Povežite se s nama

Život i društvo

Više nema poplava: Uređuje se korito i kanal rijeke Bednje u Presečnom i Ključu

Objavljeno:

- dana

REGULACIJA VODOTOKA

U tijeku su radovi na uređenje korita i kanala rijeke Bednje između mosta u Presečnom i Ključu, ali i na potoku Mala Bednja u Podevčevu i potoku Koroščak u Remetincu.

Uz spomenute radove, uređuje se i put uz Bednju koji će tako uređen djelatnicima Hrvatskih voda omogućiti kasnije lakše održavanje dok će vlasnicima okolnih poljoprivrednih parcela i šuma olakšati pristup i obavljanje poljoprivrednih radova.

Obuzdana Bednja

Uređenje korita Bednje znači i konačno rješavanje problema plavljenja dijela uz rijeku posebice u poslovnoj zoni gdje se nalazi tvrtke Knauf Insulation i Plastika Šantek. Sredstva za obavljanje radova osigurale su Hrvatske vode, a radi se o iznosu većem od milijun kuna koliko će se utrošiti za uređenje Bednje između mostova u Presečnom i Ključu.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač ističe da je cilj urediti vodotok rijeke Bednje, prvenstveno od mosta u Presečnom do drugog mosta u Ključu i do trećeg mosta u Ključu koji spaja Ključ i Možđenec, kao i potok Koroščak kroz naselja.

– Ovo je vrlo važna dionica pogotovo dio iza tvrtke Knauf Insulation jer će u budućnosti, nadamo se bliskoj, tu prolaziti istočna zaobilaznica grada Novog Marofa koja se počinje projektirati. Također samim rješenjem vodotoka uz rijeku Bednju rješava se i prilazni put kojeg će koristiti Hrvatske vode za održavanje i čišćenje vodotoka, a i služni put bit će uvelike na korist poljoprivrednicima. I mnogi šetači i biciklisti moći će se provozati i to ne cestom, nego šljunčanim putem – rekao je Jenkač.

Također u budućnosti bi taj krug mogao postati mini biciklistička staza i šetnica uz Bednju sve do centra Grada.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

U “staroj ambulanti” u Lepoglavi besplatan prostor za rad udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt “stare ambulante” u Lepoglavi, koji se do prije nekoliko godina koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, do daljnjeg će moći koristiti organizacije civilnog društva.
Naime, Grad Lepoglava je odlučio prenamijeniti njegovu funkciju te je raspisao natječaj za dodjelu slobodnih gradskih prostora koji se nalaze u navedenom objektu na besplatno korištenje udrugama.

Tako je, nakon provedenog javnog natječaja, udruzi P.A.S. Lepoglava dodijeljen prostor od gotovo 50 četvornih metara koji će članovi ove aktivne lepoglavske udruge besplatno koristiti u naredne tri godine.

– Uvažavajući aktivnosti, rad i potrebe udruga s područja Grada Lepoglave, koje čine dodatno bogatstvo našeg grada, donijeli smo odluku da se objekt tzv. stare ambulante, koji se prethodno koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, prenamijeni za potrebe udruga – pojasnio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prilikom potpisivanja ugovora o korištenju dodijeljenog prostora.

Pri tom je istaknuo kako se ovime neće utjecati na projekt Centra za posjetitelje koji bi trebao biti izgrađen upravo na mjestu objekta stare ambulante, a za čiju izgradnju Grad Lepoglava potrebna sredstva nastoji osigurati iz drugih izvora. Do tada, navedeni prostor neće biti prazan i neiskorišten već će ga za svoj rad moći koristiti udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj uz POS i subvencije svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kroz Program društveno poticane stanogradnje POS i mjeru subvencioniranja stambenih kredita za mlade, svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji, objavilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Izgradnja stanova po programu POS-a već je davno prepoznat program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje doma.

U 2021. godini izgrađeno je 30 POS-ovih stanova (6 u Općini Cestica i 24 u Gradu Belišću) ukupne investicijske vrijednosti 18,3 milijuna kuna. Istovremeno, započela je gradnja 403 stana na sedam lokacija: Šibenik (127), Zadar (100), Baška (13), Umag (84), Rovinj (24), Sveti Filip i Jakov (24) i Kutina (27). Osim navedenih lokacija, APN je tijekom prosinca 2021. godine sklopio Ugovore o građenju za građevinu u Solinu (17 stanova) i građevinu u Prelogu (20 stanova) te su ishođene lokacijske dozvole za višestambene zgrade na lokacijama u Osijeku (203 stana) i Gradu Zagrebu, lokacija Blato (152 stana).

Ukupna investicijska vrijednost stanova u izgradnji iznosi oko 203 milijuna kuna a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava osigurala oko 51 milijuna kuna.

Do sada je kroz POS program izgrađeno preko 8200 stanova a kontinuirano se priprema izgradnja novih, ovisno o potrebama gradova i općina, s čijim smo predstavnicima u stalnoj komunikaciji.

Krediti

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od najmanje pet godina. Program se uspješno provodi od 2017. godine a pozivi za građane raspisuju se jednom godišnje, iznimno 2020. godine kada su objavljena dva poziva. Izmjenama Zakona krajem 2020. godine omogućeno je provođenje ove mjere do 31. prosinca 2023. godine.

Na posljednji poziv koji je proveden u razdoblju od 29. ožujka 2021. do 14. svibnja 2021. godine zaprimljeno je najviše zahtjeva dosad, te je odobreno 4628 subvencija.

Od početka primjene ove mjere, odnosno od rujna 2017. godine do danas, odobreno je ukupno 22.022 subvencija, a država je za subvencije dosad uplatila više od 473 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje