Povežite se s nama

U fokusu

Vidljivost dobra, a brzina neprilagođena uvjetima

Objavljeno:

- dana

Zašto je Kapošvarski sudski stolac osudio Radimira Čačića?

Od izrečenih mu 22 mjeseca zatvora, Radomir Čačić treba minimalno polovinu provesti u zatvoru, nakon čega se može pustiti na uvjetnu slobodu, a zatvorsku kaznu vjerojatno će odslužiti u Hrvatskoj, navode mađarski pravnici.

Ministra gospodarstva i prvog zamjenika Vlade RH Kapošvarski sudski stolac (Kaposvári Ítélőszék) na čelu sa sutkinjom Némethné dr. Halász Bernadett osudio je nakon žalbi i obrane i tužiteljstva na bezuvjetno na 22 mjeseca zatvora zbog prometne nesreće 2010. godine.

U obrazloženju je sutkinja korigirala prvostupanjsku presudu u više točaka. Tako se među ostalim osvrnula i na vremenske prilike.

„Tog kobnog dana vidljivost je bila zadovoljavajuća. Na autocesti prema Budimpešti moglo se vidjeti čak 2.000-4.000 metara, iako je padala slaba kiša i kolnik je bio klizak. Ali magle nije bilo, na što se na početku suđenje pozivao Čačić, upozorila je.

Osvrnula se i na dvojbu je su li na Škodi stradalih Mađara bila upaljena svjetla ili ne. Zaključila je da su bila, što su potvrdili i prvi očevici nesreće.

Glede brzine Čačičevog Chryslera, oko čega su vještaci davali različite iskaze tijekom  prvostupanjskog postupka, sutkinja je ustvrdila da nije prekoračena „ni relativna ni apsolutna brzinu“, ali se Čačić ipak sudario jer brzinu „nije prilagodio okolnostima na cesti“.  

Glede eventualne vodene zavjese, na koju se ranije pozivao optuženik rečeno je da ako je tako što bilo,  trebao je uzeti u obzir pri vožnji. Što je uzrok velikog stupnja nepažnje, razlog je zapravo ostao nepoznat.

Kao olakotnu okolnost sud je prihvatio pozitivan odnos optuženog prema postupku, odnosno  to što je proteklo više vremena od događaja.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnicima DM-a božićnica od 11.000 kuna, a lijepu svotu dobit će i radnici jedne tvrtke za prodaju keramike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već smo dobro zakoračili u prosinac, mjesec kad se većina zaposlenika, ali i umirovljenici, raduje bonusima i božićnicama, piše Šibenski.

Usprkos krizi i neizvjesnosti što 2023. donosa, dojam je kao da se poslodavci natječu tko će više nagraditi radnike, naročito otkad je Vlada povećale limite na neoporezivi dio ovih naknada.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u nam je kazala kako će njihovih 1.857 djelatnica i djelatnika u povodu nadolazećih blagdana nagraditi za njihov trud i doprinos uspješnom poslovanju dm-a i to stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. A prosječna je plaća u dm-u veća od 11.000 kuna!

Pozamašnom božićnicom oduševila je i domaća tvrtka Fero-Term, koja se u proteklih 30 godina od male zagrebačke obiteljske tvrtke prometnula u tržišnog lidera u prodaji keramike, kupaonske i sanitarne opreme koja zapošljava 650 ljudi. Vlasnici tvrtke, obitelj Gudeljević, nagradit će sve svoje zaposlenike božićnicom od 5.000 kuna!

Trgovački lanac Lidl Hrvatska zaposlenicima je isplatio božićnicu u iznosu 2.500 kuna. Uz božićnicu, svi zaposlenici će primiti i Lidlov poklon paket te darove za djecu za Sv. Nikolu. Samo u ovoj godini Lidl je isplatio 7.500 kn dodatka na plaću kroz novčane nagrade, uskrsnicu i božićnicu, podsjetili su iz ovog trgovačkog lanca.

Isti iznos božićnice dobit će i u Kauflandu u Hrvatskoj, tvrtki koja ima preko 3.400 zaposlenika. Zanimljivo, kako su nam kazali, 2.500 kuna božićnice dobit će “svi zaposlenici na nerukovodećim pozicijama”.

Više pročitajte na Šibenskom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje