Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj županiji samo Vidovec ima Program zaštite divljači i to zbog vrana, što čekaju ostali?

Objavljeno:

- dana

RJEŠENJE

Program zaštite divljači u Varaždinskoj županiji ima samo Općina Vidovec (ponajviše zbog problema vrana), dok je Grad Varaždin, u kojem također postoje problemi s vranama, u fazi izrade i donošenja.

Prema Zakonu o lovstvu, na površinama na kojima se ne ustanovljava lovište, fizička ili pravna osoba koja koristi ili upravlja zemljištem dužna je donijeti Program zaštite divljači.Nakon što ga izradi, mora ga dostaviti Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za lovnu inspekciju, na izdavanje prethodne suglasnosti, a eventualno i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode i MUP-u.  No, kako to da samo Općina Vidovec ima izrađen Program?

Izradu Programa zaštite divljači Općina Vidovec pokrenula je zbog problema s vranama 

U toj općini potvrdili su da su Program zaštite divljači odlučili donijeti zbog problema s vranama koje su se nastanile u parku.
– U srpnju 2015. godine pokrenuli smo postupak izrade Programa zaštite divljači. Nakon izrade elaborata, Program zaštite divljači je poslan Ministarstvu poljoprivrede na pregled i odobrenje, a nakon što je usklađen sukladno smjernicama Ministarstva, suglasnost je dobivena u travnju 2016. godine – navode u Općini Vidovec, koja Program zaštite divljači za spomenik parkovne arhitekture Park Vidovec ima za razdoblje od 1. travnja 2015. do 31. ožujka 2025. godine.Sukladno tom programu, Općina Vidovec je pokrenula postupak rješavanja problema s vranama, no ne navode na koji način to rade. 

Grad Varaždinske Toplice ove godine suočili su se s velikim brojem lisica, koje mještani viđaju po gradu. Zbog čega onda i taj Grad ne donese Program zaštite divljači, koji bi im omogućilo zakonski opravdano uklanjanje divljači, pa tako i lisica u naseljenim područjima, ako za to postoji potreba.
– Program zaštite divljači jest planski akt za razdoblje od 10 godina koji osigurava zaštitu na područjima koja čine površine izvan lovišta. Takav akt donosi pravna ili fizička osoba koja koristi zemljište ili njime upravlja. Grad Varaždinske Toplice jest jedinica lokalne samouprave koja upravlja nerazvrstanim cestama na svojem području, te je korisnik zemljišta na koja polaže pravo vlasništva ili drugo stvarno pravo, odnosno odgovarajuće obvezno pravo. Dakle, Grad Varaždinske Toplice nema nikakve ovlasti u pogledu upravljanja i korištenja zemljišta na području Grada koji nisu njegovo vlasništvo, budući da ovlasti upravljanja, korištenja i raspolaganja pripadaju isključivo pravnim i fizičkim osobama koje su vlasnici nekretnina. Budući da zaštita divljači ne predstavlja dio sektora komunalnog reda jedinice lokalne samouprave, smatramo da bi propisivanjem mjera i postupaka o obveznom postupanju drugih vlasnika zemljišta na području jedinice lokalne samouprave zadirali u njihova, zakonom zaštićena, stvarna prava – objasnili su u Gradu.  

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

Župan Stričak: Ovo je najteža nesreća koja se dosad dogodila u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom teške prometne nesreće na autocesti A4 području Varaždinske županije, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, javnosti se danas poslijepodne obratio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Uz njega, na konferenciji za novinare sudjelovali su načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec i zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Željko Nagy.

– Danas se na području Varaždinske županije dogodila, nažalost, najveća prometna nesreća uopće dosad. U toj prometnoj nesreći stradale su 44 osobe, od kojih je 12 osoba smrtno stradalo, a 32 su ozlijeđene. Obiteljima svih smrtno stradalih putnika izražavam iskrenu sućut i suosjećanje – rekao je župan Stričak.

Ozlijeđene poljske državljane su u Općoj bolnici Varaždin u pratnji župana obišli ministar zdravstva Adam Niedzielski i zamjenik ministar vanjskih poslova Republike Poljske Marcin Przydacz.

– O razmjerima nesreće i samoj akciji spašavanja unesrećenih, najbolje govore podaci da je sudjelovalo 16 timova hitne pomoći, od čega 11 iz Varaždinske županije, tri iz susjedne Međimurske županije i dva tima iz Zagrebačke županije. Od vatrogasaca, na mjestu nesreće je bila Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina s 3 vozila i 10 pripadnika te 5 DVD-ova, i to Varaždinske Toplice, Breznički Hum, Šćepanje, Radešić, Novi Marof, ukupno 66 vatrogasaca sa 17 vozila. Uključeno je bilo 15 službenika PU varaždinske te 17 djelatnika Hrvatskih autocesta. Također, odmah ujutro je aktiviran Krizni stožer, koji je vodio akciju. Društvo Crvenog križa Varaždinske županije pruža psihološku pomoć, kako unesrećenima, tako i pripadnicima naših žurnih službi – izvijestio je župan Stričak.

Naveo je da sve službe Varaždinske županije surađuju s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu. – Surađujemo s njima, kao i njihovim policajcima koji su u Hrvatskoj zbog turističke sezone. Uvelike su pomogli našim službama – napomenuo je župan.

Uputio je zahvale.

– Zahvaljujem svim našim žurnim službama što su promptno intervenirali te doista bili na visini zadatka. Od samog saznanja za tu tragediju u kontaktu sam s premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošem, ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Majom Grba Bujević te glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom. Svima hvala na pomoći – istaknuo je Stričak i napomenuo da su Varaždinska županija, sve naše službe i ustanove i dalje na raspolaganju Veleposlanstvu Republike Poljske.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak izvijestio da je u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto 11 pacijenata.

– Dvoje pacijenata nalazi se u kritičnom stanju i u jedinici su intenzivnog liječenja – rekao je Poljak.

Nastavite čitati

U fokusu

Šokantni prizori: ozlijeđeni iz poljskog autobusa, ali i pripadnici naših hitnih službi dobit će psihološku pomoć

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministra Davor Božinović ispred OB Varaždin oko 16 sati održao je još jednu konferenciju za medije o nesreći u kojoj je poginulu 12 državljana Poljske.

Ministar je rekao da je završen očevid na mjestu nesreće na autocesti A4, a vodila ga je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva iz Varaždina. Autobus je prenesen na predviđeno parkirno mjesto, a stvari putnika iz autobusa su u prostorije Policijske uprave varaždinske.

– Uz naše hitne službe uključili su se i policijski službenici iz Poljske, koji su od ranije u Hrvatskoj, kada k nama dolaze tijekom turističke sezone. Oni su ovdje da bi olakšali komunikaciju. Među službama i ministarstvima te s Poljskom je uspostavljena stalna komunikacija. Uspostavljena je i psihološka pomoć koju je u Varaždinu organizirao Crveni križ Varaždinske županije. Ona je namjenjena žrtvama, ali i za pripadnike žurnih službi koji su prvi izašli na mjesto nesreće. Situacija je s obzirom na broj poginulih šokantna za svaku osobu, ma koliko ona bila istrenirana – rekao je Božinović.

U autobusu su bila 42 putnika i dva vozača, pojasnio je ministar, a na liječnju su 32 osobe.

Da se zaista radilo o rijetko viđenim potresnim scenama poginulih potvrdili su vatrogasci s terena, koji su imali težak zadatak izvlačenja tijela iz autobusa koji je ostao bez oko 3 metra prvog dijela vozila.

Ravnatelj varaždinske Bolnice Damir Poljak rekao je da se u njegovoj ustanovili liječi 11 ljudi iz poljskog autobusa, a 5 ih se nalazi na jedinici Intenzivnog liječenja, troje a odjelu Neurokirurgije i troje na Traumotologiji.

– Niti jedan od njih trenutno nije u životnoj opasnosti – završio je Poljak.

Informacije iz Poljske

Neslužbena je pretpostavka da je vozač zaspao za volanom, javljaju poljski mediji, a piše index.hr. Poljsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da je autobus koji je imao nesreću u Hrvatskoj proizveden 2011. godine, registriran u Poljskoj te da je prošao sve preglede propisane zakonom. Tehnički pregled je obavljen u lipnju ove godine. Potvrđeno je da se radi i hodočasnicima. Među hodočasnicima koji su u petak krenuli iz velikog marijanskog svetišta u Częstochowi prema Međugorju bila su tri svećenika i šest časnih sestara. Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Łukasz Jasina rekao je: “Ako se ne varam, vozač je živ”.

Radio Płońsk razgovarao je s Jacekom Antoszkiewiczem, vlasnikom transportne tvrtke Megapol. Potvrdio je da je njegov autobus doživio nesreću u Hrvatskoj. Također kaže da je dobio informaciju da je jedan od vozača mrtav. Istaknuo je i kako vozači sigurno nisu mogli biti umorni i da sumnja da su zaspali za volanom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje