske vlasti, u današnjem razgovoru s novinarima istaknuo Davor Patafta, kandidat Lige za Varaždin za varaždinskog dogradonačelnika.

Budući da je godišnji prihod Varkoma 80 milijuna kuna, tvrtka bi komotno mogla, rekao je Davor Patafta, na godinu dana prepoloviti račune za vodu.

– To bi jedino bilo fer prema građanima. Osobito umirovljenicima, koji su najredovitiji platiše, a imaju najmanje – istaknuo je i rekao kako je tu riječ o čistom izrabljivanju umirovljenika.

Davor Patafta kaže kako se računi gradskih tvrtki dosad nisu spominjali pa je tako u javnosti nezamijećeno prošao i ovaj sramotni podatak o bankovnom računu gradske komunalne tvrtke.  

– Tvrtka je u vlasništvu građana pa je suludo da zarađuje na tim istim građanima – oštar je i pita: Zašto se gomila takav novac za koji onda ne znaju što će s njim pa ga drže oročenog u banci? Neka smanje ljudima račune za vodu.

On je zgrožen ponašanjem Alena Kišića koji, kako je rekao, s umirovljenicima slavi rođendan dok istovremeno podržava Vladu Vlašića, predsjednika uprave Varkoma. Uz sve to, u Gradu je, upozorio je Davor Patafta, napravljena šteta od 200 milijuna kuna koju nitko ne spominje.

– Priča se o projektima vrijednima 10, 20 ili 100 tisuća kuna. O kapitalnim projektima i katastrofi s njima se šuti. Samo propalim natječajima Varkoma za aglomeraciju napravljeno je 40 milijuna kuna direktne i indirektne štete – istaknuo je.

Kako bi zorno ilustrirao o čemu priča, na jedan je kup stavio stupac od 1.000 komada vodoravno posloženih A4 papira koji predstavljaju interes političara i ono o čemu oni jedino raspravljaju i spominju, dok je na drugi stavio stupac od čak 20.000 komada A4 papira koji predstavljaju direktne i indirektne štete koje su ti isti političari napravili, a o kojima šute i boje ih se uopće spominjati.

Davoru Patafti  nije jasno zašto je Vlado Vlašić još uvijek prvi čovjek Varkoma.

– On je suodgovoran za milijunske štete i u svakoj privatnoj tvrtki bi već odavno bio opozvan. A, ovdje će ako i kad ode, vjerojatno sa sobom ponijeti veliku otpremninu – rekao je.

Davor Patafta i Vlado Sevšek su tražili uvid u menadžerski ugovor Vlade Vlašića ali, iako bi trebao biti javan, ugovor nisu dobili.

Davor Patafta je upozorio kako Varkom nije jedina tvrtka s golemim novcem na računu.

– I druge gradske tvrtke imaju milijune na računu. To je dokaz neodgovornosti. Neznanje direktora i NO-a, ali najviše Grada koji postavlja Nadzorni odbor. Uvjeren sam da će se takvih rupa naći puno. I to nalazimo sad kad ne raspolažemo podacima. A, zamislite kad dođemo u mogućnost da možemo pitati – zaključio je Davor Patafta i pozvao građane da izađu na izbore i u gradsku vlast odaberu one koji će znati upravljati gradskim novcem.

Izvor: LZV
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje