Povežite se s nama

Život i društvo

Vincekovo na Kališću: Nakon blagoslova i rezidbe, zabava uz vino, gulaš i finu kotlovinu

Objavljeno:

- dana

SV. VINKO U NOVOMAROFSKOM KRAJU

Udruga vinogradara i voćara “Pinta” Novi Marof ove je subote organizirala 17. Vincekovo.

Blagdan sv. Vinka tradicionalno je obilježen ceremonijom rezdibe trsa, blagoslovom vinograda i vinogradara te druženjem na otvorenom u Kališču u Remetincu. U ime Udruge, njen predsjednik Drago Košćak, izrazio je zadovoljstvo što se okupilo nekoliko stotina vinogradara te prijatelja i ljubitelja vinarstva i vina.

Vincekovo se i dobro zalilo

Ceremoniju blagoslova vinograda i vinogradara obavio je prečasni Josip Pavlek, župnik župe u Remetincu, uz sudjelovanje mr. Anđelka Košćaka, rektora bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te župnika župe Novi Marof patera Vitomira Glavaša. Za dobar štimung pobrinuo se glazbeni sastav “Fiškali” iz Budinščine, a uslijedila je i nezaobilazna okrepa kuhanim i svježim vinom, gulašem i kotlovinom, te ostalim domaćim delicijama. Manifestaciju su uveličali i gosti iz Krapinsko-zagorske županije, Kuburaška udruga “Gromovi Zagorja” iz Tuheljskih Toplica.

Pomoć u organizaciji Vincekovog dao je Grad Novi Marof.  

U Kališće je stigao i zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk koji je vinogradarima zaželio  uspješnu godinu i izostanak mrazeva i vinskih bolesti.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Danas se slavi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Papa Franjo proglasio je krajem siječnja Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji će se u sveopćoj Crkvi slaviti četvrte nedjelje u srpnju, najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih „djeda i bake”, u ovoj Godini obitelji Amoris Laetitia 25. srpnja.

U povodu prve proslave uputio poruku naslovljenu „Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20).

Upozoravajući da su bake i djedovi često zaboravljeni, Papa je krenuo od blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače, kada upravo dvije starije osobe, starac Šimun i proročica Ana, prosvijetljeni Duhom Svetim, u Isusu prepoznaju Mesiju.

Oni nas podsjećaju da je starost dar, a bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje da bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere. Veza djedova i baka s mladima vrlo je uska te stoga i dijalog među njima treba biti stalan. Vrlo je važno da se bake i djedovi susreću s unucima.

Izvor: Varaždinska biskupija

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Šćepanje uskoro slavi 70. rođendan, pa stiglo novo vatrogasno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Vatroprometu jučer je DVD-u Šćepanje obavljena predaja vatrogasnog vozila Nissan Navara pick up, u kojeg je ugrađen Vallfirest visokotlačni modul.

Svečanosti predstavljanja novoga navalnog vozila u Šćepanju nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji načelnika Općine Breznički Hum Zorana Hegedića, predsjednika Općinskog vijeća Marka Fištera, tajnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Videca, predsjednika VZO Breznički Hum Marija Šargača i zapovjednika VZO Breznički Hum Alenka Vnučeca. Predsjednik DVD-a Šćepanje Vjekoslav Rusek tom je prilikom zahvalio svim vatrogascima, a posebice županu, načelniku na realizaciji ovog projekta kao i gostima koji su posjetili Šćepanje i uveličali ovaj događaj.

Načelnik Zoran  Hegedić tom je prilikom rekao kako je ovo dio ostvarenja vatrogasnog sna jer se članovi DVD-a godinama trude da svojim aktivnostima, radom i odvajanjem slobodnog vremena budu što spremniji, pa je ovo vrijedno vatrogasno vozilo ubuduće zasigurno uvelike pomoći u slučajevima potrebe. Zahvala je upućena i svima koji su DVD Šćepanje podržali u nabavi i opremanju vozila, bilo financijski, logistikom ili na drugi način. Blagoslov vozila upriličit će se povodom proslave 70. obljetnice DVD-a Šćepanje planirane posljednje subote mjeseca kolovoza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!