Povežite se s nama

U fokusu

VIDEO Varkom otima milijune kuna građanima i oročava ih u bankama. Zašto ne prepolove račune za vodu?

Objavljeno:

- dana

Patafta o računima gradske tvrtke

Varkom na računu ima 50-ak milijuna oročenih kuna, a vlasnici tog novca, građani, svaki mjesec skupo plaćaju vodu. I to vodu koja je možda zagađena zbog raspadnutih bala u blizini vodocrpilišta.

To je, kao još jedan u nizu apsurda aktualne varaždinske vlasti, u današnjem razgovoru s novinarima istaknuo Davor Patafta, kandidat Lige za Varaždin za varaždinskog dogradonačelnika.

Budući da je godišnji prihod Varkoma 80 milijuna kuna, tvrtka bi komotno mogla, rekao je Davor Patafta, na godinu dana prepoloviti račune za vodu.

– To bi jedino bilo fer prema građanima. Osobito umirovljenicima, koji su najredovitiji platiše, a imaju najmanje – istaknuo je i rekao kako je tu riječ o čistom izrabljivanju umirovljenika.

Davor Patafta kaže kako se računi gradskih tvrtki dosad nisu spominjali pa je tako u javnosti nezamijećeno prošao i ovaj sramotni podatak o bankovnom računu gradske komunalne tvrtke.  

– Tvrtka je u vlasništvu građana pa je suludo da zarađuje na tim istim građanima – oštar je i pita: Zašto se gomila takav novac za koji onda ne znaju što će s njim pa ga drže oročenog u banci? Neka smanje ljudima račune za vodu.

On je zgrožen ponašanjem Alena Kišića koji, kako je rekao, s umirovljenicima slavi rođendan dok istovremeno podržava Vladu Vlašića, predsjednika uprave Varkoma. Uz sve to, u Gradu je, upozorio je Davor Patafta, napravljena šteta od 200 milijuna kuna koju nitko ne spominje.

– Priča se o projektima vrijednima 10, 20 ili 100 tisuća kuna. O kapitalnim projektima i katastrofi s njima se šuti. Samo propalim natječajima Varkoma za aglomeraciju napravljeno je 40 milijuna kuna direktne i indirektne štete – istaknuo je.

Kako bi zorno ilustrirao o čemu priča, na jedan je kup stavio stupac od 1.000 komada vodoravno posloženih A4 papira koji predstavljaju interes političara i ono o čemu oni jedino raspravljaju i spominju, dok je na drugi stavio stupac od čak 20.000 komada A4 papira koji predstavljaju direktne i indirektne štete koje su ti isti političari napravili, a o kojima šute i boje ih se uopće spominjati.

Davoru Patafti  nije jasno zašto je Vlado Vlašić još uvijek prvi čovjek Varkoma.

– On je suodgovoran za milijunske štete i u svakoj privatnoj tvrtki bi već odavno bio opozvan. A, ovdje će ako i kad ode, vjerojatno sa sobom ponijeti veliku otpremninu – rekao je.

Davor Patafta i Vlado Sevšek su tražili uvid u menadžerski ugovor Vlade Vlašića ali, iako bi trebao biti javan, ugovor nisu dobili.

Davor Patafta je upozorio kako Varkom nije jedina tvrtka s golemim novcem na računu.

– I druge gradske tvrtke imaju milijune na računu. To je dokaz neodgovornosti. Neznanje direktora i NO-a, ali najviše Grada koji postavlja Nadzorni odbor. Uvjeren sam da će se takvih rupa naći puno. I to nalazimo sad kad ne raspolažemo podacima. A, zamislite kad dođemo u mogućnost da možemo pitati – zaključio je Davor Patafta i pozvao građane da izađu na izbore i u gradsku vlast odaberu one koji će znati upravljati gradskim novcem.

Izvor: LZV
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi, spasili ga domaći gosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička Zajednica Grada Varaždina u utorak, 21. rujna, izvijestila je javnost o rezultatima 23. Špancirfesta.

Naime, ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi što je 70.000 manje nego rekordne 2019. godine.

No, budući da su za promociju samog festivala imali samo dva tjedna, rezultatima su iz TZ Grada Varaždina i više nego zadovoljni.

Broj turističkih dolazaka za vrijeme trajanja ovogodišnjeg festivala, registriranih kroz sustav eVisitor, samo je 15 % manji nego u rekordnoj 2019. godini, dok je pad u broju noćenja značajno manji i iznosi tek 5 % .

Prema dostavljenim službenim podacima, ukupni turistički promet u trgovini i ugostiteljstvu, uključujući i smještaj za vrijeme ovogodišnjeg Špancirfesta iznosio je 72.163.000 kuna, što je 6,94 %  više nego 2019. godine, kada je taj iznos bio 67.481.000 kuna.

Što se strukture gostiju tiče, u dolascima i noćenjima i dalje prednjače domaći gosti, no nisu zakazala ni tradicionalna tržišta Špancirfesta: Njemačka, Poljska, Italija, Slovenija i Austrija.

– Špancirfest je uspješan prije svega zbog timskog rada cijelog niza osoba, službi, institucija, ustanova i partnerskih poduzeća. Festivala, ovih optimističnih brojki, ali i nebrojenih trenutaka sreće koje posjetitelji, izvođači i organizatori dožive na njemu, ne bi bilo bez podrške, prije svega, Grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije te sponzora, od kojih su neki uz festival od samih početaka. U organizaciji festivala pomogli su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, PU varaždinske, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Čistoće, Parkova i brojni drugi – istaknula je Jelena Toth, direktorica TZ Grada Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji dosad popisano 16,4 % ili 27.064 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Do danas ujutro, 21. rujna, u Varaždinskoj se županiji samopopisalo 27.064 osoba, naglasio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak na današnjoj konferenciji za medije održanoj nakon radnog sastanka sa ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković.

– Prva faza popisivanja stanovništva traje do 26. rujna, a potom izlaze na teren popisivači i ta će druga faza popisa trajati od 27. rujna do 17. listopada. Na području Varaždinske županije u popisivanju je angažirano 327 popisivača, četiri kontrolora, osam instruktora i dva koordinatora. Uz to, prisutni su i članovi županijskih povjerenstava, ispostava i popisnih centara te oko 50-ak osoba uključenih u provedbu popisivanja. Možemo reći da je u popis stanovništva na području Varaždinske županije uključeno oko 420 osoba. S obzirom na to da smo u prvoj fazi samopopisivanja, do danas ujutro popisalo se 27.064 osoba, odnosno 16.4 %, dakle skoro svaki šest građanin ove županije. Ispred nas su Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija, Istarska i Zagrebačka, stoga pozivam sve sugrađane da se samopopišu. I ja sam iskoristio tu mogućnost, samopopisao sam se još prošli tjedan – otkrio je župan Stričak.

Ravnateljica DZS-a Lidija Brković naglasila je da se u Hrvatskoj trenutno popisalo više od 720.000 osoba putem sustava e-građani te da su „više nego zadovoljni“.

Osvrnula se i na pojavu lažnih popisivača kojih zasad u Varaždinskoj županiji nije bilo, no u drugim županijama „operiraju“ po kućama ili stanovima predstavljajući se kao službene osobe. Stoga, na upit kako prepoznati prave popisivače, Brković odgovara:

– Nažalost, pojavili su se lažni popisivači i imali smo par nemilih situacija, koliko je meni poznato u Zagrebi i Rijeci. Građani moraju znati da naši popisivači na teren izlaze idući tjedan, tek 27. rujna, i prije toga se nitko ne smije predstaviti kao popisivač. Naši će popisivači biti prepoznatljivi, svi imaju službene akreditacije s logom Zavoda i potpisom, imenom i prezimenom. U potpunosti smo napustili papirnate obrasce, stoga svi imaju i prijenosna računala. Tu su i naše maske i majice s logom i potpisom – objašnjava ravnateljica DZS-a, koja je upozorila sve građane da budu dodatno oprezni.

Nadalje, dala je odgovor na pitanje što ako netko pogriješi s unosom podataka, mogu li se podatci naknadno ispraviti.

– Jedom kad se popisnica zaključa više nema izmjene podataka i to je nešto o čemu cijelo vrijeme komuniciramo s javnosti. Zbog toga je dozvoljeno da popisnica bude otvorena tijekom cijelog trajanja popisivanja, dakle, ako niste sigurni u neke podatke, popisnicu možete držati otvorenu tijekom cijelog trajanja popisivanja stanovništva i završit je onoga trena kada ste sigurni da ste je dobro popisali – naglašava Brković.

Odgovorila je i na sljedeći slučaj – što učiniti ako osoba nije kod kuće, a popisivač pokuca na vrata?

– Popisivači su dužni obilaziti kućanstva u više navrata i ako vas ne pronađu kod kuće ostavit će vam poruku da su bili i kontakt podatke na koje im se možete javiti i dogovoriti kad vama najviše odgovara da dođu i preuzmu šifru. Ako znate da vas neće biti doma dan-dva, šifru možete i zalijepiti na vrata ili je dati susjedu koji će to učiniti umjesto vas. Šifra se ne može zloupotrijebiti već je nama dokaz da se kućanstvo samopopisalo – zaključuje Brković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje