Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj županiji samo Vidovec ima Program zaštite divljači i to zbog vrana, što čekaju ostali?

Objavljeno:

- dana

RJEŠENJE

Program zaštite divljači u Varaždinskoj županiji ima samo Općina Vidovec (ponajviše zbog problema vrana), dok je Grad Varaždin, u kojem također postoje problemi s vranama, u fazi izrade i donošenja.

Prema Zakonu o lovstvu, na površinama na kojima se ne ustanovljava lovište, fizička ili pravna osoba koja koristi ili upravlja zemljištem dužna je donijeti Program zaštite divljači.Nakon što ga izradi, mora ga dostaviti Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za lovnu inspekciju, na izdavanje prethodne suglasnosti, a eventualno i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode i MUP-u.  No, kako to da samo Općina Vidovec ima izrađen Program?

Izradu Programa zaštite divljači Općina Vidovec pokrenula je zbog problema s vranama 

U toj općini potvrdili su da su Program zaštite divljači odlučili donijeti zbog problema s vranama koje su se nastanile u parku.
– U srpnju 2015. godine pokrenuli smo postupak izrade Programa zaštite divljači. Nakon izrade elaborata, Program zaštite divljači je poslan Ministarstvu poljoprivrede na pregled i odobrenje, a nakon što je usklađen sukladno smjernicama Ministarstva, suglasnost je dobivena u travnju 2016. godine – navode u Općini Vidovec, koja Program zaštite divljači za spomenik parkovne arhitekture Park Vidovec ima za razdoblje od 1. travnja 2015. do 31. ožujka 2025. godine.Sukladno tom programu, Općina Vidovec je pokrenula postupak rješavanja problema s vranama, no ne navode na koji način to rade. 

Grad Varaždinske Toplice ove godine suočili su se s velikim brojem lisica, koje mještani viđaju po gradu. Zbog čega onda i taj Grad ne donese Program zaštite divljači, koji bi im omogućilo zakonski opravdano uklanjanje divljači, pa tako i lisica u naseljenim područjima, ako za to postoji potreba.
– Program zaštite divljači jest planski akt za razdoblje od 10 godina koji osigurava zaštitu na područjima koja čine površine izvan lovišta. Takav akt donosi pravna ili fizička osoba koja koristi zemljište ili njime upravlja. Grad Varaždinske Toplice jest jedinica lokalne samouprave koja upravlja nerazvrstanim cestama na svojem području, te je korisnik zemljišta na koja polaže pravo vlasništva ili drugo stvarno pravo, odnosno odgovarajuće obvezno pravo. Dakle, Grad Varaždinske Toplice nema nikakve ovlasti u pogledu upravljanja i korištenja zemljišta na području Grada koji nisu njegovo vlasništvo, budući da ovlasti upravljanja, korištenja i raspolaganja pripadaju isključivo pravnim i fizičkim osobama koje su vlasnici nekretnina. Budući da zaštita divljači ne predstavlja dio sektora komunalnog reda jedinice lokalne samouprave, smatramo da bi propisivanjem mjera i postupaka o obveznom postupanju drugih vlasnika zemljišta na području jedinice lokalne samouprave zadirali u njihova, zakonom zaštićena, stvarna prava – objasnili su u Gradu.  

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!