Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnici nisu izabrali predsjednika

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće Varaždinskih Toplica

Varaždinske Toplice nisu dobile novog predsjednika Gradskog vijeća.

Na čelu Vijeća do daljnjega će ostati potpredsjednik  Ljubomir Svetec.Iako oporbeni vijećnici nisu imali svoj prijedlog, nisu podržali niti Dragana Dašića. Tako su četiri HSLS-ovaca, tri HDZ-ovaca i nezavisni Medvedec “presudili” Draganu Dašiću i prije imenovanja.

Iako oporbeni vijećnici nisu imali svoj prijedlog, nisu podržali niti Dragana Dašića

 

Prvi predsjednik bio je Petar Ratković, kojega je nakon ostavke naslijedio tadašnji laburist, a danas nezavisni zastupnik – Stanko Medvedec. Nakon što je Medvedec napustio laburiste, nije prošlo dugo, a dao je ostavku i na mjesto predsjednika Vijeća. Može li i do kada Ljubomir Svetec biti na čelu Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica i što sada činiti ne zna niti gradonačelnica Goranka Štefanić.

 

Pat pozicija

– Predsjednik Gradskog vijeća, na žalost, ponovno nije izabran. Što dalje? Iskreno, ne znam. Poslati ćemo upit Ministarstvu uprave i čekati njihove upute o daljnjem postupanju. Prvog predsjednika su smjenili, oporba nije dala svog kandidata, drugi predsjednik je sam podnio ostavku, a oporba ponovno nije predložila svog kandidata. Mi ne možemo biti obezglavljeni. Sada imamo zamjenika predsjednika Gradskog vijeća. Može li on do kraja mandata obavljati dužnost, ne piše nigdje u pravilnicima ni u Zakonu, stoga je najsigurnije tražiti odgovor Ministarstva uprave. Nalazimo se u pat poziciji, istaknula je gradonačelnica Goranka Štefanić. Ujedno je kazala kako ne zna može li se i dalje ovako ili raspustiti Vijeće i ići na nove izbore, što bi izazvalo nepotrebne troškove.

Politikanstvo

 Ne možemo biti obezglavljeni.Odgovor ćemo potražiti u Ministartsvu uprave. Može li ostati Svetec ili raspisivanje novih izbora za Vijeće

Već na samom početku sjednice, gradski su vijećnici u punom sastavu, njih 15, “skinuli” jednu točku s dnevnog reda. Oporbenim se vijećnicima nije svidio prijedlog odluke o imenovanju drugog zamjenika predsjednika Vijeća koji je, prema njihovu tumačenju Zakona trebao biti iz redova oporbe. S obzirom da sada zajedno sa nezavisnim Medvedecom imaju osam glasova, njihov je prijedlog usvojen.

Očigledno je da toplički vijećnici i dalje svoje sjednice podređuju vlastitim političkim interesima, čak i kada je u pitanju figurativna funkcija, umjesto rješavanja konkretnih problema problema onih koji su ih izabrali.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje