Povežite se s nama

Međimurje

VIDEO Zlatko Bukvić u podcastu „Pametni ljudi“ CZOO-a Čakovec govorio o autizmu i metodama rada

Objavljeno:

- dana

Nova epizoda podcasta „Pametni ljudi“ na YouTube kanalu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec donosi gostovanje doktora znanosti Zlatka Bukvića, varaždinskog pedagoga u Centru Tomislav Špoljar, predsjednika Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske i vanjskog suradnika na Učiteljskom fakultetu.

Bukvić u podcastu govori o svom radu s djecom s autizmom, suradnji s roditeljima, očekivanjima roditelja djeteta s teškoćama, o tome na koji način radi procjenu djeteta te detaljno o Floortime i Son-Rise metodama.

Posavec i Bukvić dotakli su se i rane intervencije, sustava uočavanja teškoća od samog rođenja djeteta, promjena u životima roditelja kada krenu s provođenjem određenih metoda, a tema je također bila uloga pomoćnika u nastavi te kada su oni potrebni djetetu, a kada nisu.

Osim toga, Bukvić je govorio i o rezultatima istraživanjima o simptomima depresivnosti kod majki djece s intelektualnim teškoćama, a pojasnio je i ulogu dijagnoze u kontekstu ostvarivanja prava, ali i terapeutskog rada s djetetom.

Međimurje

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom MŽ u Podturnu organizira Dan otvorenih vrata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije 3. lipnja organizira Dan otvorenih vrata, koji će se ovoga puta održati na novoj lokaciji.

Naime, održat će se u Podturnu (Glavna ulica 2), gdje se gradi Centar DOSTI, koji će osobama s invaliditetom omogućiti pružanje usluga boravka u zajednici, inkluziju i bolju kvalitetu života s ciljem smanjenja njihove institucionalizacije, kao i unaprjeđenje socijalnih usluga na području Međimurja.

Građani i sva zainteresirana javnost moći će vidjeti Centar u izgradnji, kojim će ih provesti zaposlenici Društva te im objasniti svu namjenu i dobrobit.

Usto, moći će saznati koje se sve aktivnosti i projekti provode te upoznati neke članove.

– Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u Podturnu 3. lipnja od 10 do 14 sati na našem Danu otvorenih vrata – poručili su iz DOSTI-ja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Sveti Martin na Muri: asfaltirani i posljednji kvadrati nakon Aglomeracije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Još kad su krajem 2019. godine službeno započeli radovi na najvećem komunalnom projektu Aglomeracije Mursko Središće, čitav prostor uz rijeku Muru pretvoren je u veliko gradilište. Projektom Aglomeracije obuhvaćen je grad Mursko Središće te općine Selnica, Vratišinec i Sveti Martin na Muri. Projektom vrijednim više od 242 milijuna kuna obuhvaćeni su radovi na izgradnji sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda i središnjeg uređaja za pročišćavanje na koji će biti priključeno više od 3000 domaćinstava. U financiranju projekta izgradnje kanalizacijske mreže sudjelovala je i Općina Sveti Martin na Muri i to s iznosom od gotovo 2,8 milijuna kuna.

Čitavo vrijeme odvijanja radova mještani su bili pozivani na razumijevanje i strpljenje s obzirom na brojne raskopane prometnice te silne privremene regulacije prometa.

– Čitavo ovo vrijeme Općina je bila jedno veliko gradilište. No, unatoč mnogim problemima, raskopanim ulicama, otežanom prometovanju, prašini, blatu, kamenju koje je letjelo na sve strane, mnogim oštećenim automobilima, nervoznim i nestrpljivim mještanima i vozačima, ovaj ogromni zahvat u prostoru polako, ali sigurno privodi se kraju. Ovih dana asfaltirani su i posljednji kvadrati ulica obuhvaćenih izgradnjom kanalizacijske mreže – zadovoljno je poručio Martin Srša, načelnik Općine Sveti Martin na Muri.

Naime, u svim općinskim naseljima od zaseoka Bukovje pa sve do Marofa uz rijeku Muru gotovo da nije ostao ni kvadratni centimetar neasfaltiranih prometnica.

– Štoviše, u svim naseljima, gdje god je to bilo potrebno ili moguće, produžile su se i proširile ulice, postavili novi šahtovi i rubnici te pročistili jarci uz cestu za oborinsku odvodnju – dodaje Srša.

Za potrebe ovih radova Općina je iz svojeg Proračuna izdvojila više od dva milijuna kuna. Iz Općine poručuju da ovime sanacija naselja nije gotova jer je još potrebno urediti mnoge pristupe u dvorišta, oborinsku odvodnju, utvrditi bankine uz asfaltirane ulice te sanirati javne i privatne površine.

Foto: Neven Kutnjak, Inteh / Općina Sveti Martin na Muri

– Unatoč mnogobrojnim problemima koji su se javljali možemo biti zadovoljni najvećim kapitalnim projektom u povijesti Općine Sveti Martin na Muri, kojega bez svih dionika, nositelja projekta Međimurskih voda i izvođača radova tvrtke Tegra, kao i bez financijskih sredstava iz europskih fondova, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatskih voda, Općina ne bi mogla sama financirati. Moramo biti svjesni da smo postali komunalno uređena sredina koja je riješila veliki problem zbrinjavanja otpadnih voda te da smo od zagađivanja zaštitili prekrasnu prirodu i krajolik uz rijeku Muru na koju smo itekako ponosni. Budućim generacijama u nasljeđe ostavljamo ljepšu i uređeniju Općinu – ponosno je zaključio općinski načelnik Martin Srša.

Mještane očekuju drugi komunalni projekti koji uključuju uređenje bregovitog dijela Općine. Tako je u pripremi izrada projekte dokumentacije za izgradnju sustava za pročišćavanje otpadnih voda u naseljima koja gravitiraju prema Toplicama Sveti Martin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje