Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnici: gradonačelnik vicevima i citatima izbjegava odgovore na ozbiljna pitanja

Objavljeno:

- dana

Sjednica u tijeku

Gradonačelnik Čehok od početka svog mandata umjesto odgovora na konkretna pitanja priča viceve ili citira nečije misli – spočitnuli su gradski vijećnici gradonačelniku na jutrošnjem aktualnom satu Sjednice Gradskog vijeća, nakon što se on u odgovoru na njihova pitanja nekoliko puta poslužio vicem ili citatom

Da je gradonačelnik duhovit i načitan čovjek vijećnicima je, kažu, poznato ali im je, istaknuli su, dosadilo da neozbiljnošću izbjegava odgovore na ozbiljna pitanja.
Kad je, na primer, nedavno pozvao građane da tuže sugrađane koji se nedozvoljeno parkiraju, gradonačelnik je sljedeći dan rekao da se „šalio“. Jutros je, pak, rekao da on i dalje poziva sve da pomažu Gradu kazniti nesavjesne vozače, ali se šalio kad je koristio riječ tužibaba.

Oni koji znaju kako je Ivan Čehok vladao gradom u svojim ranijim mandatima vele da je ovakva neodlučnost uz argument šale, novost u njegovom političkom ponašanju. Gradonačelniku se zamjeraju i nedovoljno konkretni odgovori na konkretna pitanja.

Vijećnik Patafta je tako od Grada tražio konkretnu tablicu u kojoj se vidi na koje EU projekte Grad ide i na koje planira ići.
Gradonačelnik je odgovarao vrlo općenito o modusima prijave i zaključio:

– Rijetko je Grad osobno prijavitelj – rekao je Ivan Čehok.

Vijećnik Patafta nije bio zadovoljan ovakvim odgovorom i rekao kako ova izvršna vlast ima veliku priliku dobiti novac i ponovio:

– Zanima me na koje fondove će se Grad direktno ili indirektno prijaviti. Molim samo papir s tablicom – rekao je i izrazio nadu da će ovakav crtić – vrtić prestati u 2018., godini „punoljetnosti“.

Gradonačelniku se, također, spočitnulo da iako je riječ o velikim novcima za Grad, on čak niti ne zna imena projekta za koje se pohvalio da ih je Grad dobio u ovom, njegovom mandatu.

Vijećnici su također upozorili da se gradonačelnik često ne pridržava teme i govori duže nego što je to određeno Poslovnikom, ali predsjednik Gradskog vijeća gradonačelnika nikad, a vijećnike redovito upozorava.

Uz redovna pitanja o komunalnim problemima, tako je najveća pažnja na Aktualnom satu posvećena izbjegavanje gradonačelnika da u šaljivom tonu izbjegne odgovore na konkretna pitanja.

Izvor:
Foto:

U fokusu

HDZ: Gradimo povjerenje, osvojili smo 3 grada i 11 općina, Čačić je goodbye, a u Sabor umjesto Stričaka ide…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HDZ Varaždinske županije održao je danas konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na rezultate parlamentarnih izbora.

U 3. izbornoj jedinici koalicijska lista  HDZ-HNS-HSLS-HSU-HDS osvojila je pet mandata i tako ponovila uspjeh s prošlih izbora, istaknuo je nositelj liste i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i župan Anđelko Stričak.

– Čestitam svima koji su osvojili mandate. Smatram da je čast da ti građani daju svoje povjerenje da ih možeš predstavljati u najvišem predstavničkom tijelu hrvatskog naroda ili hrvatskih građana. Pogledamo li izborne rezultate, mogu reći da smo njima zadovoljni. Od početka smo tvrdili da nam je cilj osvojiti pet mandata, ponoviti izborni uspjeh od prije četiri godine i u tome smo uspjeli. Stoga zahvaljujem koalicijskim partnerima, našem izbornom stožeru i svim članicama i članovima na angažmanu da taj rezultat i ostvarimo – rekao je Stričak.

Osvrnuo se i na rezultate izbora u Varaždinskoj županiji, odnosno na državnoj razini.

– HDZ je sa svojim koalicijskim partnerima odnio pobjedu u tri grada i 11 općina, odnosno u pola jedinica lokalne samouprave. Osvojili smo 26.050 glasova i vjerujem da je to dobar kapital za iduće izbore, a sve to trebamo i siguran sam da i hoćemo opravdati. Kada je riječ o državnoj razini, HDZ je pobjednik ovih izbora s osvojenim 61 mandatom, Rijeke pravde dobile su 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, Nezavisna platforma Sjever 2, IDS 2, Fokus 1 i manjine 8 mandata, što ukupno čini 151 zastupnika. Brojke su, dakle, jasne – HDZ je uvjerljivi pobjednik jučerašnjih parlamentarnih izbora – istaknuo je prvi čovjek županijskog HDZ-a.

Podsjetio je kako je prije četiri godine HDZ na izbore išao s programom Sigurna Hrvatska, a ovaj put naziv njihovog programa bio je Za sve izazove.

– Ako ste proučili naš program od prije četiri godine, pogledali sve ono što je realizirano, vidjet ćete da smo realizirali daleko više od obećanog, odnosno obećavamo manje, izvršavamo više i to je jedno od načela našeg djelovanja. Stoga sam siguran da će sve što je u ovom našem aktualnom programu Za sve izazove za četiri godine biti i realizirano i još daleko više od toga ili iznad toga. Radeći na taj način, gradimo povjerenje prema našim građanima, biračima, jer ono što se obeća  treba i izvršiti. Najlakše je tražiti opravdanja i cmizdriti, puno teže je primiti se posla i to realizirati – kazao je Stričak.

Najavio je i prioritete HDZ-a za naredno razdoblje.

– Kao što smo i u kampanji isticali, prioriteti će nam biti daljnji rast plaća i mirovina te nastavak investicijskog ciklusa. Poduzeti ćemo sve da pokrenemo investicije o kojima smo govorili i pokrenuti ćemo ih, budite sigurni u to. A isto tako, vodit ćemo brigu o sigurnosti i stabilnosti jer smatramo da je to iznimno bitno – poručio je Anđelko Stričak.

Voditelj izbornog stožera HDZ-a Varaždinske županije, načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić istaknuo je da je HDZ s koalicijskim partnerima prije četiri godine dobio 19.800 glasova.

– Ovoga puta cilj je bio 25.000 glasova u Varaždinskoj županiji, 10.000 smo očekivali u Međimurju, 20.000 u Krapinsko-zagorskoj županiji sa šest zagrebačkih općina, odnosno ukupno 55.000. Računali smo da bi možda moglo biti blizu šest mandata, budući da smo prije četiri godine za 45.000 dobili pet mandata.  Mi smo sada čak ostvarili u Varaždinskoj županiji 26.000, na nivou treće izborne jedinice ukupno 58.000 glasova, što je gotovo 13 tisuća glasova više nego prije četiri godine. Kada analiziramo naše općine i gradove, postoje još možda dvije, tri općine gdje smo očekivali malo bolji rezultat, pogotovo tamo gdje smo imali načelnike iz redova koalicijskih partnera, ali sve u svemu možemo biti zadovoljni jer kampanja se, nažalost, jako zagadila – naglasio je Horvatić.

Dodao je kako su ovako dobri rezultati HDZ-u i njihovim partnerima veliki zamašnjak za izbore koji su pred nama u ovoj superizbornoj godini.

– Stožer se ne gasi, uskoro nas čekaju izbori za Europarlament, a nakon toga predsjednički i već polako lokalni izbori. Idemo dalje, spremni Za sve izazove – zaključio je Horvatić.

Osvrnuo na ishod izbor prema kojemu Reformisti nisu ušli u Sabor.

– Preferencijalni rezultat Radimira Čačića je pokazao njegov kapacitet i ja mislim da je sad svima jasno da čovjek može ići u Jakopovec, uživati u svojoj vikendici i posvetiti se možda vinogradarstvu ili nečemu, ali mislim da više ove televizije ne bi ga trebale relevantno nešto zvati, da on komentira i jednostavno goodbye – zaključio je.

S obzirom da je je pozicija župana i saborskog zastupnika nespojiva, Stričak je novinarima odgovorio koga će stranka predložiti da ide u Sabor.

-Mi ćemo ispred županijskog HDZ-a predložiti da se svakako računa na ministra Habijana. Ako Habijan ode za ministra, u tome slučaju ostaju dvije pozicije. Moj stav će biti da bi svakako Siniša Jenkač i Goran Kaniški trebali biti ti koji će biti naši zamjenici u Saboru – rekao je Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

Tko su najveći dobitnici i gubitnici izbora? HDZ i SDP nisu igrali kao timovi već svatko za sebe i protiv svojih, a Čačić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici glasovalo je 218.591 od ukupno 349.019. SDP, odnosno koalicija Rijeke pravde dobili su 77.793 glasa ili 6 mandata, a HDZ i partneri osvojili su 58.346 glasova birača, odnosno pet mandata.

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca osvojila je čak 25.829 glasova ili 12,20 posto i time dobivaju dva mandata.

Možemo osvaja 13.229 glasova u našoj izbornoj jedinici i time dobivaju jedan mandat.

Glasovanje je bilo preferencijalno, što znači da su birači svoje povjerenje mogli dati bilo kome od kandidata na listi, bez obzira na poredak koji su odredile stranke. Međutim, da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz treće izborne jedinice.

Specifičnost ove kampanje u III. izbornoj jedinici bila je ta da gotovo ni jedna opcija nije pokušala preferencijama uloviti jedan mandat više za cijelu listu, odnosno nisu bacili karte za samo jednog kandidata, već je djelovalo kao da svaki kandidat igra svoju igru, odnosno protiv svojih. Tako smo imali reklamne spotove, plakate, letke i razne druge promidžbene materijale na kojima je više kandidata s iste liste tražilo birače da zaokruže njihovo ime. To je vrlo vjerojatno dodatno zbunilo birače.

Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat. Osvojio je 4.934 glasa ili 8.54 posto ukupnih glasova liste.

Spomenimo da je i koalicijski partner HDZ-a, HNS donio listi preko 3000 glasova. Tako je Predrag Štromar koji je s četvrtog mjesta na listi ušao u Sabor donio 2.597 glasova, a Robert Šplajt 589 preferencijalnih glasova.

Na listi Rijeka pravde za preferencijalne glasove borilo se također više kandidata, a osim SDP-ovaca za glasove birača borili su se i Reformisti – Natalija Martinčević na sedmom mjestu i Radimir Čačić na 13 mjesto. Predsjednik Reformista Radimir Čačić dobio je  SDP-ovoj koaliciji 4.960 glasova, a Natalija Martinčević 837.

Međutim, iako su osvojili respektabilnu podršku birača, preferencijalni glasovi nisu im bili ovaj put dovoljni da uđu u Sabor.

Ovo će sigurno biti veliki udarac za Reformiste koje su u zadnjih nekoliko mjeseci napustili gotovo svi načelnici, a već dulje vrijeme prisutno je nezadovoljstvo članova vodstvom stranke. Hoće li ovaj put Reformisti nestati s političke scene ili ne bit će jasno uskoro. Spomenimo i da su druge godine lokalni izbori te se karte na političkoj sceni opet mogu pomiješati.

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca je pak, barem za neke, najveće iznenađenje izbora. Prvo ih uopće nije bilo u anketama, a u nacionalnim medijima o toj se političkoj opciji priča tek nepunih mjesec dana. Ipak, uspjelo im je osvojiti dva mandata u samo jednoj izbornoj jedinici.

Nezavisnoj platformi Sjever ovo će sigurno biti dobra početna pozicija i za lokalne izbore druge godine.

Ipak, sve ovisi o tome kako će izgledati nova Vlada, a dok pregovori ne završe možemo samo nagađati.

Više o tome tko bi nas u naredne četiri godine trebao zastupati u Saboru možete pročitati:  Evo tko iz III. izborne jedinice ulazi u Hrvatski sabor

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje