Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnici teško i zlonamjerno obmanjuju javnost

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Kao gradonačelnica Varaždinskih Toplica, koja tu važnu dužnost obnaša do stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju Gradskog vijeća i razrješenju gradonačelnice i zamjenika, smatram nužnim očitovati se na članak objavljen u Regionalnom tjedniku broj 662 od 24. siječnja 2017. pod nazivom: DONOSIMO Predsjednik Gradskog vijeća Franjo Prstec o obmanama bivše gradonačelnice V. Toplica “Iznošenje laži je jadan paravan za nesposobnost Goranke Štefanić”.

Protekle tri i pol godine mojeg mandata kao gradonačelnice Varaždinskih Toplica bile su obilježene učestalom neučinkovitošću rada Gradskog vijeća i čestim opstruiranjem rada izvršne gradske vlasti, i to isključivo zbog nekolicine vijećnika, usmjerenih na napadanje mene kao gradonačelnice uz osporavanje gradskih projekata i dostignuća, bez obzira na posljedice koje je takvo ponašanje imalo za napredak Grada i dobrobit građana. Upravo su vijećnici HDZ-a i HSLS-a ti koji, niti pred sam kraj mandata, ne prežu od iznošenja neistina i pokušaja obmana, iako bi, kao gradski vijećnici kojima su predočene sve bitne činjenice o projektima u tijeku, morali imati saznanja o pravom stanju stvari. Istinitost svojih navoda mogu dokazati vjerodostojnom dokumentacijom, javnim ispravama, odlukama i zapisnicima sa sjednica Gradskog vijeća koje su, uostalom, dostupne i cijeloj zainteresiranoj javnosti korištenjem zakonskog prava na pristup informacijama.

Kolodvor i Centar

Vijećnik Franjo Prstec obmanjuje javnost kada tvrdi da se ništa nije napravilo po pitanju projekta Autobusnog kolodvora i Trgovačkog centra. Grad je, na temelju odluke Gradskog vijeća, a koje su podržali i vijećnici HDZ-a i HSLS-a, otkupio zemljište potrebno za izgradnju pristupne ceste do Autobusnog kolodvora. Potreba izgradnje pristupne ceste uz formiranje rotora prijavljena je Hrvatskim cestama d.o.o., koje su nadležne za takvu izgradnju, te su održani sastanci na ovu temu. Odlukom Gradskog vijeća, a koju su također podržali vijećnici HDZ-a i HSLS-a, dana je ovlast gradonačelnici da pokrene postupak prodaje zemljišta namijenjenog izgradnji Autobusnog kolodvora i Trgovačkog centra. U tu su svrhu obavljeni brojni razgovori s poduzetnicima zainteresiranima za izgradnju Kolodvora i Trgovačkog centra. Budući da je, prema odluci Gradskog vijeća, zemljište namijenjeno prodaji investitoru koji će potom na njemu sagraditi Autobusni kolodvor i supermarket ili druge sadržaje, jasno je da je obveza privatnog investitora, a ne Grada ishoditi građevinsku dozvolu i početi gradnju. Zemljište o kojem je riječ jest vlasništvo Grada, jer u suprotnom Gradsko vijeće njime niti ne bi moglo raspolagati! Nije točno niti da nije poduzeto ništa po pitanju projekta Trgovačkog centra. Od trgovačkog lanca KONZUM d.d. primljeno je pismo namjere kojim je potvrđen interes za izgradnju supermarketa u Varaždinskim Toplicama s nacrtom budućeg objekta. Ostvarenje ovog projekta nije opstruirala gradonačelnica, već vijećnici HDZ-a, HSLS-a i nezavisni vijećnik koji su neizglasavanjem proračuna i uvođenjem Grada u stanje hladnog pogona onemogućili rad na projektima u gotovo cijeloj ovoj godini i time, posve sigurno, udaljili sve zainteresirane investitore!

Dječji vrtić

Vijećnica Dragica Ratković svjesno iznosi neistine kada projekt Dječjeg vrtića naziva “fantomskim projektom” tvrdeći da građevinska dozvola nije ishođena. Kao što je vijećnicima višekratno rečeno, a posebno istaknuto na sjednici Vijeća od 20. prosinca 2016., kada su opisivane posljedice neizglasavanja proračuna, Grad je ishodio građevinsku dozvolu za Dječji vrtić i pripremio svu dokumentaciju potrebnu za prijavu na natječaj za dodjelu sredstava EU fondova, a čije se otvaranje očekuje u kratkom roku. Građevinsku dozvolu za gradski Dječji vrtić izdao je Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo, Ispostava Novi Marof, te je ona postala pravomoćna 8. prosinca 2016. Prethodno izdavanju građevinske dozvole pripremljeni su svi arhitektonski i drugi potrebni projekti, što grad nije koštalo niti kune! Naime, ugovoreno je da će se plaćanje izrade projekta izvršiti ako Grad uspije s prijavom na natječaje za dodjelu sredstava EU fondova. Grad će, po svemu sudeći, zbog neizglasavanja proračuna te gubitka predstavničke i izvršne vlasti biti onemogućen podnijeti prijavu na natječaj za dodjelu sredstava EU fondova. Stoga, Grad će, u konačnici, biti obvezan, na teret proračuna, platiti izradu projekata i zadužiti se za izgradnju Vrtića, i to bez mogućnosti povrata sredstava iz EU fondova, no na tu su okolnost vijećnici bili upozoreni prilikom rasprave o proračunu.

Što se tiče tvrdnji vijećnika Borislava Antolkovića o Reciklažnom dvorištu, treba reći da Grad raspolaže pravomoćnom građevinskom dozvolom za izgradnju Reciklažnog dvorišta te je krajem 2016. od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pozvan osigurati u svojem proračunu 20 % sredstava za izgradnju, jer će se ostatak moći financirati iz sredstava Fonda, u okviru natječaja čije se raspisivanje očekuje krajem siječnja! Kako proračun nije izglasan, a Grad je izgubio predstavničku i izvršnu vlast, prijava za dodjelu sredstava neće se moći podnijeti. Odgovomost za propuštanje prilike za povlačenje sredstava Fonda i izgradnju ne leži na gradonačelnici već na vijećnicima koji su, sasvim olako, odlučili da proračun neće izglasati.

Što se tiče tvrdnje da sadašnja gradska vlast nije uspjela opremiti Knjižnicu i čitaonicu po projektu koji je pripremila ranija gradska vlast, treba reći da je savjetnica za knjižničarstvo Varaždinske županije ocijenila da prostor koji je pripremljen za Gradsku knjižnicu i čitaonicu nije prikladan te da Grad neće dobiti dozvolu za otvaranje ustanove u takvom prostoru. Stoga, za Knjižnicu i čitaonicu pripremljen je drugi prikladan prostor — Kulturni centar u Toplicama te je podnijeta prijava na natječaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske radi sufinanciranja namještaja i opreme. Ujedno, treba reći i da prostor koji je ranija gradska vlast pripremila za Knjižnicu i čitaonicu još od tog vremena koristi Katastar Novi Marof!

Što se tiče tvrdnji vijećnika Antolkovića o “osebujnoj” javnoj rasvjeti, treba reći da se radi o projektu učinkovite, ekološki prihvatljive solarne rasvjete u Ludbreškoj ulici, na koju Grad nije utrošio 1,2 milijuna kuna, kako to tvrdi vijećnik, već 800 tisuća kuna, dok je preostalih 400 tisuća primljeno kao potpora Ministarstva gospodarstva. Ministarstvo je ta sredstva dodijelilo, očito poduprijevši projekt koji vijećnik ocjenjuje “osebujnim”, a kojim će se godišnje uštediti oko 25 tisuća kuna! Moram napomenuti da sam oduvijek bila za svaku uštedu u gradskom proračunu i uvođenje novih ekološki prihvatljivih i racionalnih tehnologija. No, čini se da je vijećnik HDZ-a protiv takvih vrijednosti.

EU projekti

Daljnje nepoznavanje situacije i projekata u Gradu Varaždinskim Toplicama vijećnici iz HDZ-a i HSLS-a pokazuju kada govore o EU projektima, točnije, kako su naveli u tekstu, projektima “3 Interreg”. Projekti takvog naziva ne postoje, a da su samo malo više pratili sjednice Gradskog vijeća, znali bi da su pred početkom realizacije tri projekta s partnerima iz Slovenije. Sva tri projekta odnose se na unaprjeđenje i poboljšanje turističke ponude. No, upitno je hoće li se projekti pokrenuti, jer ugovore o dodjeli sredstava neće imati tko potpisati do formiranja nove gradske vlasti. Jednaki komentar odnosi se i na projekt ceste u Hrastovcu. Projekt jest prijavljen, no u slučaju prihvata prijave, ugovor neće imati tko potpisati niti će postojati proračun iz kojeg će se financirati 15 % gradskog udjela u izgradnji! Kako je sklapanje svih ovih ugovora i početak realizacije terminski određen, jasno je da se neće čekati samo Varaždinske Toplice da formiraju novu vlast, što će izravno dovesti do velikih gubitaka za Grad i građane.
U HSLS-u i HDZ-u pokazuju osnovno nepoznavanje stvari kada ističu da su manje projekte poput izgradnje vidikovca ili postavljanje solarnih klupa mogle prijaviti i odrediti udruge. Upravo je prema odredbama raspisanih natječaja Grad mogao biti jedini prijavitelj, jer se i solarne klupe i vidikovac postavljaju na gradsko zemljište.

Kada mi se predbacuje da nismo umjeli realizirati projekt izgradnje grobne kuće u Rukljevini, moram podsjetiti kolege vijećnike da smo dolaskom na vlast zatekli samo pripremljene projekte. Nakon toga, pokrenuli smo akciju sufinanciranja od strane mještana, sklopili ugovore s mještanima te s izvođačem radova, angažiranim po pravilima o javnoj nabavi, ugovorili izgradnju I. faze. I. faza grobne kuće izgrađena je kako ne bi propala ranije pribavljena građevinska dozvola, a ostatak izgradnje planiran je za prvu polovicu ove godine. No, ta je izgradnja propala jer proračuna – nema!

Na optužbe da je za izgradnju disk-golf terena utrošeno 300 tisuća kuna iz proračuna, mogu odgovoriti da je za taj projekt iz gradskih sredstava utrošeno svega 63 tisuće kuna, dok je 55 tisuća primljeno kao potpora Hrvatske turističke zajednice, a 10 tisuća kao potpora gradske i županijske turističke zajednice. Dakle, ovim projektom utrošeno je ukupno 128 tisuća kuna zajedničkih sredstava, a ne 300 tisuća kuna kako to tvrdi vijećnik! Ovim je ulaganjem uređen jedan od parkova, namijenjen građanima i turistima te je obogaćena turistička ponuda Grada.

Motivacija?

Sve iznijete činjenice mogu se lako potvrditi pripremljenom javno dostupnom dokumentacijom. Stoga, postavlja se pitanje koja je motivacija kolega vijećnika, koji su, unatoč znanju o stvarnim činjenicama, olako izašli u javnost s ovakvim neistinama…
Tvrdnja da je suradnja s gradskom vlašću bila nemoguća je neutemeljena. Upravo su vijećnici HSLS-a i HDZ-a te, dijelom mandata, i nezavisni vijećnik, ti koji suradnju nisu htjeli prihvatiti, neovisno od interesa Grada i građana. Odluka o neizglasavanju proračuna bila je politička odluka, usmjerena isključivo na kažnjavanje mene kao gradonačelnice, neovisno od posljedica koje su time nastupile za Grad i građane.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

HZJZ: cjepivo Johnson&Johnson privremeno obustavljeno, AstraZeneca se i dalje koristi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas, 13. travnja, priopćenje u kojem preporučaju nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, a osvrnuli su se i na cjepivo Johnson&Johnson.

Upravo je to cjepivo po prvi puta trebalo stići i u Varaždinsku županiju, najavio je prošli tjedan načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

– Najavljeno je od strane premijera i članova nacionalnih stožera da bi u travnju trebalo dolaziti mnogo više doza, najavljeno je 18.800, od čega 8300 Pfizera, 7000 AstraZenece, skoro 3000 Moderne i 600 doza po prvi puta Johnson&Johnson cjepiva – otkrio je Vugrin u petak, 9. travnja, kada je u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu organiziran punkt za cijepljenje.

Podsjećamo, u Hrvatsku je ukupno trebalo stići 900.000 doza Johnson&Johnson cjepiva.

Priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prenosimo u nastavku.

Portugalska ministrica zdravstva, a nastavno na sastanak ministara zdravstva država članica EU nakon objave EMA-e o sigurnosti korištenja cjepiva Astra Zeneca, poslala je pismo svim ministrima zdravstva s inicijativom za zajednički koordinirani pristup ograničavanju korištenja cjepiva na pojedine dobne ili spolne skupine stanovništva.

HZJZ je za koordinirani europski pristup, uz pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile ogromnu štetu provedbi cijepljenja. Povjerenje za odobravanje cjepiva je dato Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke.

U ovome trenutku EMA smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti i u slučaju potvrde moguće povezanosti donijeti konkretnije preporuke, mjere ili ograničenja.

HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava.

O Johnson&Johnson cjepivu

Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju.

Gotovo 7 milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko 9 milijuna je izvezeno u druge zemlje. Zbog pojave ovih nuspojava FDA je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži.

Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje.

Podsjećamo da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da nismo još počeli s cijepljenjem tim cjepivom, priopćio je HZJZ.

Nastavite čitati

U fokusu

Po prihodima poduzetnika Varaždin, Čakovec i dvije općine među top 10 u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promatrano prema sjedištu poslovanja, u gradovima su u Republici Hrvatskoj u 2019. godini bila 113.593 poduzetnika (83,4 %), a preostalih 22.667 poduzetnika (16,6 %) imalo je sjedište u jednoj od 428 općina.

Prema broju poduzetnika na prvom je mjestu Zagreb s 45.608 poduzetnika (33,5 %), a slijede Split sa 7.798 (5,7 %) i Rijeka s 5.020 poduzetnika (3,8 %), objavila je FINA.

FINA je objavila i popis top 10 gradova i 10 općina prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2019. godini.

Po prihodima svih poduzetnika koji posluju na njegovom području Varaždin se nalazi na 5. mjestu, s ukupnim prihodima u navedenoj godini od 15,1 milijardi kuna. Također, Čakovec je na 10. mjestu s ukupnim prihodima od 8 milijardi kuna.

U 10 najboljih se nalaze i dvije općine s područja Varaždinske županije, ako se gledaju sve općine u našoj zemlji. Općina Trnovec Bartolovečki je 4. mjestu, a 134 poduzetnika koji su tamo poslovali imali su ukupni prihod od gotovo 2 milijarde kuna. Općina Jalžabet se nalazi na 10. mjestu te su tamošnji poduzetnici ostvarili 1,3 milijarde ukupnih prihoda.

Nastavite čitati