Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj županiji samo Vidovec ima Program zaštite divljači i to zbog vrana, što čekaju ostali?

Objavljeno:

- dana

RJEŠENJE

Program zaštite divljači u Varaždinskoj županiji ima samo Općina Vidovec (ponajviše zbog problema vrana), dok je Grad Varaždin, u kojem također postoje problemi s vranama, u fazi izrade i donošenja.

Prema Zakonu o lovstvu, na površinama na kojima se ne ustanovljava lovište, fizička ili pravna osoba koja koristi ili upravlja zemljištem dužna je donijeti Program zaštite divljači.Nakon što ga izradi, mora ga dostaviti Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za lovnu inspekciju, na izdavanje prethodne suglasnosti, a eventualno i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode i MUP-u.  No, kako to da samo Općina Vidovec ima izrađen Program?

Izradu Programa zaštite divljači Općina Vidovec pokrenula je zbog problema s vranama 

U toj općini potvrdili su da su Program zaštite divljači odlučili donijeti zbog problema s vranama koje su se nastanile u parku.
– U srpnju 2015. godine pokrenuli smo postupak izrade Programa zaštite divljači. Nakon izrade elaborata, Program zaštite divljači je poslan Ministarstvu poljoprivrede na pregled i odobrenje, a nakon što je usklađen sukladno smjernicama Ministarstva, suglasnost je dobivena u travnju 2016. godine – navode u Općini Vidovec, koja Program zaštite divljači za spomenik parkovne arhitekture Park Vidovec ima za razdoblje od 1. travnja 2015. do 31. ožujka 2025. godine.Sukladno tom programu, Općina Vidovec je pokrenula postupak rješavanja problema s vranama, no ne navode na koji način to rade. 

Grad Varaždinske Toplice ove godine suočili su se s velikim brojem lisica, koje mještani viđaju po gradu. Zbog čega onda i taj Grad ne donese Program zaštite divljači, koji bi im omogućilo zakonski opravdano uklanjanje divljači, pa tako i lisica u naseljenim područjima, ako za to postoji potreba.
– Program zaštite divljači jest planski akt za razdoblje od 10 godina koji osigurava zaštitu na područjima koja čine površine izvan lovišta. Takav akt donosi pravna ili fizička osoba koja koristi zemljište ili njime upravlja. Grad Varaždinske Toplice jest jedinica lokalne samouprave koja upravlja nerazvrstanim cestama na svojem području, te je korisnik zemljišta na koja polaže pravo vlasništva ili drugo stvarno pravo, odnosno odgovarajuće obvezno pravo. Dakle, Grad Varaždinske Toplice nema nikakve ovlasti u pogledu upravljanja i korištenja zemljišta na području Grada koji nisu njegovo vlasništvo, budući da ovlasti upravljanja, korištenja i raspolaganja pripadaju isključivo pravnim i fizičkim osobama koje su vlasnici nekretnina. Budući da zaštita divljači ne predstavlja dio sektora komunalnog reda jedinice lokalne samouprave, smatramo da bi propisivanjem mjera i postupaka o obveznom postupanju drugih vlasnika zemljišta na području jedinice lokalne samouprave zadirali u njihova, zakonom zaštićena, stvarna prava – objasnili su u Gradu.  

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati