Povežite se s nama

U fokusu

Makeover Gradske vijećnice: donosimo za što će se potrošiti gotovo 400 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

Novo ruho predvorja

Za tjedan dana u Gradskoj vijećnici u Varaždinu počinju radovi na preuređenju kompletnoga ulaznog prostora. Predvorje će dobiti kliznu staklenu stijenu, novu drvenu portu i novu podnu oblogu, koja će biti izvedena od svijetlih kamenih ploča. 

Varaždinci su osobito ponosni i osjetljivi na svoju Gradsku vijećnicu, koja se ubraja među najstarije u Europi. 

Što će sve uređivati? Kao što su nam objasnili u Gradu, vjetrobran je zapravo cjelokupni ulazni prostor u vijećnicu, koji će preuređenjem dobiti reprezentativniji izgled i funkciju. 
Zahvaljujući novoj, staklenoj kliznoj stijeni, funkcija vjetrobrana uvući će se u dubinu predvorja, dok će se prednji dio ulaza preurediti u izložbeni prostor. Posjetitelji Vijećnice moći će u predvorju razgledati plakate i nagrade koje je Varaždin dobio kao najljepše uređen grad i slična priznanja. 

“Za prostor ulaznog hola u Gradskoj vijećnici izrađeno je više idejnih rješenja unatrag desetak godina, no niti jedno dosad nije realizirano.” Bojan Lukman

– Turisti će priču o povijesti jedne od najznačajnijih javnih zgrada u Varaždinu moći čuti unutar predvorja, što će biti osobito praktično tijekom kišnih dana – objašnjavaju nam u Gradu.
Klizna, staklena stijena bit će smještena s prednje strane luka bolte, neposredno prije stubišta koje vodi na kat Vijećnice. Iza nje nalazit će se nova, samostojeća porta polukružnog oblika koja će zamijeniti dosadašnju dotrajalu drvenu portu.

S obzirom na to da sadašnja podna obloga od klinker pločica nije izvorna podna konstrukcija, projekt predviđa dijagonalno postavljanje novih, brušenih kamenih ploča. Također je predviđena zamjena stuba prema dvorištu, koje su sada betonske i opločene keramičkim pločicama, a nove će biti kamene, punog profila.
S obzirom na kompleksnost radova, zanimalo nas je ima li Grad za njih suglasnot konzervatora. Prema riječima Željka Trstenjaka, pročelnika Konzervatorskog odjela u Varaždinu, oni svojim savjetima prate projekt.

– Za prostor ulaznog hola u Gradskoj vijećnici u Varaždinu izrađeno je više idejnih rješenja unatrag desetak godina, no niti jedno dosad nije realizirano. Sadašnji projekt izradilo je poduzeće za dizajn i arhitekturu, konzalting i inženjering “DIA” iz Nedelišća. Predmetno rješenje proizašlo je iz nekoliko novih ponuđenih varijanti uređenja vjetrobrana. Prihvaćena je varijanta kojom se ulazu u Vijećnicu pridaje reprezentativnije značenje, a sama funkcija vjetrobrana uvučena je u dubinu prostora – rekao je Bojan Lukman, savjetnik iz Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam. Također nam je dostavio skice izvedbenog projekta i novog izgleda predvorja a sa staklenom stijenom te skicu nove porte.
Radovi počinju 20. lipnja i trajat će najviše pedeset dana, ali se u Gradu nadaju da će sve biti gotovo u roku od mjesec dana. 

Tijekom rekonstrukcije, s Korza i okolnih ulica neće se vidjeti nikakvi radovi, a u Gradsku vijećnicu će se ulaziti kroz sporedni ulaz u Gajevoj ulici.

Videonadzor

Vjetrobran, tj. predvorje Vijećnice, bit će preuređen u izložbeni prostor za turiste i posjetitelje Vijećnice

Projektirano je i preseljenje svih instalacija sa zida sadašnje porte u ormar smješten u pisarnici te uvođenje sustava kontrole ulazaka i izlazaka s videonadzorom. 
Radove će izvesti “Tekeli projekt – inženjering” iz Murskog Središća sa svojim kooperantima. Ugovor je sklopljen na iznos od 365.447,50 kuna, i to na temelju provedenog postupka javne nabave, navode u Gradu. 

Prema Programu održavanja poslovnih zgrada, za rekonstrukciju vjetrobrana i porte u proračunu se drugim rebalansom željelo osigurati ukupno 405.000 kuna, od čega 25.000 za stručni nadzor. Međutim,  rebalans drugi put nije prošao, pa 25.000 kuna nije osigurano u proračunu. Bez ozbira na to, radovi počinju.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje