Povežite se s nama

U fokusu

“Više mi ništa nije jasno! HNS i župan Štromar pokrenuli su peticiju protiv samih sebe”

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE NAČELNIKA VINICE

– Meni kao načelniku više ništa nije jasno! – požalio se načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac u priopćenju, u kojem navodi da su ga kontaktirali mještani iz naselja Goruševnjak.

– Pitali su me zbog čega je pokrenuta peticija za sanaciju dijela lokalne ceste u takozvanoj „Stumbrešnici“.  Aktivist iz redova HNS-a, koji provodi peticiju, tvrdi da to radi po nalogu župana Štromara i ravnatelja ŽUC-a Osonjačkog zbog čega mi ništa nije jasno!  – ističe.

Dodaje da je općinski vijećnik Miljenko Bešvir (HDZ) iz Goruševnjaka u nekoliko navrata postavljao vijećnička pitanja na tu temu, a i o drugim problemima u tom naselju, pa tako i na sjednici Općinskog vijeća 2. rujna 2015. godine.

– Upravo zato sam  poslije sjednice Općinskog vijeća, po ne znam koji put, uputio dopis Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, Upravi  prometne inspekcije – Odjel inspekcije  državnih, lokalnih i županijskih cesta.  Po upućenom dopisu, prvi je inspekcijski pregled izvršila Služba inspekcije cesta sa sjedištem u Novom Marofu. Kako se spomenuta služba zapravo u samo manjem dijelu  osvrnula na stanje na predmetnoj cesti, uputili smo  dopis, ovog puta Upravi prometne inspekcije – Sektor inspekcije cestovnog prometa  i cesta u  Ministarstvu pomorstva prometa i infrastrukture.  Dakle, navedeno je tijelo zaprimilo naš dopis 21. listopada 2015. godine , a voditelj Odjela Dragutin Curman u mojem je prisustvu zajedno sa predstavnikom ŽUC-a Bedenikom izašao na teren 3. studenog 2015. godine te sastavio  zapisnik s  nalazom obilaska i utvrđenih nedostataka – pojašnjava Kostanjevac.

Ističe da je došlo do apsurdne situacije.

– Zamislite sad ovu situaciju: HNS i župan te ravnatelj ŽUC-a  prikupljaju peticiju protiv ŽUC-a, kojem je državni inspektor naložio otklanjanje uočenih nedostataka još prošle godine, odnosno prikupljaju peticiju protiv te iste ustanove koju župan apsolutno kontrolira i nadzire, znači sami protiv sebe ! Hvala Bogu da o svemu imamo pisani trag. Da smo u pravnoj državi, župan bi za nečinjenje i zapostavljanje određenih dijelova Županije, kao u slučaju naselja Goruševnjak, trebao nakon svih insinuacija i političkih spletki te obmana ljudi, snositi najmanje političke posljedice. Sudeći po ovakovom načinu ponašanja,  ljudske i moralne očito za njega  ne postoje – oštar je Kostanjevac.

Županu je u priopćenju poslao i poruku.

– Gospodine župane, vaša velika briga za Općinu utjecajem na ŽUC vidljiva je  na svakom koraku: u izgledu rigola uz glavnu županijsku cestu od Donjeg  Vratna pa sve do kraja Marčana, stanju poklopaca koji prilikom prijelaza osobnih automobila, a osobito kamiona izazivaju nesnošljivu buku i dodatne vibracije, nepokošenim bankinama uz županijske i lokalne ceste diljem općine,… Zato  župane, počnite se već jednom baviti životnim stvarima, a ne vječitim političkim spinovima i podmetanjima – poručio je Kostanjevac.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Zdravka Grđan objavila kandidaturu za gradonačelnicu Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zdravka Grđan, dugogodišnja ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, danas je objavila svoju kandidaturu za varaždinsku gradonačelnicu.

Riječ je o profesorici pedagogije i njemačkog jezika i književnosti. voj život posvetila je odgoju i obrazovanju te je prva ravnateljica u Varaždinskoj županiji promovirana u zvanje ravnatelj mentor.

Savjetnica je varaždinskog župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti, te voditeljica Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Njezin moto je: „Djela, a ne riječi“!

Nastavite čitati

U fokusu

Državni odvjetnici i suci napokon objavili svoje imovinske kartice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državno sudbeno i Državnoodvjetničko vijeće u siječnju su prvi put objavili imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika, putem mrežne aplikacije za podnošenje izvješća o imovini.

Podsjećamo, iako to nije prošlo bez negodovanja iz pravosudnih redova, u slovo zakona ova obveza ušla je još u mandatu bivšeg ministra pravosuđa.

Zakon o državnom sudbenom vijeću, kao i Zakon o Državnoodvjetničkom vijeću, propisuju da sudac ili državni odvjetnik, odnosno njegov zamjenik, u roku od 30 dana od stupanja na dužnost trebaju podnijeti izvješće o svojoj imovini.

No, moraju objaviti i podatke o imovini svoga bračnog druga, izvanbračnog druga, odnosno životnog partnera i maloljetne djece sa stanjem na dan stupanja na dužnost. Bitne promjene moraju ažurirati do 1. ožujka sljedeće godine.

Tako se sada iz imovinske kartice Zdravka Pintarića, aktualnog predsjednika Županijskog suda u Varaždinu, može između ostalog iščitati da posjeduje dva automobila, suvlasnik je kuće i stana te da mu mjesečni prihodi (u bruto iznosu) dosežu 30.000 kuna.

Dodajmo da podaci o imovini obuhvaćaju podatke o stečenoj i naslijeđenoj imovini, uključujući podatke o vrsti i ukupnoj vrijednosti nasljedstva, te podatke od koga je i na koji način nasljedstvo naslijeđeno.

U imovinskim karticama pravosudni dužnosnici moraju navesti i podatke o pokretninama veće vrijednosti, poslovnim udjelima i dionicama u tvrtkama, udjele u vlasništvu drugih poslovnih subjekata, novčanoj štednji ako ona premašuje jednogodišnji iznos njihove neto plaće, dugovima, preuzetim jamstvima i ostalim obvezama.

Naznačiti moraju i dohotke od nesamostalnog rada, imovine i imovinskih prava, dohotku od kapitala, dohotke od osiguranja i “druge dohotke te primitke koji se ne smatraju dohotkom i primicima na koje se ne plaća porez na dohodak”.

Imovinske kartice pravosudnih dužnosnika možete pretražiti OVDJE

Nastavite čitati