Povežite se s nama

U fokusu

Vino kao peti element za turističko brendiranje Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Povezuju se atraktivni turistički centri poput gradskih središta s proizvodima, običajima i događajima iz zaleđa.

Tako povezani čine zanimljive sadržaje, koji sve više nedostaju. Istovremeno, bogata baština ovog područja nije dovoljno prepoznatljiva.
Nakon što se Ludbreg odlučio brendirati kao turistička destinacija zaleđa, u Gradu su odlučili intenzivno poraditi na kreiranju turističkih sadržaja.

Budući da Ludbreg obiluje domaćim proizvodima, njeguje stare običaje i čuvar je bogate baštine, Grad se uključio u projekt „Zeleno želimo“, odobren u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska. Radi se o povezivanju zelene turističke ponude zaleđa s registriranom prirodnom i kulturnom baštinom. Povezuju se atraktivni turistički centri poput gradskih središta s proizvodima, običajima i događajima iz zaleđa. Tako povezani čine zanimljive sadržaje, koji sve više nedostaju. Istovremeno, bogata baština ovog područja nije dovoljno prepoznatljiva.

Dosadašnje aktivnosti novinarima su predstavili partneri uključeni u projekt, čiji je prijavitelj Poljoprivredno-šumarski zavod Murska Sobota. Partneri s hrvatske strane su Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin, Grad Ludbreg i Turistička zajednica Grada Varaždina, a pridruženi su i Grad Varaždin te Turistička zajednica Grada Ludbrega.

– Četiri različita mikroproizvoda povezat ćemo u zajednički proizvod, a svaki od njih će imati drugačije polazište. Zajedno će formirati zanimljivu cjelinu sa sadržajem zanimljivim za široku populaciju. Svaki mikroproizvod će se temeljiti na jedinstvenom ishodištu, uzimajući u obzir ponudu pojedinog mikropodručja – priroda i kretanje, gastronomija, zanati i rukotvorine te vina – istaknuto je. Ludbreški adut je vino i na tom će se, kako ga zovu, „petom elementu Ludbrega“, fokusirati u Gradu.

Ludbreški vinogradari i podrumari poznati su po kvaliteti svojih vina. Za njihovu je promociju najzaslužnija Izložba mladih vina u organizaciji Udruge vinara „Trsek“, koja se održava dugih 30 godina.

Prošlog je tjedna u okviru manifestacije Dani ludbreške Svete nedjelje otvoren obnovljeni „Trsekov podrum“ u istočnoj zgradi ludbreškoga Staroga grada. – Podrum će biti turistički sadržaj – najavila je Josipa Grđan iz Grada Ludbrega.
U projekt su uključeni i OPG-ovi s područja Ludbrega, restorani i hoteli s autohtonom gastroponudom.

Turistička zajednica Grada Varaždina kao partner na projektu razvija prezentacijski prostor na Gradskoj tržnici, koji će poslužiti kao platforma za marketing proizvođača uključenih u projekt.

– Dosad smo uključili 19 ponuđača, uglavnom iz gastropodručja – rekla je Doroteja Salamun iz varaždinskoga Turističkog ureda i dodala da se zajedno s turističkom ponudom slovenskih partnera stvara sinergija koja bi mogla navesti goste na dulje zadržavanje na ovom prostoru.

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje