Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnici podržali Izvješće Termoplina, ali traže povrat 1,5 milijuna kuna i promjenu Nadzornog odbora

Objavljeno:

- dana

 

Gradski vijećnici su podržali  Izvještaj Termoplina o poslovanju za 2016. godinu,  ali neće odustati od povrata 1,5 milijuna kuna preplaćenog novca gradskim tvrtkama i ustanovama, a što je  Termoplin dosad odbijao.

Također, Grad će tražiti – a gradonačelnik je to danas ranije i sam najavio – izvanrednu sjednicu Skupštine Termoplina, s ciljem promjene Nadzornog odbora.

Naime, članovi nominirani od strane Grada, nisu i predstavnici ove gradske vlasti pa Grad, iako je većinski vlasnik, zapravo nema baš nikakvog utjecaja na poslovanje tvrtke. Kad se tome pridoda činjenica da većinski vlasnik nema niti jednog člana u Upravnom odboru, to je za normalni poslovni svijet – moglo se čuti – apsurd. To je rezultat promijene Nadzornog odbora samo dan prije imenovanja povjerenice za Grad Varaždin.

Zbog svega je vijećnik Željko Bunić, u ime Grada, zatražio da članovi Nadzornog odbora iz „Grada“ odstupe sa svojih pozicija, „jer nemaju podršku“.

– Termoplin ima dobre poslovne rezultate ali to ne daje pravo manjinskom vlasniku da se ponaša kao da je jedan jedini pa  da većinski vlasnik bude preglasan jer ga zastupaju ljudi koji ne zagovaraju interese grada.

Preokret…

Gradska vlast je na današnjoj sjednici o Termoplinu razgovarala u pomirljivom tonu, ali od niti jednog svojeg zahtjeva, najavljeno je, neće odustati.

Ivan Čehok je ugovore s većim cijenama koje je gradskim tvrtkama fakturirao Termoplin, nazvao „nesporazumom“ za koji su, kako je rekao, jednako krivi i direktori tvrtki, mkoji to nisu primijetili. – Zašto ti ne bih naplatio više ako to nisi vidio? – opravdao je gradonačelnik retoriku Ivana Topolnjaka.

U raspravi su smjenjivali samo Neven Bosilj i Davor Patafta. Vijećnik Patafta se osvrnuo na račun koji od svog dobavljača plina, daruvarske firme DARKOM, primaju Varaždinski bazeni. Cijena plina je, naime, 22 posto niža od one koju i nakon vraćanja cijena naplaćuje Termoplin. – Kad bi Termoplin naplaćivao jednako, pitanje je bi li uopće imao pozitivne poslovne rezultat – pitao se Davor Patafta .

Nakon što je Grad najavljenim prihvaćanjem Izvješća „pružio ruku partneru“, riječ je tražila Nevenka Grbac, osoba od posebnog povjerenja Ivana Topolnjaka. Ona u tvrtki ima trojaku ulogu – predsjednica je Skupštine, Nadzornog odbora i šefica računovodstva, što je gradonačelnik Čehok još ranije nazvao nevjerojatnim.

Nevenka Grbac je pokušala polemizirati s vijećnikom Pataftom ali ju je predsjednik Vijeća, Damir Habijan, upozorio da ona na to nema pravo, a sve je rezultiralo odlukom Željka Bunića da Grad mijenja mišljenje i neće prihvatiti Izvješće za 2016. godinu. –

Termoplin misli da je država u državi, Grad misli da je jedini vlasnik, a mi ćemo se svim silama truditi dobiti svoju ulogu u poduzeću – bio je ljut Željko Bunić.

…. i opet preokret

Potom je zatraženo pet minuta stanke, nakon koje je Izvješće ipak prihvaćeno.

Grad će zahtijevati da se preplaćeni novac vrati do 30. studenog, kako bi se mogao potrošiti u ovoj proračunskoj godini.

Izvještaji ostalih Trgovačkih društava su prihvaćeni većinom glasova uz, po nekoliko suzdržanih glasova i niti jednim glasom protiv.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati