Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnike ne zanima kako radi Grad Varaždin, ali zato zanima poreznike

Objavljeno:

- dana

REVIZIJA

Plaća li Grad Varaždin svoje račune u roku od 30, odnosno 60 dana? Ovog mjeseca poslovanje Grada će, prema najavama, pretresati  inspektori Ministarstva financija.

Varaždin je jedan od pet gradova u kojima će Linićevi ljudi obavljati kontrole, a ministar ih je poslao i u sva ministarstva te trgovačka društva. Slavko Linić objasnio je Jutarnjem listu da želi utvrditi i poštuje li država svoje obveze te plaća li u rokovima koji su regulirani Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Nepravilnosti

U Gradskoj vijećnici bi mogli imati dosta posla, jer Grad Varaždin teško podmiruje svoje račune: prošle godine su čelnici Grada zbog poremećaja likvidnosti strogo namjenska sredstva trošili u druge svrhe.

Upravo to su odgovorili državnim revizorima koji su utvrdili da novac koji su građani i tvrtke tijekom 2012. godine uplatili za komunalnu naknadu i doprinos, a i spomeničku rentu nisu potrošili kao što je propisano.

U Grad dolaze Linićevi inspektori: kontrolirat će plaća li Grad svoje račune na vrijeme

Ovo je samo jedna od nepravilnosti koje su pobrojali državni revizori u izvješću o financijskoj reviziji Grada Varaždina za 2012. godinu. Na prošlotjednom gradskom vijeću ono je prihvaćeno većinom glasova, a baš ni jedan od vijećnika nije imao niti jedan komentar ili kritiku.

To čudi, jer su slabosti financijskog sustava i nedostatak kontrole u Gradu glavna zamjerka revizora, a nisu zaobišli ni sudske sporove koje trenutno vodi Grad Varaždin. Njihova je vrijednost gotovo 100 milijuna kuna, o čemu smo u Regionalnom tjedniku već pisali.

– Državni ured za reviziju predlaže da se vodi računa o preuzimanju obveza te o pokrenutim sporovima kako ne bi bilo dovedeno u pitanje ravnomjerno zadovoljavanje svih javnih potreba – ističu u izvješću.

Otkrili su i nevjerojatnu grešku: u poslovnim knjigama i financijskim izvješćima manjak je iskazan kao daleko veći. Pogriješili su za čak 54 milijuna kuna! Revizori su utvrdili da se u gradsku blagajnu lani slilo 196 milijuna kuna, a istovremeno je potrošeno 205,5 milijuna kuna pa je manjak prihoda i primitaka u 2012. iznosio gotovo 9,5 milijuna kuna. Kada se tome pribroji manjak prenesen iz prijašnjih godina, Grad je bio u “debelom” minusu od gotovo 33 milijuna kuna.

Nalaz revizora u Gradu su prihvatili. – Podaci u poslovnim knjigama i financijskim izvještajima nisu jednaki uz napomenu da problem potječe iz ranijih razdoblja, odnosno vezan je uz nastanak manjka u proračunu te poremećaj likvidnosti, a rješavanje navedenih razlika je u tijeku – očitovali su se.

Za što su dužni?

Kad su u pitanju obveze, na kraju prošle godine iznosile su 51,3 milijuna kuna, od čega je gotovo 50 milijuna već dospjelo. – Dospjele obveze čine 25,2 posto ukupno ostvarenih prihoda i primitaka u 2012. – izračunali su državni revizori.

Daleko najviše su dugovali za usluge, 16 milijuna kuna, a potom za zakupnine i najamnine (5,7 milijuna), tekuće i investicijsko održavanje (4,4 milijuna), komunalne usluge (3,6 milijuna), dok su za telefon, poštu i prijevoz bili dužni 1,1 milijun kuna.

– Značajan dio investicija planiran je financiranjem putem zaduživanja koje u 2012. nije ostvareno, nego je kredit realiziran u 2013. – napomenuli su. Riječ je o 26,1 milijunu kuna kredita koji je stigao u siječnju ove godine budući da je Vlada tek tada dala Gradu suglasnost za novo zaduženje.

Taj novac nije bio za “krpanje rupa” u proračunu, nego za uređenje Kapucinskog trga, zelenih i javnih površina kod POS-ovih zgrada u Ulici Vilka Novaka te za uređenje kancelarija za gradske odjele u zgradi u Preradovićevoj 10.

Državni revizori su naveli da je Grad time uvažio njihovo “staro” upozorenje – da  u velike investicije krenu tek nakon što se osigura financiranje projekata. Napomenuli su i da su ove godine u Gradu počele aktivnosti kojima će biti uspostavljeno financijsko upravljanje i kontrola, a u tijeku je provođenje mjera radi financiranja dospjelih obveza.
To je dobra vijest, jer ako gradski čelnici financije ne stave pod kontrolu, u pitanje će doći uređivanje gradskih ulica i trgova, isplata stipendija i prijevoza đacima, financiranje vrtića….

Prodali za 52.000 kn pa plaćali rent-a-car!

Prošlog proljeća varaždinska vlast odlučila je prodati osam automobila. Za sedam rabljenih vozila Grad Varaždin javnom licitacijom zaradio je 54.900 kuna. Po tome ispada da po rabljenom vozilu nisu mogli postići cijenu veću od 7.842 kune. Osmi rabljeni automobil prodan je za 52 tisuće kuna direktno jednoj autokući.
Nakon što su od svih osam prodanih vozila zaradili 94.900 kuna, uzeli su rent-a-car na godinu dana. Za “rentani” auto mjesečno je iz gradskog proračuna plaćano 4.000 kuna i to godinu dana. Međutim, “zarada” od tog vozila ispala je samo 4.000 kuna. Jer gradska vlast odlučila je od te iste autokuće na čak godinu dana uzeti rent-a-car i taj polovni auto kompenzirati. A iznajmljivanje je koštalo 4.000 kuna mjesečno. Dakle, na godinu dana to je 48.000 kuna! Ove nevjerojatne podatke o doista upitnom načinu trošenju novca građana Varaždina objavila je državna revizija u izvješću za 2012. godinu. Doduše, nisu imali zamjerke na činjenicu da su se varaždinski čelnici odlučili na ovu “ekonomičnu” odluku unajmljivanja vozila, nego na to da su taj jedan polovni automobil odlučili prodati bez javnog natječaja.
U ovom slučaju ne radi se o milijunskim svotama, ali jasno prikazuje odnos vlasti prema novcu Varaždinaca. Koja su bila godišta automobila i o kojim se markama radilo, pitali smo Grad Varaždin. Također, pitali smo ih koji je to automobil prodan direktno kojoj točno autokući te koji je tada automobil unajmljen za 4.000 kuna mjesečno i u koje svrhe. Do zaključenja broja nismo dobili odgovore na ta pitanja kao ni na pitanje unajmljuje li Grad trenutno bilo kakvo vozilo i za koju cijenu.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Čehokova lista: Hoće li Bosilj nakon Korza zatvoriti Stančić i Kapucinski trg?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisna lista dr. sci. Ivana Čehoka zbog mnogih upita i otvorenoga nezadovoljstva građana činjenicom da nisu mogli slobodno proći Korzom na dan otvorenja „Adventa u Varaždinu“, reagirala je priopćenjem.

U priopćenju ističu da se nikada u povijesti Varaždina nije dogodilo da gradonačelnik zabrani građanima slobodni pristup glavnome gradskom trgu – Korzu, čak ni u pogibelji i ratu!

– Ne ulazeći u odluku stožera da se za koncerte na otvorenom traži covid potvrda, to nikako ne može i  nije razlog da se zatvaraju cijeli trgovi, za to nema zakonskoga uporišta, osobito obavijest o takvoj odluci ne može potpisati Turistička zajednica grada. Kako je vidljivo na fotografiji, riječ je o koncertu na kojem je jedva bilo 400 ljudi, trg je ionako pregrađen adventskim kućicama i besmisleno je npr. građanima s malom djecom braniti pristup vlakiću na Korzu ili slobodnu šetnju, i to na adventskoj manifestaciji. Koncert se mogao ograditi i bez bilo kakve zabrane građanima da šeću Korzom.

Nakon što je uspio ono što nikom nikad nije palo ni na pamet – da obustavi od primjene odluku koju je Vijeće donijelo na njegov prijedlog, dakle svoj vlastiti akt, nakon što je zabranio da se na Vijeću raspravlja o kazalištu koje je upravo on izvrgnuo medijskom sramoćenju, nakon što je postavljao ljude bez natječaja na čelo gradskih ustanova i tvrtki, Bosilj je još jednom pokazao da mu je demokracija zadnja rupa na svirali. Tri dana nakon što je licemjerno tvrdio da razumije sve građane jer se „previše petljalo i stvoren je kaos“, zabranio je pristup običnim građanima koji uopće nisu ni znali da će Korzo biti zatvoreno zbog koncerta, dakle nešto što nema veze sa inače stavom građana o potvrdama – ističu i pitaju se koji je smisao adventskog ugođaja ako građani ne mogu slobodno šetati?

– Podsjećamo da gradska vlast troši kao pijani milijarder pa će na ovogodišnji „Advent u Varaždinu“ biti potrošeno oko milijun kuna, većinom iz proračuna grada i TZ Varaždin (dvostruko više nego 2019. kad je advent posjetilo najviše građana i gostiju), ali ne razmišlja o jednakosti i ravnopravnosti kao ni o pravu građana da slobodno šeću gradom. Pitamo se što je sljedeće: budući da je riječ o organiziranom okupljanju i da je najviše građana na Kapucinskom trgu ili subotom na Stančiću, hoće li Bosilj zatvoriti i Kapucinski trg ili Stančić?! Ne bismo se čudili – zaključuju.

Nastavite čitati

U fokusu

Batinić ne želi varaždinsko smeće u Jerovcu: Grad Ivanec i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec, a danas je poručio da nastavlja s pravnom bitkom za interese građana i Grada Ivanca.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili. Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022. – poručuju iz Grada Ivanca.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je, kažu u Gradu Ivancu, s čuđenjem, ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke upućene u ovu problematiku.

– U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec. Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru – vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je. Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – kažu u Gradu Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

– Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje