Povežite se s nama

Međimurje

Vidović: U Kuršanec se stalno ulaže, a rezultat toga je moderno naselje

Objavljeno:

- dana

DAN KURŠANCA

Blagdan Gospe Snježne tradicionalno se 5. kolovoza obilježava kao Dan Kuršanca. Tako je i ove godine tim povodom u ovome čakovečkome prigradskome naselju održana sveta misa, nakon koje su se mještani Kuršanca zajedno sa svojim gostima nastavili druženje uz glazbu i bogatu gastronomsku ponudu.

Program proslave započeo je u mjesnoj kapeli Gospe Snježne, a misno je slavlje predvodio župnik Josip Janković. 

Okupljanje u Kuršancu bilo je prilika da se nakon svete mise zapale svijeće podno spomenika Branku Kosu, koji je postavljen prošle godine u središtu mjesta. Počast jedinom poginulom branitelju iz Kuršanca dali su članovi njegove obitelji, zamjenik čakovečkoga gradonačelnika Zoran Vidović, predsjednik Mjesnog odbora Kuršanec Siniša Kregar, predstavnik DVD-a Kuršanec, članovi čakovečke podružnice HVIDRA-e, kao i brojni mještani ovog naselja.

Prilikom svečanog programa u Društvenom domu svoje radove predstavile su i članice Udruge “Krašovec”

– Čestitam mještanima Kuršanca njihov dan. Moram istaknuti kako se velika pažnja posvećuje prigradskim naseljima. U posljednjih nekoliko godina u sva naselja tzv. čakovečkog gradskog bazena, pa tako i u Kuršanec, uloženo je mnogo. Posebno želim istaknuti gradnju kanalizacijske mreže, koja je trenutno u probnom radu, a u funkciji će, zajedno s pročistačem, biti do kraja ove godine. Isto tako u potpunosti su obnovljene i uređene prometnice te pješačko-biciklističke staze u Kuršancu, čime je podignuta sigurnost na cestama. Sve to dovelo je do toga da danas i ovo mjesto ima izgrađenu kompletnu komunalnu infrastrukturu te potpuno novi izgled ulica. Mještani ovog dijela grada to su svakako zaslužili – rekao je na druženju s mještanima Kuršanca zamjenik čakovečkoga gradonačelnika Zoran Vidović, ujedno najavljujući daljnja ulaganja.

Novi izazovi

– To ne znači da smo završili s poslovima. Čekaju nas novi izazovi, a Kuršanec će biti uključen u veliki broj projekata – zaključio je Vidović.
Nakon prigodnog domjenka druženje je nastavljeno uz zabavno-glazbeni program. Posebno mjesto među uzvanicima pripalo je Mariji Horvat, koja je darovala zemljište i financijski pomogla izgraditi kapelu Gospe Snježne.

Druženje u Društvenom domu u Kuršancu obogatile su i članice Udruge “Krašovec”, koja okuplja mještanke Kuršanca i okolnih naselja. Članice Udruge poznate su po iznimno velikom broju raznih aktivnosti, a dio radova koji su nastali na njihovim radionicama ponosno su izložile u predvorju Društvenog doma.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje