Povežite se s nama

U fokusu

Viša sila: vojska dolazi, Arhiv odlazi, ali MORH vraća 1,6 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Državni arhiv u Varaždinu

Državni arhiv u Varaždinu je prvo desetljećima čekao preseljenje, da bi se sada dva puta selio u nepune tri godine. Prvo je u ljeto 2015. godine dio građe preseljen u vojarnu u Optujskoj, a sad će se iz vojarne seliti u bivšu vojnu pekaru. I sve to nije baš milom, nego više silom prilika.

Arhivarima je drago što su našli više prostora za vrijednu građu, ali nisu očekivali takve, na „ho ruk“ selidbe koje su ih snašle: iz zgrade kod Studentskog doma su se morali iseliti pod hitno zbog njezina rušenja, a iz vojarne, kamo su preselili prije 2,5 godine, sad moraju izaći, jer se tamo vraća vojska.

Iz vojarne će otići s 1,6 milijuna kuna na računu, jer je upravo stigao dokument Ministarstva obrane da će im novac koji su potrošili na uređenje tog prostora – biti vraćen. S njim će početi uređenje nove zgrade namijenjene Državnom arhivu, bivšu vojnu pekaru u Ulici Pavleka Miškine.

Za i protiv

Iako novi prostor i nije baš reprezentativan, ravnatelj Arhiva Damir Hrelja zapravo je sretan ovakvim ishodom. Njemu nije drago da se sve odvijalo kako jest, ali veli da je to svakako bolji prostor od onoga u Optujskoj ulici. Uostalom, u Arhivu su i ranije razmišljali o toj zgradi, ali je Grad tad s pekarom navodno imao druge namjere.

O pekari su arhivari razmišljali i ranije, ali je Grad tad imao s njom druge (?) namjere

– Da nam je tadašnji DUDI ponudio to rješenje prije 2, 5 godine, prihvatili bismo ga radije nego vojarnu. Prednost vojarne je relativna „mladost“, građena je prije 30 godina, međutim, taj objekt je bio namijenjen za boravak ljudi, i tako je rađena i statika, a ne za teško opterećenje kakvo zahtijeva Arhiv. Trebalo bi napraviti pojačanje međukatnih konstrukcija, i to bi sve u konačnici stajalo puno skuplje od uređenja pekare. To jest veliki prostor, 4800 kvadrata, dok je pekara gotovo dvostruko manja, ali s obzirom na statiku ne bi se mogao najfunkcionalnije iskoristiti – govori ravnatelj Hrelja.

Uza sve to, uređenje Arhiva u vojarni stajalo bi, prema procjenama, 25 milijuna kuna. Budući da su se načekali i na ovih 1,6 milijuna, pitanje je, smatra ravnatelj, kada bi zapravo uspjeli prostor urediti kako spada, pa su se za novac namjeravali okrenuti Europi i njezinim fondovima.

Viša sila

Uređenje zgrade u Ulici Pavleka Miškine bi prema prvim, grubim procjenama, stajalo između osam i 10 milijuna kuna. Iako, novac nije jedini razlog priklanjanja pekari kao povoljnijoj opciji. – pekara je starija, izgrađena je između dvaju svjetskih ratova i u startu je građena za velika opterećenja. Unutra nema zidova i prostor odgovara za smještaj arhivskih polica. Tu bi, kad sve bude gotovo, mogli smjestiti desetak kilometara građe – govori ravnatelj. Arhiv danas ima šest kilometara dokumenata, ali kako je prikupljanje građe proces bez konca, dobra je vijest da pekara, na više od 20 tisuća kvadrata, ne oskudijeva prostorom za nadogradnju.

Trebalo je šest tjedana svakodnevnog rada da se građa preseli u vojarnu, a sad cijeli posao slijedi iznova 

Arhiv je danas jednako rascjepkan kao i desetljećima unatrag. Oko dva kilometra građe – koji je iselio iz žitnice, gdje je Arhiv bio podstanar Gradskog muzeja i iz zgrade gdje se danas gradi novi Studentski dom – nalazi se u Optujskoj; najveći dio je u sjevernom krilu franjevačkog samostana – odakle crkvenjaci jedva čekaju da se Arhiv iseli – a dio je u Pavlinskome marofu, kako se povijesno naziva zgrada na aktualnoj adresi. I ta je zgrada prije pola stoljeća bila tek „privremeno rješenje“. Grad je u jednom trenutku Arhivu dodijelio prostor u vojarni u Križanićevoj, ali prije nego je ijedna knjiga preseljena, darovatelji su s predomislili i povukli svoju odluku.

Trebalo je šest tjedana svakodnevnog rada da se građa preseli u vojarnu, a sad cijeli posao slijedi iznova. Jedina utjeha ravnatelju Hrelji je što se sele u adekvatniji prostor, što im je vojska vratila novac, a obećana je pomoć vojnika pri selidbi. Radovi se planiraju za polovicu mjeseca, a završetak do konca godine.

Nakon što presele i zadnji dokument koji o Varaždincima čuvaju još iz 13. stoljeća, Damir Hrelja se nada da će ovog puta to zaista i ostati stalna adresa. Zgradu pekare dobivaju na neodređeno vrijeme, ali jednako tako su, na neodređeno, uselili u Optujsku prije dvije i pol godine. – Viša sila – pomiren je ravnatelj Hrelja.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje