Povežite se s nama

Međimurje

VIDEO Video „Humana Nova iza kulisa“ prikazuje kako izgleda jedan dan Zadruge

Objavljeno:

- dana

Socijalna zadruga Humana Nova osnovana je u Čakovcu 2011. godine, a prošle je godine u lipnju treći put preselila u nove prostore te se danas nalazi na adresi Ulica žrtava fašizma 3, Čakovec.

Danas zapošljava 37 zaposlenika, od čega je 21 osoba s invaliditetom, a 11 ih je iz ostalih društveno ugroženih skupina poput dugotrajno nezaposlenih, samohranih majki, nacionalnih manjina i slično.

Zadruga potiče zapošljavanje društveno marginaliziranih ljudi putem rada na zbrinjavanju tekstilnog otpada te proizvodnji i prodaji kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od recikliranih i ekoloških materijala, a sva se dobit reinvestira u širenje poslovanja Humane Nove.

– Kako bismo svoj rad i radne procese koji se odvijaju u našim prostorima približili javnosti, odlučili smo pokazati kako Humana Nova izgleda iza kulisa, što radimo i kako izgleda naš dan. „Humana Nova iza kulisa“ je novi video koji pokazuje tko smo mi i koliko smo narasli te da naš proces sakupljanja otpadnog tekstila zaokružuje rezanje i pakiranje filca, gotova proizvoda nastalog procesom reciklaže otpadnog tekstila. Osim toga, video pokazuje i da se ne bavimo samo sakupljanjem otpadnog tekstila, nego smo javnosti htjeli približiti i našu krojačnicu te šivaonicu u kojima nastaju novi proizvodi za domaće, ali i za inozemno tržište – rekli su iz Humane Nove.

Lokalna suradnja

Lokalne suradnje su nešto čemu Zadruga teži, pa su odličnu suradnju ostvarili s međimurskim umjetnikom Bojanom Miljančićem koji stoji iza projekta Eikonoise, čija su snimateljska i kompozitorska umijeća pronašla inspiraciju i u ovoj priči.

To je rezultiralo videom koji Zadrugu simbolično prikazuje na neobičan način.

– S druge strane, sretni smo što pokazuje upravo to da naš ambijent i sva ta neobičnost može čak i ritmički slojevito funkcionirati kada se jednom uhoda i uskladi, poput uštimana mehanizma koji nešto stvara. Škare koje režu, mašine koje šivaju, štepaju, buše, obrubljuju, preša te noževi koji režu pamuk instrumenti su čiji zvukovi svojom ritmičkom strukturom čine slojevitu kompoziciju te dočaravaju ambijent Humane Nove – objasnili su iz Zadruge.

Međimurje

U Međimurskoj županiji najmanja izlaznost, do 11:30 glasalo 13.52 % građana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jutros od 7 sati otvorena su birališta u Hrvatskoj. Glasuje se pod strogim epidemiološkim uvjetima.

U 11:30 Državno izborno povjerenstvo objavio je rezultate izlaznosti. Podjednaka je kao i prije četiri godine, točnije – izlaznost je samo pola posto manja nego u prošlim izborima prije četiri godine.

Najveći odaziv je u Ličko-senjskoj županiji sa 20,67 %, Dubrovačko-neretvanskoj sa 18.95 % i Varaždinskoj županiji sa 17,15 % (2017. godine izlaznost u Varaždinskoj županiji do 11:30 iznosila je 18.23 %).

Najmanji odaziv ima Međimurska županija sa 13,52 % (2017. godine do 11:30 glasalo je 13.9 % stanovništva Međimurske županije).

Glasuje se do 19 sati, a sljedeći rezultati izlaznosti objavit će se u 17 sati.

Dodajmo da je u gradu Čakovcu glasalo 15.26 % građana, u Prelogu 14.18 % i Murskom Središću 12,10 %. Od općina, najveća je izlaznost u Goričanu – 19.33 % i Gornjem Mihaljevcu – 19.31 %, a najmanja u Svetom Jurju na Bregu s 9.8 % i Domašincu s 10.06 %.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju treće nedjelje svibnja 28 novopozitivnih na COVID, preminula jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 292 uzorka, od čega je evidentirano 25 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 8,6% pozitivnih od broja testiranih. Brzim Ag testovima evidentirana su 3 slučaja.

U protekla 24 sata oporavilo se 69 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 390.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 57.129 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 74 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. Tri pacijenta su primljena unutar 24 sata, dok je 6 pacijenata otpušteno, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 76 godina s brojnim pridruženim bolestima.

U subotu su na punktovima cijepljene 2264 osobe, od čega u Nedelišću 972 osobe, u Murskom Središću 617 osoba i u Prelogu 597 osoba. Ovaj tjedan ukupno je u Međimurskoj županiji cijepljeno 7579 osoba, a sveukupno dosad su cijepljene 31.032 osobe, što je 35,34% stanovništva starijeg od 18 godina.

U odnosu na prošlu subotu, 7-dnevna i 14-dnevna incidencija je 20% manja, broj aktivnih slučajeva je s 536 pao na 432, dok je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja u trendu pada te s današnjim danom iznosi 22%.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije i ovim putem zahvaljuje svim medicinskim i nemedicinskim djelatnicima uključenima u organizaciju cijepljenja na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!