Povežite se s nama

Kultura

Viša kustosica Janja Kovač: “U našim je zbirkama puno prekrasnih predmeta, a svaki krije zanimljivu priču”

Objavljeno:

- dana

Iz Muzeja Međimurja prije koji je tjedan stigla prekrasna vijest: Janja Kovač, muzejska djelatnica od 2015. godine i kustosica Etnografskog odjela Muzeja promaknuta je u zvanje više kustosice. Odluku je donijelo Ministarstvo kulture i medija uz preporuku Hrvatskoga muzejskog vijeća. Svi koji prate Janjin rad svjesni su činjenice da se radi o zaljubljenici u svoj posao.

– Na studiju etnologije obrazuju nas uz primisao da ćemo raditi u muzeju, to je jedna od prvih stvari koja se spominje u tom kontekstu. Međutim, s obzirom na to da u muzejima zapravo postoji prilično ograničen broj mjesta, smatrala sam da bi se moja karijera mogla razvijati u pravcu drugog područja koje sam diplomirala – južne slavistike. Nakon fakulteta provela sam godinu dana u Sloveniji te sam dosta počela putovati. Tada su mi roditelji predložili da nešto vremena provedem kod kuće. U to vrijeme postojala je mjera tzv. stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa te sam u Muzej Međimurja primljena upravo putem te mjere, misleći da ću ostati tu godinu dana.

U međuvremenu se oslobodilo radno mjesto na poziciji voditeljice etnografskih zbirki: javila sam se na natječaj i dobila posao na neodređeno. U tom je trenutku za mene to postalo realnošću – objašnjava Janja.

Suradnja prirodna

Dodaje da u retrospektivi njezin put izgleda idealno – zaposlila se ubrzo nakon završetka fakulteta, devet mjeseci kasnije dobila ugovor na neodređeno i s tek 32 godine postala višom kustosicom, dok mnogim njezinim kolegama nije uspjelo ni pronaći posao u struci.

– Moj je prvotni plan bio još malo proputovati inozemstvo i vidjeti što se sve nudi. I dalje želim surađivati s kolegicama i kolegama izvan Hrvatske, no unutar sustava, u smislu stručnog usavršavanja. Malena smo zajednica, a mnogi dijelovi baštine postoje u raznim krajevima svijeta pa suradnja dolazi prirodno.

Primjerice, sokolarenje iz Hrvatske je nedavno upisano na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva zajedno sa sokolarenjem iz još 24 države. U tom smislu Hrvatska i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su bili inicijatorom upisa, dijele zajedničku baštinu, što je fascinantno – ističe viša kustosica.

Smatra da ima mnogo sreće i što Muzej djeluje u dobro razvijenom kraju, što je institucija dobro posložena, a radna okolina jako poticajna.

– Imamo izvrsno vodstvo, koje prati naše interese. U našim postavima, odnosno zbirkama puno je prekrasnih predmeta, od kojih svaki krije zanimljivu priču. Tu moram spomenuti i jednu manje poznatu činjenicu: u prosjeku je na svjetskoj razini u muzejima izloženo samo 3 do 5 % korpusa predmeta koje pojedini muzej posjeduje, to jest neizloženih je 95 % predmeta!
S jedne strane to je velika šteta, no s druge su strane ustanove ograničene prostorom, a nisu ni sve stvari spremne za prezentaciju. U Muzeju Međimurja većina predmeta također nije izložena, no o njima povremeno pišemo ili ih digitaliziramo pa na taj način prezentiramo javnosti – rekla nam je etnologinja.

Prijateljstvo i baština

U Međimurju je zapažena i Janjina suradnja s kolegicom etnologinjom Leom Šprajc.

– Upoznala nas je Lidija Bajuk. Školovanih etnologa u Međimurju je malo pa ne čudi što prije ili kasnije u radu “naletimo” jedni na druge. Povezale su nas zajedničke teme, sprijateljile smo se i s vremenom se izrodila ideja da pišemo o etnografskim temama koje nas zanimaju. Već neko vrijeme razmišljamo i da se tekstovi koje smo objavljivale na Facebook stranici “Ve – iz pera znatiželjnih umova” konceptualno objedine i izađu u formatu knjige.

Kao posebnost međimurske baštine Janja izdvaja međimursku popevku.

– Svi mi imamo folklor, nošnje i razna druga narodna blaga, no popevka je nešto posebno upravo stoga što je kod nas prenošena usmenom predajom, a potom zapisana, u čemu je pionir bio Vinko Žganec. To zapravo imaju malobrojne zajednice, a upravo nas popevke povezuju s drugim slavenskim i indoeuropskim narodima – iz njih se pravilnom metodologijom svašta može iščitati – zaključuje Janja.

O Janji Kovač

Viša kustosica Janja Kovač osnovnu školu završila je u Donjoj Dubravi, a Gimnaziju Josipa Slavenskog u Čakovcu. Studirala je etnologiju i južnoslavenske jezike i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svoju prvu zapaženu izložbu – “Ljudstvo moje Međimursko, imaš blaga i bogatstva” – postavila je svega dvije godine nakon zaposlenja u Muzeju.

Radila je na snimanju sedam filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja. Autorica je hvaljenoga stalnog postava “Minijature” u Muzeju Riznica Međimurja, a s kolegicom Marijom Mesarić iz Muzeja grada Koprivnice uredila je izložbu “Tibeti u Međimurju i Podravini”.

Inicijatorica je i sudionica znanstvenih skupova i stručnih predavanja te autorica popularnih, stručnih i znanstvenih radova. Do prošle su godine u Regionalnom tjedniku u formi kolumne objavljivani njezini i Leini tekstovi sa spomenute stranice “Ve”, uz vrlo pozitivnu reakciju medijske publike.

Kultura

U Lepoglavi otvorena izložba “Čipka u filateliji”, može se razgledati do 30. kolovoza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi, u utorak, 16. kolovoza otvorena je izložba “Čipka u filateliji” autora Milka Lineca iz Maribora.

Na 15-ak panoa autor je predstavio hrvatske čipkarske centre koristeći filatelističke materijale kao i informacije koje je prikupio istražujući pojedinosti o svakom od predstavljenih centara.
Tako se uz čipku i način njene izrade, posjetitelji mogu upoznati s krajem iz kojeg predstavljena čipka dolazi, počecima čipkarstva u navedenom kraju, okolnostima u kojima je započela njena izrada te drugim zanimljivim podacima. Najviše, na izložbi predstavljenog materijala odnosi se na lepoglavsku čipku koju Milko Linec, autor izložbe, neumorno promovira na čemu mu je, ispred domaćina izložbe – Gradske knjižnice Ivana Belostenca, zahvalila njena ravnateljica Karmela Geček.

Izložba nudi brojne odgovore o čipki, naglasio je Linec, a što je, govoreći o izložbi, potvrdio i Josip Jelenečki iz Varaždinskog kluba kolekcionara istaknuvši pri tom da je Linec jedan od rijetkih osoba koja ima uvid u širinu čipkarskih centara u Hrvatskoj i Sloveniji. Izložbu je otvorio predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara, ujedno i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Milan Pavleković rekavši pri tom da je riječ o vrijednoj izložbi koja na reprezentativni način predstavlja 10 hrvatskih čipkarskih centara. Dodao je da je filatelija redoviti pratitelj Međunarodnih festivala čipke u Lepoglavi, a da je autor izložbe zaljubljeniku filateliju.

U glazbenom dijelu otvorenja izložbe, koja će se moći razgledati do 30. kolovoza u radnom vremenu Gradske knjižnice Ivana Belostenca, nastupio je Ženski pjevački zbor Collegium artisticum iz Lepoglave. Izložba je otvorena ususret 26. Međunarodnom festivalu čipke koji će se u Lepoglavi održavati od 9. do 11. rujna.

Nastavite čitati

Kultura

U Ludbreg stiže međunarodna izložba radova djece i mladih „Peaceful Sky for Ukraine“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu i informiranje Ludbreg organizira se međunarodna izložba radova djece i mladih „Peaceful Sky for Ukraine“/“Mirno nebo za Ukrajinu“. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 18. kolovoza, u 18 sati u izložbenom prostoru dvorca Batthyany u Ludbregu.

Izložbu u Ludbreg dovodi pokret mladih „Zdrava Ukrajina“, koji od 2014. godine organizira program rehabilitacije putem likovnog stvaranja za djecu pogođenu ratom.

Intenziviranjem rata u Ukrajini, 2022. godine, projekt razvija humanitarnu notu te pod nazivom „Peaceful Sky for Ukraine“ izlaže radove mladih umjetnika diljem Europe.

Svim posjetiteljima, naročito onima koji žele doprinijeti akciji, važno je napomenuti da će se, osim donacijama, pomoć moći pružiti i kupnjom nekih od izloženih slika, ističu organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje