Povežite se s nama

Novosti

Vindija se ne prodaje, već razvija poslovanje

Objavljeno:

- dana

Vodeća domaća prehrambena industrija opet ulaže u Vojvodini

U propaloj Mljekari Senta do kraja godine Vindija namjerava dnevno proizvoditi 120 tisuća litara mlijeka.

Ni Vindija, niti bilo koja druga tvrtka u sastavu tog varaždinskog poslovnog sustava, ne prodaju se, već jedna od perjanica hrvatske prehrambene industrije nastavlja širenje u regiji, što potvrđuje i ulaganje u Senti.

Ulažu 15 mil. eura

Nekada jedna od uspješnijih mliječnih industrija ne samo u Vojvodini, nego i Srbiji, Mljekara Senta zapuštena je već šest godina zbog neuspjele privatizacije tijekom koje je tvrtka ostala bez dijela imovine, a zaposlenici su završili na ulici. S tim se, međutim, nije pomirila Vlada Vojvodine koja je radi pokretanja proizvodnje pronašla strateškog partnera u varaždinskoj Vindiji. Sukladno tome, predsjednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Bojan Pajtić i direktor Vindijine tvrtke u Srbiji Miroslav Ćurčić potpisali su u petak u Senti ugovor o zapošljavanju sto radnika u Mljekari Senta, što će financijski poduprijeti pokrajinska vlast. 
 
– Ovaj projekt imat će ne samo praktičan, nego i simboličan značaj jer se opet vraća tržišna marka koju smo voljeli i koju dobro pamtimo. Istovremeno, ovaj projekt će kroz zapošljavanje 120 radnika osigurati egzistenciju i za stotine, pa i tisuću kooperanta s ovog područja – rekao je Pajtić za RTV Vojvodinu. 

Nema prodaje

Zahvalivši na podršci pokrajinskoj vladi, Ćurčić je najavio ulaganje od oko 15 milijuna eura u rekonstrukciju Mljekare Senta tijekom ove godine, do čijeg se kraja planira dnevna proizvodnja od 120 tisuća litara mlijeka. 
 
Iz Vindije, koja već ima nekoliko tvrtki u Srbiji i Vojvodini, najavljuju i druge planove za širenje u regiji s obzirom na dobre rezultate poslovanja. Osim u mljekarstvo, planiraju se i daljnja ulaganja u peradarstvo, budući da su u sastavu poslovnog sustava i u Srbiji tvrtke koje se bave uzgojem peradi koje bilježe dobre rezultate u poslovanju. Tako je Koka, primjerice, prošle godine povećala prihode za 30 milijuna kuna, pa je njezin ukupni prihod i došao na gotovo 1,3 milijarde kuna.
 
Dok poslovni sustav Vindija i tvrtke u njezinom sastavu bilježe dobre poslovne rezultate te usprkos krizi nastavljaju širenje u regiji, na domaćem terenu se kuloarski sve češće spominjala mogućnost njezine prodaje, a kao navodni zainteresiran kupac navodila se strana mljekarska industrija.
 
– Nema nikakvih pregovara o prodaji niti su u planu – doznajemo od izvora bliskih poslovodstvu koje je opovrgnulo nagađanja o prodaji još početkom godine. 
 
Međutim, izvor nam potvrđuje da postoje aspiracije prema Vindiji, osobito prema jednako uspješnom “mesnom” dijelu poslovnog sustava, i to od strane domaćeg trgovačkog lanca i njegovih partnera, tako da tu vjerojatno treba tražiti izvor nagađanja o prodaji koja se sasvim sigurno neće dogoditi sve dok je na čelu tvrtke njezin osnivač i vlasnik Dragutin Drk.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje