Povežite se s nama

Život i društvo

Vidovec: prijavite se na natječaj za odabir najljepšeg balkona ili okućnice!

Objavljeno:

- dana

Općina Vidovec raspisala je Javni natječaj za odabir najljepšeg balkona ili okućnice na području općine Vidovec.

Pravo sudjelovanja na Javnom natječaju imaju svi mještani s područja Općine koji ispune prijavnicu te pošalju pet fotografija balkona ili okućnice u visokoj rezoluciji.

Prijavnica i fotografije zajedno s kopijom osobne iskaznice kao dokazom o prebivalištu na području Općine Vidovec i privolom za obradu osobnih podataka, šalju se e-mailom na adresu: [email protected], a mogu se i predati u Općinu Vidovec, Trg svetog Vida 9, Vidovec.

Dokumentacija potrebna za sudjelovanje na Javnom natječaju može se preuzeti na Internet stranicama Općine. Natječaj je otvoren do 8. lipnja.

Komisija za izbor najljepšeg balkona ili okućnice izvršit će pregled pristiglih prijava na Javni natječaj i donijeti odluku o izboru prijavljenih balkona i okućnica koje će ući u uži krug.

Komisija se sastoji od pet članova koju posebnom Odlukom imenuje općinski načelnik Općine Vidovec.

Komisija za izbor najljepšeg balkona ili okućnice nakon izvršene pretkvalifikacije na temelju fotografija dostavljenih uz prijavnicu, izvršit će uvid na terenu.

Nagrade se dodjeljuju na osnovi sljedećih kriterija:

–          vizualni izgled balkona ili okućnice

–          kreativnost, originalnost

–          zastupljenost pojedinih vrsta ukrasnog bilja i skladan međusobni odnos

–          uređenje, održavanje i čistoća balkona ili okućnice

Svaki od kriterija boduje se ocjenama od jedan do pet, pri čemu je najbolji natjecatelj onaj koji osvoji najveći broj bodova.

Svaki sudionik dobit će priznanje, a novčane nagrade dodijelit će se sudionicima s najljepšim balkonom ili okućnicom kako slijedi:

  1. nagrada 1500 kuna
  2. nagrada 1000 kuna
  3. nagrada 500 kuna

Imena nagrađenih bit će objavljena na službenim internetskim stranicama Općine Vidovec, a dodjela nagrada održat će se povodom Dana Općine.

Prijave se smatraju valjanima ako su podnesene pravodobno, s potpunom dokumentacijom u propisanom roku koji je naveden u Javnom natječaju.

Prijava s nepotpunom dokumentacijom ili prijave koje ne budu podnesene u propisanom roku, neće se razmatrati.

Dopuna dokumentacije kao prilog prijavi pristigla izvan utvrđenog roka za podnošenje prijava neće se razmatrati.

Dostavljena dokumentacija ne vraća se podnositelju prijave.

Sve dodatne informacije o provedbi postupka Javnog natječaja za izbor najljepšeg balkona ili okućnice mogu se dobiti radnim danom u vremenu od 8 do 14 sati pozivom na broj 042/741-201.

Život i društvo

Brojni Ivančani žele zasaditi klonove ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, 4. ožujka su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi.

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost,sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla.

Tim povodom je u Ivancu boravio i dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Šumarskom institutu.

Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana. Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa (dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova), neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu.

To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani.

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Napominjemo da su reznice uzete i prošle godine, a od njih proizvedeni klonovi lipe za isporuku će biti spremni najesen ove godine. Grad će i tada dio stabalaca pokloniti građanima, a o početku predbilježbi obavijestit ćemo vas na vrijeme.

Što se tiče reznica koje su uzete danas, one će za isporuku biti spremne 2022. godine.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Vidovec priprema Strategiju razvoja pametne općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić održao je sastanak s dr. Julijem Domcom, savjetnikom Predsjednika RH za energiju i klimu, a vezano uz izradu Strategije razvoja pametne općine.

Navedena strategija odredit će daljnji razvoj Općine Vidovec u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije i čiste energije s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika i predstavlja sveobuhvatan razvojni plan. U skladu s nacionalnim i EU standardima, služit će kao osnova budućeg gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja općine usmjerena na efikasno povlačenje sredstava iz fondova EU.

Domac je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske-REGEA, a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš – FEDARENE sa sjedištem u Bruxellesu. Od 2004. radi za Europsku komisiju kao evaluator projekata, savjetuje Europsku komisiju kao pozvani stručnjak, a od 2017. član je i Političkog odbora EU-a Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.

S obzirom na odličnu suradnju koju je načelnik Hranić imao s dr. Domcem u Europskom odboru regija gdje je Domac bio suradnik na izradi Hranićevog mišljenja “Upravljanje energetskom unijom i čista energija”, dogovorena je daljnja suradnja na izradi Strategije razvoja pametne općine za Općinu Vidovec.

Nastavite čitati