Povežite se s nama

Život i društvo

Vinički načelnik uputio zahvalu humanim mještanima i volonterima

Objavljeno:

- dana

Ubrzo nakon razornog potresa koji je zadesio Sisak, Petrinju, Glinu i okolna mjesta, stanovnici Općine Vinica organizirali su se i dogovorili  način prikupljanja humanitarne pomoći.  

Ovom prilikom želim zahvaliti svim stanovnicima Općine Vinica  koji su  kao i uvijek do sada pokazali svoju solidarnost i  suosjećanje  te se odazvali i uključili u koordinirano prikupljanje humanitarne pomoći za stradalo stanovništvo na području Banovine, naglašava općinski načelnik Marijan Kostanjevac. 

– Naši ljudi doista su se maksimalno uključili u akciju jer se apelu za pomoć odazvalo gotovo 400 domaćinstava naše Općine koji su od jutra dostavljali  prijeko potrebne potrepštine na 4 punkta u našoj općini: u vatrogasnim domovima u Donjem Vratnu, Vinici i Gornjem Ladanju te u zgradi općine. Pozvali smo sve naše udruge i sve volontere da se uključe u koordiniranu akciju, u dežurstva na punktovima i evidentiranje, sortiranje i pakiranje  prikupljene  pomoći. Drugim riječima, svi naši stanovnici koji su željeli pomoći, mogli su na određenim lokacijama predati svoju donaciju. Zbog toga  mi je posebno žao što su neki opet, samo radi svoje političke  promidžbe, iskoristili ovu situaciju i organizirali zasebne punktove i zasebno prikupljanje pomoći. Zar je primjereno u ovakvom tragičnom trenutku dijeliti  naše stanovnike na one koji su se odazvali organiziranoj i sa Crvenom križem koordiniranoj akciji prikupljanja  donacija od strane svih naših volontera i onih koji su donaciju ostavljali na punktu HNS-a?  Kako drugačije tumačiti potez lokalnog HNS-a o određivanju posebne lokacije za prikupljanje pomoći osim krajnje neprimjerenim i nepotrebnim – pita se Kostanjevac.  

I dodaje:

–  Sva prikupljena pomoć biti će dostavljena u potresom pogođena područja nakon konzultacija s Crvenim križem,  iako sam kao načelnik već stupio u kontakt s načelnicom Općine Majur koja me zamolila da se pomoć dostavi  slijedeći tjedan obzirom da zbog  nastalih šteta na građevinskim objektima u ovom trenutku nemaju mogućnosti skladištiti prikupljene potrepštine. Stoga još jedanput svim volonterima, a posebno vatrogascima koji su zajedno sa općinom koordinirali akcijom prikupljanja pomoći stradalima, kao i privatnim prijevoznicima koji su ponudili besplatni prijevoz velika hvala – zaključio je Marijan Kostanjevac.

Život i društvo

Bučina ulja OPG-ova Kurtek, Vidaček i Kolenko dobila zlatne medalje u Bruxellesu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinsko bučino ulje je na prestižnom, 60. po redu, svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo čak tri zlatne medalje za kvalitetu.

Zlata su osvojili OPG Kurtek iz Šemovca, OPG Vidaček iz Seljanca i OPG Kolenko iz Nedeljanca.

Za svoje proizvode dobili su niz pohvala od članova Ocjenjivačke komisije koju čine vrhunski stručnjaci – kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije “Académie culinaire de France”, članovi Euro-Toque zajednice kuhara i drugih prestižnih organizacija.  

– Želimo se pohvaliti ovim uspjehom koje se može usporediti s dobivanjem Michelinove zvjezdice. U prvi plan dolazi kvaliteta proizvoda našeg bučinog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema 25 kategorija, a kod varaždinskog bučinog ulja senzorika, miris i okus iskaču, a komisija je dala odlične ocjene za dizajn pakiranja, koje je unikatno – istakao je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji vrlo su ponosni na zlatne medalje, a župan Čačić je istaknuo da se niti jedna druga europska regija ne može pohvaliti takvim uspjehom. Čestitao je nagrađenima i predao im diplome.

Vladimir Kurtek i njegova obitelj već se 15 godina bave poljoprivredom i obrađuju više od 35 ha poljoprivrednog zemljišta. U posljednje tri godine udvostručili su površine na kojima uzgajaju tikvu te ih sada imaju posađene na 10 ha.

– To je mirisno ulje prženih sjemenki buče ljupke arome lješnjaka – napisala je komisija o ulju OPG-a Kurtek.

Branko Vidaček i njegova supruga se na svojem OPG-u u Seljancu uzgojem tikvi i proizvodnjom bučinog ulja bave već 20-ak godina.

– Naš cilj je maksimalna kvaliteta bučinog ulja, a nju kupci već godinama prepoznaju. Zbog toga smo iznimno ponosni što su tu kvalitetu sada prepoznali i svjetski stručnjaci. Vjerujemo da će to dodatno potaknuti potražnju za našim vrhunskim bučinim uljem, čiju proizvodnju posljednjih godina povećavamo – istaknuo je Vidaček.

I Stjepan Kolenko iz Nedeljanca se poljoprivredom bavi više od 20 godina.

– Obrađujemo 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se na tikve odnosi 2,5 hektara. Sretni smo što smo nakon dva desetljeća bavljenja poljoprivredom primili zlatnu medalju na prestižnoj izložbi Monde Selection, to nam puno znači i daje nam još veću motivaciju za dalje – naveo je Kolenko. 

Dobitnici su se zahvalili Varaždinskoj županiji na pomoći i istakli da se njihovo bučino ulje odlično prodaje, nešto slabije zbog koronakrize, ali najvažnije je održati visoku kvalitetu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice za 10 beba isplatio 34.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Grad Varaždinske Toplice i u 2021. godini nastavlja s mjerama demografske obnove isplatom jednokratne naknade za opremu za novorođenčad, a u ovogodišnjem proračunu za to je rezervirano 150.000 kuna.

U proračunu Grada Varaždinskih Toplica za svako novorođeno dijete osigurana je novčana naknada koja se isplaćuje u visini 2000 kuna za prvo dijete, 3.000 kuna za druge dijete, za treće dijete 5.000 kuna, a za svako daljnje dijete u obitelji 7.500 kuna.

Koliko su ovakve mjere važne za razvoj grada istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković.

– Ovo je pokazatelj kako se radi na populacijskoj politici. Uz brojne projekte na kojima radimo vezane za škole i vrtiće, one će dobiti pravi smisao tek poticanjem nataliteta – rekla je gradonačelnica, te istaknula kako će se sredstva za najmlađe u proračunu uvijek naći, jer, kako ističe, na mladima svijet ostaje.

U razdoblju od 01.01.2021. do 31.03.2021. godine ukupno je prema podnijetim zahtjevima roditelja isplaćeno 34.000 kuna i to za 10-ero novorođene djece na području Grada Varaždinskih Toplica.

U navedenom razdoblju podneseno je 10 zahtjeva – za prvo dijete u obitelji podnesena su 4 zahtjeva i isplaćeno je 8.000 kuna, za drugo dijete u obitelji podnesena su dva zahtjeva i isplaćeno je 6.000 kuna dok su za treće dijete u obitelji podnesena 4 zahtjeva i isplaćeno je 20.000 kuna.

Nastavite čitati