Povežite se s nama

Život i društvo

Vina iz Varaždinske županije i ove se godine natječu na londonskom Decanteru

Arhiva RT/Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Vina iz Varaždinske županije su prošle godine bila vrlo uspješna na najvećem i najutjecajnijem svjetskom vinskom natjecanju, 17. Decanteru u Londonu.

Od ukupno 35 poslanih uzoraka, dobivene su 22 medalje i 11 preporuka, dakle 33 priznanja, što čini 95 postotnu uspješnost na najvećem vinskom natjecanju na svijetu s više od 17.000 prijava iz gotovo 50 zemalja svijeta.

Potaknuta ovim iznimno uspješnim rezultatima svojih vinara, Varaždinska županija i ove je godine angažirala hrvatskog sommelijerskog prvaka i Decanter suca Sinišu Lasana koji će i ove godine biti „vinski izbornik“ za Decanter. Sukladno interesima, Lasan će obići 15 prijavljenih vinarija i u suradnji sa samim vinarijama odabrati/preporučiti vina za ovogodišnju izložbu u Londonu.

Jednom takvom obilasku pridružio se i župan Varaždinske županije Radimir Čačić u vinariji Stručić u Ludbregu.

– Prošlogodišnji rezultat potvrda je koliko je važno bilo uspostaviti sustav, angažirati najbolje svjetske stručnjake te odabrati i promovirati najvišu razinu kvalitete. Upravo zbog toga ne sumnjam da će ovogodišnji rezultati biti još bolji. Varaždinska županija i ove će godine dati podršku te stati iza naših vinara tako što ćemo pokriti troškove kotizacije za sva odabrana vina. Svim našim vinarima želim puno uspjeha na ovogodišnjem Decanteru – rekao je župan Čačić, kojemu se u obilasku vinarije Stručić pridružio i predsjednik Udruge vinogradara „Trsek“ i županijski vijećnik Krešimir Horvat.

Ovim projektom želi se postići povećanje kvalitete varaždinskih vina po najboljim standardima struke, promocija vinske kulture i afirmacija vina u Županiji i šire; predstavljanje vinara u svijetu te također upoznavanje s posljednjim trendovima i mogućnostima u proizvodnji i promociji vina.

Podsjetimo, Decanter World Wine Awards, najveće je i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje koje se svake godine održava u Londonu.

Prvi ocjenjivački tjedan održat će se od 14. do 23. lipnja kada će suci iz čitavog svijeta, uključujući Masters of Wine i Master Sommeliere, kušati vina ovisno o zemlji iz koje dolaze, regiji, boji, sorti grožđa, stilu, berbi, ali i cijeni.

Suci ih degustiraju pojedinačno pri čemu znaju o kojoj je regiji riječ, stilu i cjenovnom razredu, no ne znaju proizvođača niti naziv brenda. Nakon toga se uspoređuju bilješke te se postiže konsenzus oko medalje.

One, pak, odgovaraju sistemu bodovanja do 100 bodova. Vina se ocjenjuju individualno, a to znači da u jednom ocjenjivanju može dobiti brončanu, srebrnu ili zlatnu. U drugom tjednu, od 25. do 30. lipnja, nakon posebnog ocjenjivanja, dodjeljuju se platinaste medalje, a njihov broj nije ograničen. Rezultati će biti objavljeni 7. srpnja.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati