Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnici teško i zlonamjerno obmanjuju javnost

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Kao gradonačelnica Varaždinskih Toplica, koja tu važnu dužnost obnaša do stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju Gradskog vijeća i razrješenju gradonačelnice i zamjenika, smatram nužnim očitovati se na članak objavljen u Regionalnom tjedniku broj 662 od 24. siječnja 2017. pod nazivom: DONOSIMO Predsjednik Gradskog vijeća Franjo Prstec o obmanama bivše gradonačelnice V. Toplica “Iznošenje laži je jadan paravan za nesposobnost Goranke Štefanić”.

Protekle tri i pol godine mojeg mandata kao gradonačelnice Varaždinskih Toplica bile su obilježene učestalom neučinkovitošću rada Gradskog vijeća i čestim opstruiranjem rada izvršne gradske vlasti, i to isključivo zbog nekolicine vijećnika, usmjerenih na napadanje mene kao gradonačelnice uz osporavanje gradskih projekata i dostignuća, bez obzira na posljedice koje je takvo ponašanje imalo za napredak Grada i dobrobit građana. Upravo su vijećnici HDZ-a i HSLS-a ti koji, niti pred sam kraj mandata, ne prežu od iznošenja neistina i pokušaja obmana, iako bi, kao gradski vijećnici kojima su predočene sve bitne činjenice o projektima u tijeku, morali imati saznanja o pravom stanju stvari. Istinitost svojih navoda mogu dokazati vjerodostojnom dokumentacijom, javnim ispravama, odlukama i zapisnicima sa sjednica Gradskog vijeća koje su, uostalom, dostupne i cijeloj zainteresiranoj javnosti korištenjem zakonskog prava na pristup informacijama.

Kolodvor i Centar

Vijećnik Franjo Prstec obmanjuje javnost kada tvrdi da se ništa nije napravilo po pitanju projekta Autobusnog kolodvora i Trgovačkog centra. Grad je, na temelju odluke Gradskog vijeća, a koje su podržali i vijećnici HDZ-a i HSLS-a, otkupio zemljište potrebno za izgradnju pristupne ceste do Autobusnog kolodvora. Potreba izgradnje pristupne ceste uz formiranje rotora prijavljena je Hrvatskim cestama d.o.o., koje su nadležne za takvu izgradnju, te su održani sastanci na ovu temu. Odlukom Gradskog vijeća, a koju su također podržali vijećnici HDZ-a i HSLS-a, dana je ovlast gradonačelnici da pokrene postupak prodaje zemljišta namijenjenog izgradnji Autobusnog kolodvora i Trgovačkog centra. U tu su svrhu obavljeni brojni razgovori s poduzetnicima zainteresiranima za izgradnju Kolodvora i Trgovačkog centra. Budući da je, prema odluci Gradskog vijeća, zemljište namijenjeno prodaji investitoru koji će potom na njemu sagraditi Autobusni kolodvor i supermarket ili druge sadržaje, jasno je da je obveza privatnog investitora, a ne Grada ishoditi građevinsku dozvolu i početi gradnju. Zemljište o kojem je riječ jest vlasništvo Grada, jer u suprotnom Gradsko vijeće njime niti ne bi moglo raspolagati! Nije točno niti da nije poduzeto ništa po pitanju projekta Trgovačkog centra. Od trgovačkog lanca KONZUM d.d. primljeno je pismo namjere kojim je potvrđen interes za izgradnju supermarketa u Varaždinskim Toplicama s nacrtom budućeg objekta. Ostvarenje ovog projekta nije opstruirala gradonačelnica, već vijećnici HDZ-a, HSLS-a i nezavisni vijećnik koji su neizglasavanjem proračuna i uvođenjem Grada u stanje hladnog pogona onemogućili rad na projektima u gotovo cijeloj ovoj godini i time, posve sigurno, udaljili sve zainteresirane investitore!

Dječji vrtić

Vijećnica Dragica Ratković svjesno iznosi neistine kada projekt Dječjeg vrtića naziva “fantomskim projektom” tvrdeći da građevinska dozvola nije ishođena. Kao što je vijećnicima višekratno rečeno, a posebno istaknuto na sjednici Vijeća od 20. prosinca 2016., kada su opisivane posljedice neizglasavanja proračuna, Grad je ishodio građevinsku dozvolu za Dječji vrtić i pripremio svu dokumentaciju potrebnu za prijavu na natječaj za dodjelu sredstava EU fondova, a čije se otvaranje očekuje u kratkom roku. Građevinsku dozvolu za gradski Dječji vrtić izdao je Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo, Ispostava Novi Marof, te je ona postala pravomoćna 8. prosinca 2016. Prethodno izdavanju građevinske dozvole pripremljeni su svi arhitektonski i drugi potrebni projekti, što grad nije koštalo niti kune! Naime, ugovoreno je da će se plaćanje izrade projekta izvršiti ako Grad uspije s prijavom na natječaje za dodjelu sredstava EU fondova. Grad će, po svemu sudeći, zbog neizglasavanja proračuna te gubitka predstavničke i izvršne vlasti biti onemogućen podnijeti prijavu na natječaj za dodjelu sredstava EU fondova. Stoga, Grad će, u konačnici, biti obvezan, na teret proračuna, platiti izradu projekata i zadužiti se za izgradnju Vrtića, i to bez mogućnosti povrata sredstava iz EU fondova, no na tu su okolnost vijećnici bili upozoreni prilikom rasprave o proračunu.

Što se tiče tvrdnji vijećnika Borislava Antolkovića o Reciklažnom dvorištu, treba reći da Grad raspolaže pravomoćnom građevinskom dozvolom za izgradnju Reciklažnog dvorišta te je krajem 2016. od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pozvan osigurati u svojem proračunu 20 % sredstava za izgradnju, jer će se ostatak moći financirati iz sredstava Fonda, u okviru natječaja čije se raspisivanje očekuje krajem siječnja! Kako proračun nije izglasan, a Grad je izgubio predstavničku i izvršnu vlast, prijava za dodjelu sredstava neće se moći podnijeti. Odgovomost za propuštanje prilike za povlačenje sredstava Fonda i izgradnju ne leži na gradonačelnici već na vijećnicima koji su, sasvim olako, odlučili da proračun neće izglasati.

Što se tiče tvrdnje da sadašnja gradska vlast nije uspjela opremiti Knjižnicu i čitaonicu po projektu koji je pripremila ranija gradska vlast, treba reći da je savjetnica za knjižničarstvo Varaždinske županije ocijenila da prostor koji je pripremljen za Gradsku knjižnicu i čitaonicu nije prikladan te da Grad neće dobiti dozvolu za otvaranje ustanove u takvom prostoru. Stoga, za Knjižnicu i čitaonicu pripremljen je drugi prikladan prostor — Kulturni centar u Toplicama te je podnijeta prijava na natječaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske radi sufinanciranja namještaja i opreme. Ujedno, treba reći i da prostor koji je ranija gradska vlast pripremila za Knjižnicu i čitaonicu još od tog vremena koristi Katastar Novi Marof!

Što se tiče tvrdnji vijećnika Antolkovića o “osebujnoj” javnoj rasvjeti, treba reći da se radi o projektu učinkovite, ekološki prihvatljive solarne rasvjete u Ludbreškoj ulici, na koju Grad nije utrošio 1,2 milijuna kuna, kako to tvrdi vijećnik, već 800 tisuća kuna, dok je preostalih 400 tisuća primljeno kao potpora Ministarstva gospodarstva. Ministarstvo je ta sredstva dodijelilo, očito poduprijevši projekt koji vijećnik ocjenjuje “osebujnim”, a kojim će se godišnje uštediti oko 25 tisuća kuna! Moram napomenuti da sam oduvijek bila za svaku uštedu u gradskom proračunu i uvođenje novih ekološki prihvatljivih i racionalnih tehnologija. No, čini se da je vijećnik HDZ-a protiv takvih vrijednosti.

EU projekti

Daljnje nepoznavanje situacije i projekata u Gradu Varaždinskim Toplicama vijećnici iz HDZ-a i HSLS-a pokazuju kada govore o EU projektima, točnije, kako su naveli u tekstu, projektima “3 Interreg”. Projekti takvog naziva ne postoje, a da su samo malo više pratili sjednice Gradskog vijeća, znali bi da su pred početkom realizacije tri projekta s partnerima iz Slovenije. Sva tri projekta odnose se na unaprjeđenje i poboljšanje turističke ponude. No, upitno je hoće li se projekti pokrenuti, jer ugovore o dodjeli sredstava neće imati tko potpisati do formiranja nove gradske vlasti. Jednaki komentar odnosi se i na projekt ceste u Hrastovcu. Projekt jest prijavljen, no u slučaju prihvata prijave, ugovor neće imati tko potpisati niti će postojati proračun iz kojeg će se financirati 15 % gradskog udjela u izgradnji! Kako je sklapanje svih ovih ugovora i početak realizacije terminski određen, jasno je da se neće čekati samo Varaždinske Toplice da formiraju novu vlast, što će izravno dovesti do velikih gubitaka za Grad i građane.
U HSLS-u i HDZ-u pokazuju osnovno nepoznavanje stvari kada ističu da su manje projekte poput izgradnje vidikovca ili postavljanje solarnih klupa mogle prijaviti i odrediti udruge. Upravo je prema odredbama raspisanih natječaja Grad mogao biti jedini prijavitelj, jer se i solarne klupe i vidikovac postavljaju na gradsko zemljište.

Kada mi se predbacuje da nismo umjeli realizirati projekt izgradnje grobne kuće u Rukljevini, moram podsjetiti kolege vijećnike da smo dolaskom na vlast zatekli samo pripremljene projekte. Nakon toga, pokrenuli smo akciju sufinanciranja od strane mještana, sklopili ugovore s mještanima te s izvođačem radova, angažiranim po pravilima o javnoj nabavi, ugovorili izgradnju I. faze. I. faza grobne kuće izgrađena je kako ne bi propala ranije pribavljena građevinska dozvola, a ostatak izgradnje planiran je za prvu polovicu ove godine. No, ta je izgradnja propala jer proračuna – nema!

Na optužbe da je za izgradnju disk-golf terena utrošeno 300 tisuća kuna iz proračuna, mogu odgovoriti da je za taj projekt iz gradskih sredstava utrošeno svega 63 tisuće kuna, dok je 55 tisuća primljeno kao potpora Hrvatske turističke zajednice, a 10 tisuća kao potpora gradske i županijske turističke zajednice. Dakle, ovim projektom utrošeno je ukupno 128 tisuća kuna zajedničkih sredstava, a ne 300 tisuća kuna kako to tvrdi vijećnik! Ovim je ulaganjem uređen jedan od parkova, namijenjen građanima i turistima te je obogaćena turistička ponuda Grada.

Motivacija?

Sve iznijete činjenice mogu se lako potvrditi pripremljenom javno dostupnom dokumentacijom. Stoga, postavlja se pitanje koja je motivacija kolega vijećnika, koji su, unatoč znanju o stvarnim činjenicama, olako izašli u javnost s ovakvim neistinama…
Tvrdnja da je suradnja s gradskom vlašću bila nemoguća je neutemeljena. Upravo su vijećnici HSLS-a i HDZ-a te, dijelom mandata, i nezavisni vijećnik, ti koji suradnju nisu htjeli prihvatiti, neovisno od interesa Grada i građana. Odluka o neizglasavanju proračuna bila je politička odluka, usmjerena isključivo na kažnjavanje mene kao gradonačelnice, neovisno od posljedica koje su time nastupile za Grad i građane.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Održan seminar zbog sve veće opasnosti za vatrogasce na odlagalištima otpada i reciklažnim dvorištima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Državne vatrogasne škole u Zagrebu održan je u srijedu jednodnevni seminar „Vatrogasne intervencije i opasnosti za vatrogasce na reciklažnim dvorištima i odlagalištima otpada“.

Organiziran u suradnji Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske (UPVH) i Hrvatske vatrogasne zajednice, seminar se bavio tematikom s kojom se vatrogasci često susreću u svojim intervencijama, a koja je osobito aktualna posljednjih dana kada se i Zagreb suočava s incidentnom situacijom na odlagalištu otpada.

Pritom je nekoliko radnika stradalo, a u kojoj su također bili angažirani vatrogasci.

Uvodno izlaganje su održali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik UPVH-a, ujedno zapovjednik VZŽ Karlovačke Goran Franković.

Zapovjednik Tucaković ovom je prilikom održao prezentaciju na temu Požari plastike pri čemu je ukazao na specifičnosti i učinke te naveo primjere iz bliske prošlosti.

– Ovdje je posebno važno naglasiti da se ozljede vatrogasaca neminovno događaju na intervencijama, ali stalnim proširenjem znanja, kompetencija i vještina utječemo na njihovo smanjivanje. I u narednom razdoblju planiraju se organizirati seminari i stručni skupovi u kojima će važnu ulogu imati Državna vatrogasna škola – istaknuo je Tucaković te zahvalio UPVH-u na suorganizaciji današnjeg seminara.

Seminar je okupio vatrogasne stručnjake iz cijele Hrvatske: zapovjednika VZ Grada Zagreba Sinišu Jembriha, zapovjednika VZŽ Varaždinske Željka Nagyja,  zapovjednika VZŽ Sisačko-moslavačke Marija Paluha, zapovjednika VZŽ Bjelovarsko-bilogorske Josipa Hegera, zapovjednika VZŽ Zagrebačke Darija Kezerića, zapovjednika VZŽ Ličko-senjske Zvonimira Lončarića te predsjednika VZŽ Karlovačke Roberta Hranilovića, kao i brojne vatrogasce iz cijele RH. 

Predavanja su obuhvaćala teme zapovijedanja i taktičkog raspoređivanja vatrogasaca na požaru reciklažnih dvorišta, problematike toksičnih učinaka spojeva koji nastaju gorenjem otpada, odnosa učinkovitosti gašenja u odnosu na provedene mjere zaštite od požara.

Jedna od tema bavi se i preventivnim mjerama zaštite zdravlja vatrogasaca, a na seminaru su izneseni i statistički podaci vezani za požare odlagališta otpada te preporuke za unaprjeđenje preventivnog pristupa postupanja vatrogasne službe i drugih subjekata.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje