Povežite se s nama

Život i društvo

Vinički Pranger ponovo na starom mjestu

Objavljeno:

- dana

Stup srama

Višegodišnja inicijativa o potrebi  zaštite  Sramotnog stupa  – Prangera  (jednog od rijetkih preostalih primjeraka sramotnih stupova izrađenih od kamena,  a koji datira iz 17. stoljeća) izradom replike te deponiranjem izvornika na mjesto koje će u potpunosti odgovarati potrebnim mikroklimatskim uvjetima, konačno je ugledala svijetlo dana.

Naime, u sklopu projekta DETOX koji se provodi u okviru programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska, izrađena je zajedničkim naporima naših vrsnih kipara s licencama Ministarstva kulture  Vladimira Gašparića i Josipa Cepanca   replika Prangera.  Nakon izrade i  sušenja koje je trajalo više od mjesec dana, replika, koja će biti otporna na atmosferske prilike,  postavljena je  jučer  konačno  na mjesto. Obzirom na izuzetno osjetljiv posao, postavljanje  Prangera je uz pomoć odgovarajuće mehanizacije trajalo više sati, a samu operaciju postavljanja Prangrera nadgledao  je i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. 

Izvornik Prangera  je u radioni također očišćen i obnovljen te će biti pohranjen u prostoru koji će zajednički odrediti predstavnici Općine i Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Izvor:
Foto: Općina Vinica

Život i društvo

U gađanju glinenih meta pobijedili LD Fazan Maruševec i Josip Horvat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Lovačkog saveza Varaždinske županije u subotu, 19. lipnja, na streljani domaćina LD Jareb iz Visokog održano je županijsko natjecanje u gađanju glinenih meta, discipline trap.

Snage su odmjerile ukupno 23 ekipe s po šest strijelaca, a najuspješniji u ekipnom poretku bili su strijelci iz LD Fazan Maruševec, koji su obranili naslov prošlogodišnjih pobjednika. Drugo mjesto nakon raspucavanja pripalo je ekipi domaćina LD Jareb Visoko, a treće mjesto osvojila je ekipa LD Šljuka iz Petrijanca.

U pojedinačnoj konkurenciji pobjedu je odnio Josip Horvat iz ekipe LD Jareb Visoko, drugo mjesto pripalo je Tomislavu Horvatu iz Srnjaka Ludbreg, a treće Siniši Greguru iz pobjedničke ekipe Fazana Maruševec.

Natjecanje je službeno otvorio načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, a u nastavku natjecanju se pridružio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je najuspješnijim ekipama i pojedincima s načelnikom Općine podijelio pehare i medalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Grada Varaždina provedena dezinsekcija komaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je jučer na svojoj internetskoj stranici objavio da su počeli borbu protiv komaraca.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je od 16. do 18. lipnja proveo mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina.

Adulticidna dezinsekcija je suzbijanje letećih oblika komaraca na otvorenom prostoru.

Dezinsekcija je provedena sredstvom na bazi aktivne tvari: cipermetrin, tetrametrin, piperonil butoksid, a sukladno “Programu mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih clankonozaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Grad Varaždin u 2021. godini”, te sukladno Provedbenom planu provođenja preventivne i obvezatne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao posebne ODD mjere na području Grada Varaždina i prema Pravilniku o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!