Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnici blagi jer nema šefa: kamere na Stančiću remete intimu Varaždinaca, a iz Komisije za javna priznanja „cure“ podaci

Objavljeno:

- dana

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Što je Varaždinska županija poduzela po pitanju nastavka sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca, kada će se sanirati klizišta u Općini Jalžabet i Općini Bednja, konačno obnoviti Frankopanska ulica u Ludbregu, ali i što je s projektima Varaždin na Dravi i Promet po mjeri građana bila su samo neka od pitanja koja su postavljena na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

Vijećnika HRAST-a Nikolu Šopara zanimalo je i opravdanost postavljanja video kamera, odnosno video nadzora na nekim varaždinskim trgovima.

Podaci procurili prije nego je to odobrila Skupština

– Konkretno, zanima me temeljem čega su postavljene kamere na Stančiću i kakvi su problemu tamo uočeni u protekle dvije godine? Malo mi je čudno što su postavljene baš na Stančiću. Često sam tamo i mislim da postavljanje kamera previše narušava intimu Varaždinaca – istaknuo je Šopar.  

Osim što je upozorila da je logopedica u varaždinskoj bolnici otišla na porodiljni i pitala što je s njezinom zamjenom, vijećnica Mirjana Kolarek-Karakaš je pitala tko je zadužen za tajnost podataka u Varaždinskoj županiji.   

– Podaci o javnim priznanjima izašli su u javnost prije nego je to odobrila naša Skupština – upozorila je Kolarek-Karakaš, koja je ujedno i predsjednica Komisije za dodjelu javnih priznanja.

Župan je danas izostao sa Županijske skupštine zbog zbog ranije ugovorenog specijalističkog pregleda

– Bili ste dosta blagi i ne preopširni, s obzirom da nam nema šefa – istaknuo je dožupan Alen Kišić koji je odgovarao na većinu pitanja vijećnika. Naime, župana Predraga Štromara danas nije bilo zbog ranije ugovorenog specijalističkog pregleda u Zagrebu, koji je baš danas kada i sjednica Županijske skupštine.

Što se tiče sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca Kišić je ponovno izrazio zabrinutost oko imovinskog cenzusa.

– O prijevozu srednjoškolaca je bilo dosta riječi u proteklih mjesec, dva, ali još u ožujku kad smo se uspjeli izboriti da sufinanciranje prijveoza ostane do kraja školske godine. Mi smo za to da prijevoz srednjoškolaca bude organiziran i dalje na način kao što je bio dosad. Što će biti s imovinskim cenzusom još uvijek ne znamo jer dio učenika nije upisalo OIB-e, pa su učenici pozvani da upišu krajem kolovoza.  Bojimo se da ćemo krenuti u novu školsku godinu bez rješenja. Nadamo se da će barem prvo polugodište način sufinanciranja ostati kao i dosad – rekao je Kišić.

Zašto su kamere postavljene na Stančiću i remete li intimu Varaždinaca provjerit će na policiji. Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački je najavio da rekonstrukcija Frankopanske ulice u Ludbregu ide prema planovima i odvija se prema fazama u skladu s financijskim mogućnostima, te se nada da će do kraja godine biti sanirana dva problematična klizišta u Općini Bednja i Općini Jalžabet.

Jedno od pitanja na današnjoj sjednici Županijske skupštine bila je i dogradnja Kirurgije. – Unatrag 10 godina jedna od top tema je dogradnja Kirurgije. Prvo je potpisan sporazum o dogradnji Kirurgije po klasičnom modelu, a onda je pokušana dogradnja putem JPP-a. No nakon nekoliko godina priprema i raspisivanja natječaja nije se javilo nitko. Da za bonicu ipak dolaze bolji dani pokazuje potpisivanje energetske obnove sedam građevina u bolnici, a dosad je održano i niz sastanaka s aktualnim ministrom zdravlja te je dogovoreno da se ide u dogradnju u tri faze. Kad će se ići projektiranje i u kojoj je to fazi – zanimalo je HDZ-ovg vijećnika Željka Dvekara. No, s obzirom da je svoje pitanje uputio županu koji je danas službeno odsutan, odgovor će mu biti upućen pismeno.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Međimurje

Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak: “Budućnost infektologije u Međimurju je osigurana!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Protekloga tjedna priopćenjem povezanim s odlaskom infektologinje Tanje Potočnik-Hunjadi iz čakovečke Bolnice oglasio se SDP Međimurske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Saznavši da je našu Županijsku bolnicu Čakovec napustila jedina stalno zaposlena specijalistica infektologije Tanja Potočnik-Hunjadi, dr. med., smatramo da je o navedenom potrebno obavijestiti javnost. Neugodno smo iznenađeni činjenicom da o odlasku infektologinje u jeku epidemije ravnatelj Bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak, dr.med. i župan Matija Posavec nisu našli potrebnim potruditi se zadržati liječnicu, niti pak obavijestiti Međimurke i Međimurce (koji su svojim doprinosima gradili Bolnicu) tko će ih dalje liječiti te koja je budućnost Odjela infektologije. Okolnosti koje su dovele do toga da je dr. Potočnik-Hunjadi bila prisiljena dati otkaz i otišla raditi u susjednu županiju ne služe na čast ni ravnatelju, zamjeniku ravnatelja, ni predsjednici Upravnog vijeća, a osobito ne županu Posavcu kojem su puna usta hvale na račun sadašnje uprave Bolnice.

Naši sugrađani zaslužuju znati barem osnovne činjenice: Odjel infektologije u Županijskoj bolnici postoji od 1974. U studenome 2014., nakon preustroja odjela i odsjeka u bolnicama u Republici Hrvatskoj, tadašnji šef Infektologije prim.dr. sc. Dragutin Golubić, dr. med. te sanacijski upravitelj, a sada zamjenik ravnatelja Miroslav Horvat, dr. med. na sastanku u Općoj bolnici Varaždin dogovarali su spajanje naše i varaždinske infektologije, poput svojevrsnog „pilot projekta“, što se uz višestruke napore dr. Potočnik-Hunjadi uz podršku Hrvatskog društva infektologa te SDP-a Međimurja zaustavilo kod tadašnjeg ministra zdravlja Varge u srpnju 2015. godine.

Svih tih godina do sada dr. Potočnik-Hunjadi na svojim je leđima, uz pomoć dvoje, potom troje specijalizanata, nosila na leđima odjel Infektologije, radeći svakodnevno, „i petkom, i svetkom“, čuvajući time opstojnost odjela.

Povrh brojnih problema na koje su, osobito tijekom prošle godine, u više navrata upozoravale liječničke udruge i brojni zaposlenici Bolnice, potom i SDP Međimurja, a tiču se rada sadašnjeg ravnatelja Novinščaka, poteškoće s kojima se susretala Infektologija u većoj mjeri javile su se početkom pandemije COVID-19 u ožujku 2020.g., kada je ravnatelj Novinščak pristao imenovati koordinatora za borbu protiv pandemije tek na intervenciju ministra Beroša.

Kulminacija problema dogodila se u rujnu 2020.g., kada je, nakon odbijanja ravnatelja da posluša savjete struke, tj. koordinatora-doktorice Potočnik-Hunjadi, svojim pristupom problemu pandemije prisilio dr. Potočnik-Hunjadi da podnese ostavku na mjesto koordinatorice. Za „nagradu“ odmah idući dan smijenio ju je s mjesta voditeljice Odjela infektologije. Do danas odjel Infektologije u našoj bolnici radi bez voditelja odjela-infektologa.

Unatoč želji dr. Potočnik-Hunjadi da bude maksimalno angažirana u sustavnom zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, nastavilo se njeno šikaniranje i omalovažavanje te je potom bila prisiljena dati otkaz. O svemu su informirani i župan Matija Posavec i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice dr.sc. Sonja Tošić-Grlač, koji se na zadnjem sastanku 14.12.2020.g. nisu potrudili uvjeriti ravnatelja Novinščaka i njegovog zamjenika da za našu Bolnicu nije dobro da izgubimo specijalisticu infektologije.

Veliki trud u zbrinjavanju oboljelih daju specijalisti i specijalizanti interne medicine naše Bolnice, uz troje vrijednih specijalizanata infektologije i specijalizanata drugih struka, na čemu im se zahvaljujemo, uz povremenu, većinom telefonsku pomoć dvoje umirovljenih infektologa (od kojih je jedan spomenuti prim. Golubić koji je tek nedavno angažiran), no postavljamo pitanja: Koja je budućnost infektologije u našoj Bolnici? Ostvaruje li se san spomenutih pojedinaca iz 2014. godine da ostanemo bez Infektologije u našoj Bolnici? Je li župan Posavec ovime otvorio vrata HDZ-u, tj. njegovom ministru za osnivanje regionalnog centra infektologije u susjednoj županiji?

Slažemo se s nedavnim komentarom župana Posavca da se država, tj. HDZ maćehinski odnose prema Međimurju kad je u pitanju financiranje zdravstva, o čemu su u više navrata u Saboru upozoravali i naši saborski zastupnici. Stoga se nameće logično pitanje: Zašto župan Posavec tako grčevito drži ravnatelja Novinščaka, inače višegodišnjeg člana HDZ-a, na čelu Bolnice? Zašto se nisu izborili za veća financijska sredstva, tzv. limit našoj Bolnici?

Da je u Županijskoj bolnici Čakovec sve sjajno, ne bismo nimalo reagirali ni tražili odgovornost sadašnjeg Ravnatelja, uprave Bolnice, predsjednice Upravnog vijeća, ni župana Posavca. No problema je mnogo, ne dopiru u javnost, stoga tražimo odgovore na navedena pitanja.”

Na konferenciji za medije koja je održana prošloga četvrtka odlazak infektologinje kratko je prokomentirao ravnatelj ŽB Čakovec, doc. dr. sc. Tomislav Novinščak:

– U ŽB Čakovec napustila nas je dr. Tanja Potočnik-Hunjadi, kojoj smo se zahvalili na angažmanu. Nema straha za budućnost infektologije u našoj županiji; ona je osigurana.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdravka Grđan objavila kandidaturu za gradonačelnicu Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zdravka Grđan, dugogodišnja ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, danas je objavila svoju kandidaturu za varaždinsku gradonačelnicu.

Riječ je o profesorici pedagogije i njemačkog jezika i književnosti. voj život posvetila je odgoju i obrazovanju te je prva ravnateljica u Varaždinskoj županiji promovirana u zvanje ravnatelj mentor.

Savjetnica je varaždinskog župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti, te voditeljica Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Njezin moto je: „Djela, a ne riječi“!

Nastavite čitati