Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnik HRAST-a Cecelja: “Aktualna ravnateljica nema “partijsku knjižicu”, pa nije podobna”

Objavljeno:

- dana

IZBOR RAVNATELJICE GRADSKOG VRTIĆA

– Gradska vlast je građanima Varaždina ponovno, po ne znam koji puta (u prosjeku vjerojatno svaki tjedan), priuštila još jedan prvorazredni politički skandal – obratio se u priopćenju gradski vijećik HRAST-a Željko Cecelja.

Prošli tjedan smo se, navodi, bavili s izvješćem Ministarstva financija glede nenamjenski utrošenih sredstava iz projekta POS-a , a u provedbi JUGS-a. Ovaj tjedan su u javnosti objavljene informacije o izboru nove ravnateljice gradskih vrtića. Iako nije sporna činjenica što aktualnoj ravnateljici 18. travnja ove godine prestaje odrađeni mandat, sporan je izbor nove ravnateljice, navodi Cecelja.

Vrtići poslovali više nego uspješno, ali to nije bitno?!

– Postojeća ravnateljica je pošteno obavila svoj dosadašnji mandat, iza čega stoje njezini rezultati. Da podsjetim, Dječji vrtići, kao gradska ustanova, jedna je od samo dvije gradske ustanove koja je dobila bezuvjetno revizijsko mišljenje. To znači da je ta gradska ustanova poslovala više nego uspješno držeći se, pri tom, kako zakona tako i načela ekonomičnosti u svakom pogledu, gospodarskom i financijskom, što je rijetka, gotovo endemska ustanova u kojoj se ništa nije “muljalo” ili šlampavo radilo. Dakle, postojeća ravnateljica dobila je odličnu revizijsku ocjenu – navodi Cecelja u priopćenju u kojem se osvrnuo na natječaj za novu ravnateljicu.

Svatko bi se, zdrave i racionalne pameti, prilikom izbora nove ravnateljice, rukovodio rezultatima postojeće ravnateljice. No, u našem gradu nije tako.

– Na natječaj za novu ravnateljicu prijavilo se šest kandidatkinja. Od toga je pet njih bilo s visokom stručnom spremom, među kojima je bila i postojeća ravnateljica, čiji je rad, kako sam spomenuo, bio besprijekoran, te jedna kandidatkinja s višom stručnom spremom. Svatko bi se, zdrave i racionalne pameti, prilikom izbora nove ravnateljice, rukovodio rezultatima postojeće ravnateljice te s obzirom da se radi o uzornoj gradskoj ustanovi, a za što je logično za zaključiti, zaslužna između ostalog i upravo postojeća ravnateljica, prepustio novi mandat upravo toj istoj ravnateljici. No, u našem gradu nije to tako. Postojeća ravnateljica, bez obzira na svoje stručne kvalitete i iskazane rukovodilačke sposobnosti, nije imala “ono nešto” što bi bilo dovoljno da bude ponovno izabrana na mjesto ravnateljice. “Ono nešto” je “partijska knjižica” jer, iz informacija koje su procurile u medijima, novo izabrana ravnateljica bez obzira što, za razliku od postojeće ravnateljice, nema toliko radnog iskustva (nije radila u javnoj ustanovi i nema visoku stručnu spremu) ima ključni uvjet, a to je članska knjižica stranke koja participira u vladajućoj kukuriku koaliciji. Kako su već mediji prenijeli, tu člansku knjižicu buduća ravnateljica je dobila netom prije dva mjeseca od pisanja ovog teksta. Nemam osobno ništa protiv gospođe koja je, dakle, po svemu sudeći (no čuda su moguća) očito buduća ravnateljica gradskih dječjih vrtića. No, protivim se i smatram sklandaloznim ponašanje gradskih vlasti, bolje reći kukuriku koalicije koja ponovno, po ne znam koji puta koristi mandat dobiven na izborima od strane građana grada Varaždina, a u svrhu protežiranja i brige za samo vlastitu političku opciju, za “naše”, bezobzirno zanemarujući egzaktne interese građana grada Varaždina. Prvoklasni sklandal! Nismo se oporavili od sramote, skandala oko izbora intendantice HNK, a valjda da ne bi bilo dosadno, kukuriku koalicija nas je “počastila” s ovim aktualnim – piše u priopćenju Cecelja te dodaje da je skandal za idući tjedan već pripremljen.

Gdje je smeće, dugovi grada, dubioza zvana JUGS?

– Radi se o sjednici Gradskog vijeća zakazanoj u petak, 17. travnja. Ta sjednica, sama po sebi, nije sklandal s obzirom da je dobro da se sjednice sazivaju barem jednom mjesečno jer to dokazuje aktivnost Gradskog vijeća u Gradu Varaždinu, pa prema tome i pojačanu brigu za interese grada. No, skandalozan je dnevni red sjednice tog vijeća, koji uz doduše manje više važne točke koje su potrebne za funkcioniranje grada, za glavne točke predviđa: razrješenje postojeće ravnateljice, te imenovanje nove. O izvješću Ministarstva financija, o dubiozi zvanoj JUGS, ništa! O smeću, ništa! O dugovima grada, ništa! Očito to nije u fokusu interesa kukuriku koalicije.To što se radi o alarmantnim pitanjima radi kojih bi grad mogao biti blokiran, biti kažnjen od strane centralne vlasti – nije važno. To je, valjda, za kukuriku koaliciju, “njihov a ne naš problem”. Dakle na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik će, kao što to radi redovito, iskoristiti “glasačku mašinu“ kukuriku koalicije za interes koji nikako nije u interesu grada i građana Varaždina. Ali zar to nije uobičajeno i za očekivati od “njih”? Ponovno se pitam: dokle će to tako? Građanke i građani Varaždina, ovo je naš grad, a ne njihov. Imajte to na umu prilikom sljedećih izbora – zaključuje na kraju Cecelja.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Niste sigurni na koje biralište sutra trebate izaći? Ovdje provjerite koje je vaše biračko mjesto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sutra, 17. travnja, održavaju se parlamentarni izbori. Birališta se otvaraju u 7 sati i moći će se glasovati do 19 sati.

Službena promidžba završila je u ponoć, nakon čega je u Hrvatskoj nastupila izborna šutnja. Na parlamentarnim izborima bira se 151 zastupnik i to u 12. izbornih jedinica. Varaždinska, Međimurska, Krapinsko – zagorska i mali dio Zagrebačke županije pripada III. izbornoj jedinici.

Tako je u našoj izbornoj jedinici predano čak 16 pravovaljanih kandidacijskih listi parlamentarnih stranaka i nezavisnih lista. S obzirom da postoji mogućnost preferencijalnog glasanja, u srijedu 17. travnja, moći ćete zaokružiti bilo koje od 224 ponuđenih imena kandidata. Druga je mogućnost naravno zaokružiti samo broj liste.

Svi oni koji žele provjeriti svoje podatke u registru birača te koje je točno njihovo biračko mjesto mogu to učiniti na posebnim stranicama Ministarstva uprave.

Ukoliko niste sigurni, provjerite na kojoj je adresi vaše biračko mjesto. Popis svih biračkih mjesta po izbornim jedinicama možete pronaći OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija, Mali Bukovec i Bukotermal kreću u realizaciju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i njihova tvrtka Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru i druge u Hrvatskoj.

Bukotermal je, naime, ostvario i posljednji uvjet da se krene u realizaciju ovog najvećeg projekta u povijesti Varaždinske županije: potpisan je ugovor s INA-om o kupoprodaji zemljišta na kojem se nalazi bušotina Lunjkovec-1, čime su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

– Riječ je o čestici koja je izrazito važna jer se na njoj nalazi bušotina Lunjkovec-1 koja će u proizvodnji električne energije služiti kao utisna bušotina za povrat ohlađene vode natrag u geotermalni rezervoar, odnosno u geotermalno ležište. Riješeni imovinsko-pravni odnosi sada omogućuju projektiranje i ishođenje građevinske dozvole za izgradnju geotermalne elektrane, vrelovoda te pripadajućih naftno-rudarskih, elektro-energetskih i strojarskih objekata. Također, kupnja ovog zemljišta je važna i za projektiranje te ishođenja lokacijskih, naftno-rudarskih i građevinskih dozvola za nove parove proizvodno–utisnih bušotina, jer se upravo na tom zemljištu planiraju dvije nove utisne bušotine – navodi direktor Bukotermala Alen Požgaj.

Ovo važno ulaganje se pokreće nakon što su istraživanja potvrdila da se na eksploatacijskom polju Lunjkovec – Kutnjak na dubini od 2.345 metara nalazi nalazište geotermalne vode topline 142 stupnja Celzija, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije.

Uz proizvodnju električne energije, moći će se koristiti toplinska energija snage oko 90 megavata u agrotermalne svrhe, odnosno za grijanje staklenika i plastenika za proizvodnju cvijeća, voća i povrća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje