Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnici teško i zlonamjerno obmanjuju javnost

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Kao gradonačelnica Varaždinskih Toplica, koja tu važnu dužnost obnaša do stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju Gradskog vijeća i razrješenju gradonačelnice i zamjenika, smatram nužnim očitovati se na članak objavljen u Regionalnom tjedniku broj 662 od 24. siječnja 2017. pod nazivom: DONOSIMO Predsjednik Gradskog vijeća Franjo Prstec o obmanama bivše gradonačelnice V. Toplica “Iznošenje laži je jadan paravan za nesposobnost Goranke Štefanić”.

Protekle tri i pol godine mojeg mandata kao gradonačelnice Varaždinskih Toplica bile su obilježene učestalom neučinkovitošću rada Gradskog vijeća i čestim opstruiranjem rada izvršne gradske vlasti, i to isključivo zbog nekolicine vijećnika, usmjerenih na napadanje mene kao gradonačelnice uz osporavanje gradskih projekata i dostignuća, bez obzira na posljedice koje je takvo ponašanje imalo za napredak Grada i dobrobit građana. Upravo su vijećnici HDZ-a i HSLS-a ti koji, niti pred sam kraj mandata, ne prežu od iznošenja neistina i pokušaja obmana, iako bi, kao gradski vijećnici kojima su predočene sve bitne činjenice o projektima u tijeku, morali imati saznanja o pravom stanju stvari. Istinitost svojih navoda mogu dokazati vjerodostojnom dokumentacijom, javnim ispravama, odlukama i zapisnicima sa sjednica Gradskog vijeća koje su, uostalom, dostupne i cijeloj zainteresiranoj javnosti korištenjem zakonskog prava na pristup informacijama.

Kolodvor i Centar

Vijećnik Franjo Prstec obmanjuje javnost kada tvrdi da se ništa nije napravilo po pitanju projekta Autobusnog kolodvora i Trgovačkog centra. Grad je, na temelju odluke Gradskog vijeća, a koje su podržali i vijećnici HDZ-a i HSLS-a, otkupio zemljište potrebno za izgradnju pristupne ceste do Autobusnog kolodvora. Potreba izgradnje pristupne ceste uz formiranje rotora prijavljena je Hrvatskim cestama d.o.o., koje su nadležne za takvu izgradnju, te su održani sastanci na ovu temu. Odlukom Gradskog vijeća, a koju su također podržali vijećnici HDZ-a i HSLS-a, dana je ovlast gradonačelnici da pokrene postupak prodaje zemljišta namijenjenog izgradnji Autobusnog kolodvora i Trgovačkog centra. U tu su svrhu obavljeni brojni razgovori s poduzetnicima zainteresiranima za izgradnju Kolodvora i Trgovačkog centra. Budući da je, prema odluci Gradskog vijeća, zemljište namijenjeno prodaji investitoru koji će potom na njemu sagraditi Autobusni kolodvor i supermarket ili druge sadržaje, jasno je da je obveza privatnog investitora, a ne Grada ishoditi građevinsku dozvolu i početi gradnju. Zemljište o kojem je riječ jest vlasništvo Grada, jer u suprotnom Gradsko vijeće njime niti ne bi moglo raspolagati! Nije točno niti da nije poduzeto ništa po pitanju projekta Trgovačkog centra. Od trgovačkog lanca KONZUM d.d. primljeno je pismo namjere kojim je potvrđen interes za izgradnju supermarketa u Varaždinskim Toplicama s nacrtom budućeg objekta. Ostvarenje ovog projekta nije opstruirala gradonačelnica, već vijećnici HDZ-a, HSLS-a i nezavisni vijećnik koji su neizglasavanjem proračuna i uvođenjem Grada u stanje hladnog pogona onemogućili rad na projektima u gotovo cijeloj ovoj godini i time, posve sigurno, udaljili sve zainteresirane investitore!

Dječji vrtić

Vijećnica Dragica Ratković svjesno iznosi neistine kada projekt Dječjeg vrtića naziva “fantomskim projektom” tvrdeći da građevinska dozvola nije ishođena. Kao što je vijećnicima višekratno rečeno, a posebno istaknuto na sjednici Vijeća od 20. prosinca 2016., kada su opisivane posljedice neizglasavanja proračuna, Grad je ishodio građevinsku dozvolu za Dječji vrtić i pripremio svu dokumentaciju potrebnu za prijavu na natječaj za dodjelu sredstava EU fondova, a čije se otvaranje očekuje u kratkom roku. Građevinsku dozvolu za gradski Dječji vrtić izdao je Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo, Ispostava Novi Marof, te je ona postala pravomoćna 8. prosinca 2016. Prethodno izdavanju građevinske dozvole pripremljeni su svi arhitektonski i drugi potrebni projekti, što grad nije koštalo niti kune! Naime, ugovoreno je da će se plaćanje izrade projekta izvršiti ako Grad uspije s prijavom na natječaje za dodjelu sredstava EU fondova. Grad će, po svemu sudeći, zbog neizglasavanja proračuna te gubitka predstavničke i izvršne vlasti biti onemogućen podnijeti prijavu na natječaj za dodjelu sredstava EU fondova. Stoga, Grad će, u konačnici, biti obvezan, na teret proračuna, platiti izradu projekata i zadužiti se za izgradnju Vrtića, i to bez mogućnosti povrata sredstava iz EU fondova, no na tu su okolnost vijećnici bili upozoreni prilikom rasprave o proračunu.

Što se tiče tvrdnji vijećnika Borislava Antolkovića o Reciklažnom dvorištu, treba reći da Grad raspolaže pravomoćnom građevinskom dozvolom za izgradnju Reciklažnog dvorišta te je krajem 2016. od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pozvan osigurati u svojem proračunu 20 % sredstava za izgradnju, jer će se ostatak moći financirati iz sredstava Fonda, u okviru natječaja čije se raspisivanje očekuje krajem siječnja! Kako proračun nije izglasan, a Grad je izgubio predstavničku i izvršnu vlast, prijava za dodjelu sredstava neće se moći podnijeti. Odgovomost za propuštanje prilike za povlačenje sredstava Fonda i izgradnju ne leži na gradonačelnici već na vijećnicima koji su, sasvim olako, odlučili da proračun neće izglasati.

Što se tiče tvrdnje da sadašnja gradska vlast nije uspjela opremiti Knjižnicu i čitaonicu po projektu koji je pripremila ranija gradska vlast, treba reći da je savjetnica za knjižničarstvo Varaždinske županije ocijenila da prostor koji je pripremljen za Gradsku knjižnicu i čitaonicu nije prikladan te da Grad neće dobiti dozvolu za otvaranje ustanove u takvom prostoru. Stoga, za Knjižnicu i čitaonicu pripremljen je drugi prikladan prostor — Kulturni centar u Toplicama te je podnijeta prijava na natječaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske radi sufinanciranja namještaja i opreme. Ujedno, treba reći i da prostor koji je ranija gradska vlast pripremila za Knjižnicu i čitaonicu još od tog vremena koristi Katastar Novi Marof!

Što se tiče tvrdnji vijećnika Antolkovića o “osebujnoj” javnoj rasvjeti, treba reći da se radi o projektu učinkovite, ekološki prihvatljive solarne rasvjete u Ludbreškoj ulici, na koju Grad nije utrošio 1,2 milijuna kuna, kako to tvrdi vijećnik, već 800 tisuća kuna, dok je preostalih 400 tisuća primljeno kao potpora Ministarstva gospodarstva. Ministarstvo je ta sredstva dodijelilo, očito poduprijevši projekt koji vijećnik ocjenjuje “osebujnim”, a kojim će se godišnje uštediti oko 25 tisuća kuna! Moram napomenuti da sam oduvijek bila za svaku uštedu u gradskom proračunu i uvođenje novih ekološki prihvatljivih i racionalnih tehnologija. No, čini se da je vijećnik HDZ-a protiv takvih vrijednosti.

EU projekti

Daljnje nepoznavanje situacije i projekata u Gradu Varaždinskim Toplicama vijećnici iz HDZ-a i HSLS-a pokazuju kada govore o EU projektima, točnije, kako su naveli u tekstu, projektima “3 Interreg”. Projekti takvog naziva ne postoje, a da su samo malo više pratili sjednice Gradskog vijeća, znali bi da su pred početkom realizacije tri projekta s partnerima iz Slovenije. Sva tri projekta odnose se na unaprjeđenje i poboljšanje turističke ponude. No, upitno je hoće li se projekti pokrenuti, jer ugovore o dodjeli sredstava neće imati tko potpisati do formiranja nove gradske vlasti. Jednaki komentar odnosi se i na projekt ceste u Hrastovcu. Projekt jest prijavljen, no u slučaju prihvata prijave, ugovor neće imati tko potpisati niti će postojati proračun iz kojeg će se financirati 15 % gradskog udjela u izgradnji! Kako je sklapanje svih ovih ugovora i početak realizacije terminski određen, jasno je da se neće čekati samo Varaždinske Toplice da formiraju novu vlast, što će izravno dovesti do velikih gubitaka za Grad i građane.
U HSLS-u i HDZ-u pokazuju osnovno nepoznavanje stvari kada ističu da su manje projekte poput izgradnje vidikovca ili postavljanje solarnih klupa mogle prijaviti i odrediti udruge. Upravo je prema odredbama raspisanih natječaja Grad mogao biti jedini prijavitelj, jer se i solarne klupe i vidikovac postavljaju na gradsko zemljište.

Kada mi se predbacuje da nismo umjeli realizirati projekt izgradnje grobne kuće u Rukljevini, moram podsjetiti kolege vijećnike da smo dolaskom na vlast zatekli samo pripremljene projekte. Nakon toga, pokrenuli smo akciju sufinanciranja od strane mještana, sklopili ugovore s mještanima te s izvođačem radova, angažiranim po pravilima o javnoj nabavi, ugovorili izgradnju I. faze. I. faza grobne kuće izgrađena je kako ne bi propala ranije pribavljena građevinska dozvola, a ostatak izgradnje planiran je za prvu polovicu ove godine. No, ta je izgradnja propala jer proračuna – nema!

Na optužbe da je za izgradnju disk-golf terena utrošeno 300 tisuća kuna iz proračuna, mogu odgovoriti da je za taj projekt iz gradskih sredstava utrošeno svega 63 tisuće kuna, dok je 55 tisuća primljeno kao potpora Hrvatske turističke zajednice, a 10 tisuća kao potpora gradske i županijske turističke zajednice. Dakle, ovim projektom utrošeno je ukupno 128 tisuća kuna zajedničkih sredstava, a ne 300 tisuća kuna kako to tvrdi vijećnik! Ovim je ulaganjem uređen jedan od parkova, namijenjen građanima i turistima te je obogaćena turistička ponuda Grada.

Motivacija?

Sve iznijete činjenice mogu se lako potvrditi pripremljenom javno dostupnom dokumentacijom. Stoga, postavlja se pitanje koja je motivacija kolega vijećnika, koji su, unatoč znanju o stvarnim činjenicama, olako izašli u javnost s ovakvim neistinama…
Tvrdnja da je suradnja s gradskom vlašću bila nemoguća je neutemeljena. Upravo su vijećnici HSLS-a i HDZ-a te, dijelom mandata, i nezavisni vijećnik, ti koji suradnju nisu htjeli prihvatiti, neovisno od interesa Grada i građana. Odluka o neizglasavanju proračuna bila je politička odluka, usmjerena isključivo na kažnjavanje mene kao gradonačelnice, neovisno od posljedica koje su time nastupile za Grad i građane.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Nova godina donosi nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ostali ste bez posla ili tražite novi? Onda je ovaj tekst stvoren za vas. U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada.

Na njihovoj stranici je trenutno više od 1.500 aktivnih natječaja za posao u Hrvatskoj i inozemstvu, a mi Vam donosimo ovotjednu TOP ponudu poslova iz Međimurske i Varaždinske županije.

NTH Mobile d.o.o. traži suradnika (m/ž) u odjelu za tehniku. Mjesto rada je Varaždin. Idealan kandidat je marljiva osoba, sklona timskom radu, te željna usvajanja novih znanja, osobito u modernoj tehnologiji. Poželjno je da imate godinu dana iskustva. No, to nije uvjet. U obzir dolaze samo kandidati koji imaju visoku razinu informatičke pismenosti i znaju engleski. Novozaposlena osoba radit će u zanimljivom i dinamičnom okruženju, s ekspertima iz različitih područja. Razvijat će se na profesionalnoj i osobnoj razini, naučiti rješavati izazovne probleme, upoznati kolege i suradnike diljem Europe, a i šire. Nude se stimulativna primanja sukladna znanju i rezultatima. Natječaj je otvoren do 18.01. Aplicirajte!

Cotra d.o.o. zapošljava na poziciji samostalni komercijalist (m/ž) u Varaždinu. Traži se VSS/VŠS elektrotehničkog smjera, prednost je poznavanje elektro-građevinskog sektora. Kandidat mora biti samostalan i proaktivan, imati dobre organizacijske sposobnosti. Očekuje se odlično znanje engleskog jezika i posjedovanje vozačke dozvole B kategorije. Poslodavac nudi službeni telefon, te auto. Detaljan opis radnog mjesta možete pronaći na linku.

Autoprijevoznik Dražen Mišak iz naselja Trnovec planira zaposliti vozača (m/ž) teretnog vozila C kategorije. Za prijavu morate imati završenu srednju školu, položen vozački ispit C kategorije i 2 godine radnog iskustva. Uvjet je KOD 95. Nudi se ugovor na neodređeno. Više na linku.

Pekarsko-trgovački obrt Martin zapošljava 2 prodavača (m/ž) za prodaju pekarskih proizvoda. Mjesto rada je naselje Hrašćica, a rok prijave 20.01. Uvjet je trogodišnje ili četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, bez obzira na smjer. Ova pozicija je idealna i za one koji nikad nisu radili, zato što se radno iskustvo ne očekuje. Želite se prijaviti? Kliknite ovdje za i kontaktirajte poslodavca.

Jozičić j.d.o.o. iz općine Sračinec traži 2 građevinska radnika (m/ž). Nudi se ugovor na neodređeno, a kandidati moraju imati 2 godine radnog iskustva. Ako Vas zaposle bit ćete zaduženi za zidanje, žbukanje i fasaderske radove u niskogradnji. Posao se obavlja u mjestu sjedišta poslodavca ili na terenu, po potrebi i diljem Hrvatske. Prilikom rada u udaljenijim područjima organiziran je i financiran smještaj i prijevoz. Zainteresirani ste? Kliknite na link i pošaljite svoju prijavu već danas.

KIRCEK d.o.o. zapošljava čak 3 radnika na paralici (m/ž). Mjesto rada je općina Ljubešćica. Minimalan uvjet za prijavu je završena trogodišnja srednja škola (za drvnog tehničara, stolara ili neko drugo srodno zanimanje). Radno iskustvo nije potrebno, važnija je motivacija i želja za učenjem. Rad na stroju za obradu drveta, sortiranje elemenata po vrsti drveta, veličini i kvaliteti, samo su neki od zadataka na ovom radnom mjestu. Za više informacija kliknite na poveznicu.

Iz poduzeća Finesa Credos traže voditelja management consulting financijskog tima (m/ž) u Varaždinu. Potrebna je VSS ili VŠS. Kandidat mora imati marketinška i komercijalna znanja, visoko razvijene komunikacijske vještine, te minimalno 5 godina radnog iskustva u financijskoj industriji (banke, fondovi, osiguranja). Rok prijave na natječaj je 15.01. Kliknite ovdje i saznajte više.

URED PLUS d.o.o. iz naselja Jalkovec zapošljava knjigovođu (m/ž) za knjiženje URA, IRA, izvoda i ostale dokumentacije, obračun plaće, završni godišnji obračun, te za obavljanje drugih srodnih poslova. Očekuje se iskustvo u trajanju od minimalno 5 godina, znanje rada na računalu, komunikativnost, spremnost na radu u timu i na konstantno učenje. Ako se kandidat dokaže, postoji mogućnost stalnog zaposlenja. Zvuči zanimljivo? Saznajte više!

IVKOM d.d. planira zaposliti osobu na poziciji grobar (m/ž). Mjesto rada je Ivanec, a rok prijave 31.01. Radno iskustvo nije uvjet prilikom zapošljavanja. Novozaposlena osoba obavljat će poslove ukopa, pogrebnih ceremonijala, održavat će groblje, sudjelovat će u pratnji prilikom prijevoza pokojnika, te će izlaziti na teren prilikom interventnih poziva. Kontakt informacije možete pronaći na poveznici.

Obrt Autoelektrika Šantek treba autolimara (m/ž). Minimalan uvjet za prijavu je završena osnovna škola. Postoji mogućnost zapošljavanja osoba koje nemaju radnog iskustva i žele naučiti navedeni posao. Detalje o načinu prijave možete potražiti na linku.

Eko Taxi zapošljava vozače (m/ž) u Čakovcu i traži pojedince koji više od uredskog računala vole vožnju i razgovor s ljudima. Idealni kandidati aktivni su vozači koji posjeduju vozačku dozvolu B kategorije, spremni su na rad u smjenama, imaju razvijene komunikacijske vještine, marljivi su, snalažljivi te odgovorni u radu. Ako želite posao gdje nijedan dan nije isti, pročitajte detalje oglasa i prijavite se.

AGROMEĐIMURJE RATARSTVO d.o.o. zapošljava radnika na farmi (m/ž) u općini Donja Dubrava. Novozaposlena osoba bit će zadužena za hranjenje i brigu oko životinja. Radno iskustvo nije važno. Za detalje o načinu prijave na ovaj natječaj, otvoren do 08.02., kliknite na link.

Panex AGM traži servisera poljoprivrednih strojeva (m/ž) u Čakovcu. Nudi se ugovor na neodređeno. Glavni uvjet je završena trogodišnja srednja škola. Prijave se zaprimaju do 05.02. Saznajte više.

PEKARA IN iz općine Nedelišće zapošljava radnika u pekari (m/ž) za pomoćne poslove kod proizvodnje kruha i pekarskih proizvoda. Radno iskustvo nije potrebno. Minimalan uvjet za prijavu su završeni niži razredi osnovne škole. Kontakt informacije poslodavca možete pronaći na poveznici.

Ostatak bogate ponude poslova pronađite na portalu posao.hr. Želimo Vam sreću prilikom prijave!

Nastavite čitati

U fokusu

Lepoglavska tvrtka ponudila 29 milijuna kuna za kupnju Hotela Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je u petak, 8. siječnja, okončana druga javna e-dražba za ostvarivanje prava prvokupa Hotela Trakošćan, ispostavilo se da je od tri ponuditelja najvišu cijenu za objekt bivše Čačićeve tvrtke u stečaju ponudilo trgovačko društvo WE-KR d.o.o.

Spomenuta tvrtka iz Lepoglave ponudila je 29.055.000,00 kuna, no akviziciju će realizirati ukoliko prethodno pribavi očitovanje zagrebačke tvrtke ATR d.o.o., kojim ona povlači ili odustaje od  zahtjeva za oslobođenjem od plaćanja kupovnine.

Naime,  stvar se zakomplicirala jer u ATR-u tvrde da na  nekretninama imaju uknjiženo pravo prvokupa.

Nastavite čitati