Povežite se s nama

Život i društvo

Vincekovo u Dugom Vrhu: Trsek naš, dosta si spal, dugo na tebi snegek je stal!

Objavljeno:

- dana

VINCEKOVO U OPĆINI KNEGINEC GORNJI

Udruga vinogradara i voćara “Varaždinbreg” te Turistička zajednica Općine Gornji Kneginec i ove su godine prvom ovogodišnjom rezidbom trsa simbolično obilježili blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinograda, i samim time simbolično započeli ovogodišnje radove u vinogradima na Varaždinbregu.

Manifestacija se održala u subotu na Dugom vrhu, u vinogradu obitelji Turković, a domaćin je bio Ivan Turković. 

Sve vinogradarke i vinogradare uz molitvu s nakanom za dobru rodnu godinu blagoslovio je kneginečki župnik velečasni Jadranko Benjak.
Nakon ceremonije, druženje je nastavljeno uz tamburaše i lovački gulaš, pečene kobasice te kolače spremljene po starinskim receptima, a sve uz dobru vinsku kapljicu.

“Tam gore na bregu trsek nam spi,
stari mi japa ga tužno gledi.
V roki gorične škare drži,
prigne se k njemu, pak mu veli:
Trsek moj, zbudi se, dosti si spal,
dugo na tebi snegek je stal.”

 

 

Izvor:
Foto: Općina Kneginec Gornji

Život i društvo

Varaždinski i međimurski policajci u subotu provode akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. siječnja, od 16 do 24 sata policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske provest će aktivnosti iz akcije „Alkohol“.

Najavljena akcija održat će se u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom.

I ovog vikenda, na svim dionicama cesta na području Policijske uprave varaždinske, policijski će službenici pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Aktivnosti iz akcije prvenstveno će se usmjeriti na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga, ali i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Ujedno, tijekom akcije posebna pozornost posvetit će se utvrđivanju prekršaja vozača koji upravljaju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, za vrijeme dok im je vozačka dozvola oduzeta i onim kategorijama vozila koje nisu upisane u vozačkim dozvolama te utvrđivanju prekršaja „mladih vozača“.

Nastavite čitati

Međimurje

Povećanje sigurnosti: na području Općine Nedelišće još tri prometne kamere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema preporuci struke i Policijske uprave međimurske te Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Općini Nedelišće odobreno je postavljanje još tri nove kamere koje bi trebale usporiti i regulirati opterećen promet kroz općinu Nedelišće, kaže nedelišćanski načelnik Darko Dania.

Navodi da će kućišta za kamere biti postavljena na trima novim lokacijama. Kućišta, od kakvih se jedno trenutno već nalazi u Varaždinskoj ulici u Nedelišću, bit će postavljena u Gornjem Hrašćanu (iz smjera Trnovca), Nedelišću (ulica Vladimira Nazora, prema Dunjkovcu) te u Pušćinama (Čakovečka ulica, u smjeru Varaždina).

Kamere će se postaviti u narednih mjesec dana, navodi Dania.

– Razlozi postavljanja kamera uključuju gustoću prometa, nepoštivanje brzine koje su zadane kroz naselje, ali i česte prometne nesreće. Kamere će služiti i za praćenje ostalih kaznenih djela na području Nedelišća – ističe načelnik.

Nastavite čitati