Povežite se s nama

U fokusu

Makeover Gradske vijećnice: donosimo za što će se potrošiti gotovo 400 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

Novo ruho predvorja

Za tjedan dana u Gradskoj vijećnici u Varaždinu počinju radovi na preuređenju kompletnoga ulaznog prostora. Predvorje će dobiti kliznu staklenu stijenu, novu drvenu portu i novu podnu oblogu, koja će biti izvedena od svijetlih kamenih ploča. 

Varaždinci su osobito ponosni i osjetljivi na svoju Gradsku vijećnicu, koja se ubraja među najstarije u Europi. 

Što će sve uređivati? Kao što su nam objasnili u Gradu, vjetrobran je zapravo cjelokupni ulazni prostor u vijećnicu, koji će preuređenjem dobiti reprezentativniji izgled i funkciju. 
Zahvaljujući novoj, staklenoj kliznoj stijeni, funkcija vjetrobrana uvući će se u dubinu predvorja, dok će se prednji dio ulaza preurediti u izložbeni prostor. Posjetitelji Vijećnice moći će u predvorju razgledati plakate i nagrade koje je Varaždin dobio kao najljepše uređen grad i slična priznanja. 

“Za prostor ulaznog hola u Gradskoj vijećnici izrađeno je više idejnih rješenja unatrag desetak godina, no niti jedno dosad nije realizirano.” Bojan Lukman

– Turisti će priču o povijesti jedne od najznačajnijih javnih zgrada u Varaždinu moći čuti unutar predvorja, što će biti osobito praktično tijekom kišnih dana – objašnjavaju nam u Gradu.
Klizna, staklena stijena bit će smještena s prednje strane luka bolte, neposredno prije stubišta koje vodi na kat Vijećnice. Iza nje nalazit će se nova, samostojeća porta polukružnog oblika koja će zamijeniti dosadašnju dotrajalu drvenu portu.

S obzirom na to da sadašnja podna obloga od klinker pločica nije izvorna podna konstrukcija, projekt predviđa dijagonalno postavljanje novih, brušenih kamenih ploča. Također je predviđena zamjena stuba prema dvorištu, koje su sada betonske i opločene keramičkim pločicama, a nove će biti kamene, punog profila.
S obzirom na kompleksnost radova, zanimalo nas je ima li Grad za njih suglasnot konzervatora. Prema riječima Željka Trstenjaka, pročelnika Konzervatorskog odjela u Varaždinu, oni svojim savjetima prate projekt.

– Za prostor ulaznog hola u Gradskoj vijećnici u Varaždinu izrađeno je više idejnih rješenja unatrag desetak godina, no niti jedno dosad nije realizirano. Sadašnji projekt izradilo je poduzeće za dizajn i arhitekturu, konzalting i inženjering “DIA” iz Nedelišća. Predmetno rješenje proizašlo je iz nekoliko novih ponuđenih varijanti uređenja vjetrobrana. Prihvaćena je varijanta kojom se ulazu u Vijećnicu pridaje reprezentativnije značenje, a sama funkcija vjetrobrana uvučena je u dubinu prostora – rekao je Bojan Lukman, savjetnik iz Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam. Također nam je dostavio skice izvedbenog projekta i novog izgleda predvorja a sa staklenom stijenom te skicu nove porte.
Radovi počinju 20. lipnja i trajat će najviše pedeset dana, ali se u Gradu nadaju da će sve biti gotovo u roku od mjesec dana. 

Tijekom rekonstrukcije, s Korza i okolnih ulica neće se vidjeti nikakvi radovi, a u Gradsku vijećnicu će se ulaziti kroz sporedni ulaz u Gajevoj ulici.

Videonadzor

Vjetrobran, tj. predvorje Vijećnice, bit će preuređen u izložbeni prostor za turiste i posjetitelje Vijećnice

Projektirano je i preseljenje svih instalacija sa zida sadašnje porte u ormar smješten u pisarnici te uvođenje sustava kontrole ulazaka i izlazaka s videonadzorom. 
Radove će izvesti “Tekeli projekt – inženjering” iz Murskog Središća sa svojim kooperantima. Ugovor je sklopljen na iznos od 365.447,50 kuna, i to na temelju provedenog postupka javne nabave, navode u Gradu. 

Prema Programu održavanja poslovnih zgrada, za rekonstrukciju vjetrobrana i porte u proračunu se drugim rebalansom željelo osigurati ukupno 405.000 kuna, od čega 25.000 za stručni nadzor. Međutim,  rebalans drugi put nije prošao, pa 25.000 kuna nije osigurano u proračunu. Bez ozbira na to, radovi počinju.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje