Povežite se s nama

U fokusu

VIDEO Varkom otima milijune kuna građanima i oročava ih u bankama. Zašto ne prepolove račune za vodu?

Objavljeno:

- dana

Patafta o računima gradske tvrtke

Varkom na računu ima 50-ak milijuna oročenih kuna, a vlasnici tog novca, građani, svaki mjesec skupo plaćaju vodu. I to vodu koja je možda zagađena zbog raspadnutih bala u blizini vodocrpilišta.

To je, kao još jedan u nizu apsurda aktualne varaždinske vlasti, u današnjem razgovoru s novinarima istaknuo Davor Patafta, kandidat Lige za Varaždin za varaždinskog dogradonačelnika.

Budući da je godišnji prihod Varkoma 80 milijuna kuna, tvrtka bi komotno mogla, rekao je Davor Patafta, na godinu dana prepoloviti račune za vodu.

– To bi jedino bilo fer prema građanima. Osobito umirovljenicima, koji su najredovitiji platiše, a imaju najmanje – istaknuo je i rekao kako je tu riječ o čistom izrabljivanju umirovljenika.

Davor Patafta kaže kako se računi gradskih tvrtki dosad nisu spominjali pa je tako u javnosti nezamijećeno prošao i ovaj sramotni podatak o bankovnom računu gradske komunalne tvrtke.  

– Tvrtka je u vlasništvu građana pa je suludo da zarađuje na tim istim građanima – oštar je i pita: Zašto se gomila takav novac za koji onda ne znaju što će s njim pa ga drže oročenog u banci? Neka smanje ljudima račune za vodu.

On je zgrožen ponašanjem Alena Kišića koji, kako je rekao, s umirovljenicima slavi rođendan dok istovremeno podržava Vladu Vlašića, predsjednika uprave Varkoma. Uz sve to, u Gradu je, upozorio je Davor Patafta, napravljena šteta od 200 milijuna kuna koju nitko ne spominje.

– Priča se o projektima vrijednima 10, 20 ili 100 tisuća kuna. O kapitalnim projektima i katastrofi s njima se šuti. Samo propalim natječajima Varkoma za aglomeraciju napravljeno je 40 milijuna kuna direktne i indirektne štete – istaknuo je.

Kako bi zorno ilustrirao o čemu priča, na jedan je kup stavio stupac od 1.000 komada vodoravno posloženih A4 papira koji predstavljaju interes političara i ono o čemu oni jedino raspravljaju i spominju, dok je na drugi stavio stupac od čak 20.000 komada A4 papira koji predstavljaju direktne i indirektne štete koje su ti isti političari napravili, a o kojima šute i boje ih se uopće spominjati.

Davoru Patafti  nije jasno zašto je Vlado Vlašić još uvijek prvi čovjek Varkoma.

– On je suodgovoran za milijunske štete i u svakoj privatnoj tvrtki bi već odavno bio opozvan. A, ovdje će ako i kad ode, vjerojatno sa sobom ponijeti veliku otpremninu – rekao je.

Davor Patafta i Vlado Sevšek su tražili uvid u menadžerski ugovor Vlade Vlašića ali, iako bi trebao biti javan, ugovor nisu dobili.

Davor Patafta je upozorio kako Varkom nije jedina tvrtka s golemim novcem na računu.

– I druge gradske tvrtke imaju milijune na računu. To je dokaz neodgovornosti. Neznanje direktora i NO-a, ali najviše Grada koji postavlja Nadzorni odbor. Uvjeren sam da će se takvih rupa naći puno. I to nalazimo sad kad ne raspolažemo podacima. A, zamislite kad dođemo u mogućnost da možemo pitati – zaključio je Davor Patafta i pozvao građane da izađu na izbore i u gradsku vlast odaberu one koji će znati upravljati gradskim novcem.

Izvor: LZV
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje