Povežite se s nama

Život i društvo

Vincekovo na Kališću: Nakon blagoslova i rezidbe, zabava uz vino, gulaš i finu kotlovinu

Objavljeno:

- dana

SV. VINKO U NOVOMAROFSKOM KRAJU

Udruga vinogradara i voćara “Pinta” Novi Marof ove je subote organizirala 17. Vincekovo.

Blagdan sv. Vinka tradicionalno je obilježen ceremonijom rezdibe trsa, blagoslovom vinograda i vinogradara te druženjem na otvorenom u Kališču u Remetincu. U ime Udruge, njen predsjednik Drago Košćak, izrazio je zadovoljstvo što se okupilo nekoliko stotina vinogradara te prijatelja i ljubitelja vinarstva i vina.

Vincekovo se i dobro zalilo

Ceremoniju blagoslova vinograda i vinogradara obavio je prečasni Josip Pavlek, župnik župe u Remetincu, uz sudjelovanje mr. Anđelka Košćaka, rektora bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te župnika župe Novi Marof patera Vitomira Glavaša. Za dobar štimung pobrinuo se glazbeni sastav “Fiškali” iz Budinščine, a uslijedila je i nezaobilazna okrepa kuhanim i svježim vinom, gulašem i kotlovinom, te ostalim domaćim delicijama. Manifestaciju su uveličali i gosti iz Krapinsko-zagorske županije, Kuburaška udruga “Gromovi Zagorja” iz Tuheljskih Toplica.

Pomoć u organizaciji Vincekovog dao je Grad Novi Marof.  

U Kališće je stigao i zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk koji je vinogradarima zaželio  uspješnu godinu i izostanak mrazeva i vinskih bolesti.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

FOTO Pripazite na svoje pse, ali i djecu: u Varaždinu kod 6. osnovne škole postavljen otrov

Objavljeno:

- dana

Danas, 9. svibnja, u Ulici Miroslava Krleže u Varaždinu čitateljica Regionalnog tjednika naišla je na otrov za štakore, očigledno namijenjen psima.

Otrov je bio postavljen kod starog sporednog ulaza u dvorište 6. osnovne škole, uz sam nogostup kojim svakodnevno šeće vrlo velik broj prolaznika sa psima, ali i djece, budući da se samo nekoliko metara dalje nalazi školsko igralište na kojem se djeca svakodnevno okupljaju. Postavljač se nije ni potrudio zakamuflirati otrov.

Čitateljica je odmah obavijestila policiju koja je vrlo brzo izašla na teren i očistila otrov.

No, s obzirom na to da je pred nama sve ljepše vrijeme te da će ljudi i njihovi ljubimci još više i češće boraviti na otvorenom, nezahvalno je očekivati da bi ovaj slučaj mogao biti jedini. U šetnji stoga pripazite na svoje ljubimce i malu djecu za koju otrov također predstavlja itekako veliku opasnost.

Ne morate voljeti životinje, ali ih nemojte ni ugrožavati, kao što one prilikom šetnje sa svojim vlasnicima ne ugrožavaju vas!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je otrov-kod-6.os2_-768x1024.jpg

Nastavite čitati

Život i društvo

Općini Maruševec više od 170.000 kuna bespovratnih potpora za razvoj komunalnog gospodarstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općini Maruševec su temeljem Javnog natječaja Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dodijeljena sredstva za projekt odvodnje oborinskih voda i izgradnje nogostupa na nerazvrstanoj cesti u Čalincu.

Riječ je o natječaju kojim Ministarstvo sufinancira odabrane projekte s ciljem poticanja razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda gradova i općina.

Od 390 projektnih prijava koliko je stiglo u Ministarstvo, za sufinanciranje ih je odabrano 173, od čega i projekt Općine Maruševec.

– Izuzetno sam ponosan što je Ministarstvo graditeljstva, među ostalim, odobrilo baš naš projekt. Vjerujem da će ovaj projekt biti od velike koristi za sve stanovnike naše Općine i da će doprinijeti povećanju komunalnog standarda. Radovi će se izvoditi na nerazvrstanoj cesti u Čalincu, a osim projekta odvodnje oborinskih voda, izgradit ćemo i nogostup kako bismo povećali sigurnost svih sudionika u prometu, posebno pješaka i biciklista – rekao je načelnik općine Maruševec Damir Šprem i dodao kako su ovakvi projekti bitni i za demografsku sliku općine.

– Kao što znate, općina Maruševec svake godine objavljuje natječaj kojim se dodjeljuju bespovratne potpore mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja. No, ako želimo privući i zadržati mlade ljude, mlade obitelji, moramo raditi i druge projekte u skladu s njihovom dobrobiti. Uređenje cesta, povećanje komunalnog standarda, uređeni nogostupi i prometna sigurnost jedni su od glavnih preduvjeta za privlačenje i zadržavanje mladih obitelji s djecom – zaključio je Šprem i zahvalio Ministarstvu koje, kako kaže, prepoznaje važnost takvih i sličnih projekata u jedinicama lokalne samouprave.

Za ovaj projekt Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine će Općini Maruševec dodijeliti bespovratna sredstva u iznosu od 171.240 kuna.

Općina je provela postupak javne nabave i radovi kreću u narednih mjesec dana.

Nastavite čitati