Povežite se s nama

Život i društvo

Vinske ceste i seoska domaćinstva

Objavljeno:

- dana

CESTICA

U Cestici najviše vole kad blagdan sv. Martina, popularno Martinje, „pada“ usred tjedna. Kako nitko ne bi bio zakinut, proslava se u organizaciji Udruge vinara sv. Martina održava dvije subote zaredom. 

Cijela je proslava zaokružena tamburaškim festivalom „Kaj vu duši“, organiziranog u sklopu DE PARK projekta, očuvanje tradicijske baštine, koji se odvija na području Turističke zone Haloze – Zagorje i okuplja partnere s hrvatske i slovenske strane granice.

– To nije ništa čudno s obzirom na to da naš kraj ima bogatu vinogradarsku tradiciju na našim lepim bregima. Blagdan sv. Martina simbolički označava završetak vinogradarskih radova– govori načelnik Općine Mirko Korotaj. Cijela je proslava zaokružena tamburaškim festivalom „Kaj vu duši“, organiziranog u sklopu DE PARK projekta, očuvanje tradicijske baštine, koji se odvija na području Turističke zone Haloze – Zagorje i okuplja partnere s hrvatske i slovenske strane granice. 

Regionalni identitet

Treba jačati ne samo lokalni već i regionalni identitet

-Aktivnosti koje su u Projektu „dopale“ Cesticu su postavljanje klampoteca, održavanje folklornog i tamburaškog festivala, osposobljavanje turističkih vodiča, organiziranje kulinarske radionice s naglaskom na lokalnu kuhinju – rekao je o projektu načelnik Cestice,Mirko Korotaj. 

– S obje strane granice postoji sličan oblik kulturnog nasljeđa i starih tradicijskih običaja. Stoga treba jačati ne samo lokalni već i regionalni identitet – nastavlja načelnik o projektu čiji je cilj poticanje i promocija očuvanja kulturnih resursa te otvaranje prostora za razvoj prekograničnog područja.

Turistička ponuda

“Okosnica turizma bit će vinska cesta i seoska domaćinstva uz cestu. Dakle, kompletna gastro -enološka ponuda”, Mirko Korotaj

Mirko Korotaj smatra kako je cilj projekta upotpuniti turističku ponudu tog kraja, zajedno sa susjednim općinama. Konkretno, što bolja priprema zacrtane vizije Cestice i partnera kao turističke destinacije. – Sve zajedno objedinit ćemo kroz Strategiju razvoja Općine s naglaskom na razvoju turizma. Dosad su odrađene vinske ceste, sadržaji uz njih i njegovanje tradicijskih običaja. Okosnica turizma bit će vinska cesta i seoska domaćinstva uz cestu. Dakle, kompletna gastro -enološka ponuda, govori načelnik Korotaj. 

 

U Cestici je 330 registriranih vinogradara

U Cestici je 330 registriranih vinogradara, ali očekuje se da će se ozbiljnom ponudom baviti njih petnaestak. Strategijom 2015. – 2020. godine predviđen je kamp, Aquapark i Turističko-informativni centar. Kampom i Aquaparkom trebali bismo osigurati smještajne kapacitete, kojih za sad nema dovoljno. Tad bismo mogli primati i grupe. Preko dana je predviđen program u Aquaparku, dok bi se navečer gosti preselili na vinsku cestu, gdje bi uživali u kulinarskim delicijama i bogatstvu vinske ponude, govori načelnik. Na pitanje o njegovom omiljenom meniju, načelnik Korotaj bez imalo premišljanja odgovara: – Buncek sa zeljem i graševina.

Događaj za dušu – „Kaj vu duši“

U subotu je održan prvi dio tamburaškog festivala „Kaj vu duši“, na kojemu su nastupili Foringaši te Krijesnice iz Vinice. 
Drugog dana Festivala, u nedjelju, na pozornici dvorane cestičke osnovne škole redom su se smijenjivala respektabilna imena hrvatske tamburaške glazbe. Bio je tu Ivica Pepelko, Kušleci, Faringaši, Kaliope…

Festival je organiziran u sklopu DE PARK projekta – očuvanje tradicijske baštine, koji se odvija na području Turističke zone Haloze – Zagorje i okuplja partnere s hrvatske i slovenske strane granice.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje