Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnik HRAST-a Cecelja: “Aktualna ravnateljica nema “partijsku knjižicu”, pa nije podobna”

Objavljeno:

- dana

IZBOR RAVNATELJICE GRADSKOG VRTIĆA

– Gradska vlast je građanima Varaždina ponovno, po ne znam koji puta (u prosjeku vjerojatno svaki tjedan), priuštila još jedan prvorazredni politički skandal – obratio se u priopćenju gradski vijećik HRAST-a Željko Cecelja.

Prošli tjedan smo se, navodi, bavili s izvješćem Ministarstva financija glede nenamjenski utrošenih sredstava iz projekta POS-a , a u provedbi JUGS-a. Ovaj tjedan su u javnosti objavljene informacije o izboru nove ravnateljice gradskih vrtića. Iako nije sporna činjenica što aktualnoj ravnateljici 18. travnja ove godine prestaje odrađeni mandat, sporan je izbor nove ravnateljice, navodi Cecelja.

Vrtići poslovali više nego uspješno, ali to nije bitno?!

– Postojeća ravnateljica je pošteno obavila svoj dosadašnji mandat, iza čega stoje njezini rezultati. Da podsjetim, Dječji vrtići, kao gradska ustanova, jedna je od samo dvije gradske ustanove koja je dobila bezuvjetno revizijsko mišljenje. To znači da je ta gradska ustanova poslovala više nego uspješno držeći se, pri tom, kako zakona tako i načela ekonomičnosti u svakom pogledu, gospodarskom i financijskom, što je rijetka, gotovo endemska ustanova u kojoj se ništa nije “muljalo” ili šlampavo radilo. Dakle, postojeća ravnateljica dobila je odličnu revizijsku ocjenu – navodi Cecelja u priopćenju u kojem se osvrnuo na natječaj za novu ravnateljicu.

Svatko bi se, zdrave i racionalne pameti, prilikom izbora nove ravnateljice, rukovodio rezultatima postojeće ravnateljice. No, u našem gradu nije tako.

– Na natječaj za novu ravnateljicu prijavilo se šest kandidatkinja. Od toga je pet njih bilo s visokom stručnom spremom, među kojima je bila i postojeća ravnateljica, čiji je rad, kako sam spomenuo, bio besprijekoran, te jedna kandidatkinja s višom stručnom spremom. Svatko bi se, zdrave i racionalne pameti, prilikom izbora nove ravnateljice, rukovodio rezultatima postojeće ravnateljice te s obzirom da se radi o uzornoj gradskoj ustanovi, a za što je logično za zaključiti, zaslužna između ostalog i upravo postojeća ravnateljica, prepustio novi mandat upravo toj istoj ravnateljici. No, u našem gradu nije to tako. Postojeća ravnateljica, bez obzira na svoje stručne kvalitete i iskazane rukovodilačke sposobnosti, nije imala “ono nešto” što bi bilo dovoljno da bude ponovno izabrana na mjesto ravnateljice. “Ono nešto” je “partijska knjižica” jer, iz informacija koje su procurile u medijima, novo izabrana ravnateljica bez obzira što, za razliku od postojeće ravnateljice, nema toliko radnog iskustva (nije radila u javnoj ustanovi i nema visoku stručnu spremu) ima ključni uvjet, a to je članska knjižica stranke koja participira u vladajućoj kukuriku koaliciji. Kako su već mediji prenijeli, tu člansku knjižicu buduća ravnateljica je dobila netom prije dva mjeseca od pisanja ovog teksta. Nemam osobno ništa protiv gospođe koja je, dakle, po svemu sudeći (no čuda su moguća) očito buduća ravnateljica gradskih dječjih vrtića. No, protivim se i smatram sklandaloznim ponašanje gradskih vlasti, bolje reći kukuriku koalicije koja ponovno, po ne znam koji puta koristi mandat dobiven na izborima od strane građana grada Varaždina, a u svrhu protežiranja i brige za samo vlastitu političku opciju, za “naše”, bezobzirno zanemarujući egzaktne interese građana grada Varaždina. Prvoklasni sklandal! Nismo se oporavili od sramote, skandala oko izbora intendantice HNK, a valjda da ne bi bilo dosadno, kukuriku koalicija nas je “počastila” s ovim aktualnim – piše u priopćenju Cecelja te dodaje da je skandal za idući tjedan već pripremljen.

Gdje je smeće, dugovi grada, dubioza zvana JUGS?

– Radi se o sjednici Gradskog vijeća zakazanoj u petak, 17. travnja. Ta sjednica, sama po sebi, nije sklandal s obzirom da je dobro da se sjednice sazivaju barem jednom mjesečno jer to dokazuje aktivnost Gradskog vijeća u Gradu Varaždinu, pa prema tome i pojačanu brigu za interese grada. No, skandalozan je dnevni red sjednice tog vijeća, koji uz doduše manje više važne točke koje su potrebne za funkcioniranje grada, za glavne točke predviđa: razrješenje postojeće ravnateljice, te imenovanje nove. O izvješću Ministarstva financija, o dubiozi zvanoj JUGS, ništa! O smeću, ništa! O dugovima grada, ništa! Očito to nije u fokusu interesa kukuriku koalicije.To što se radi o alarmantnim pitanjima radi kojih bi grad mogao biti blokiran, biti kažnjen od strane centralne vlasti – nije važno. To je, valjda, za kukuriku koaliciju, “njihov a ne naš problem”. Dakle na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik će, kao što to radi redovito, iskoristiti “glasačku mašinu“ kukuriku koalicije za interes koji nikako nije u interesu grada i građana Varaždina. Ali zar to nije uobičajeno i za očekivati od “njih”? Ponovno se pitam: dokle će to tako? Građanke i građani Varaždina, ovo je naš grad, a ne njihov. Imajte to na umu prilikom sljedećih izbora – zaključuje na kraju Cecelja.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!