Povežite se s nama

Život i društvo

Više od 100 antifašista iz četiri županije na 79. obljetnici Šemovečke bitke

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Općine Trnovec Bartolovečki i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, u Spomen parku u Šemovcu, kod spomenika Plamen revolucije u utorak se, 4. listopada, okupilo više od stotinu antifašista s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije da bi obilježili 79. obljetnicu Šemovečke bitke.

U jednoj od najkrvavijih bitaka 3. listopada 1943. godine poginulo je 76 antifašista, a okupljeni su im odali počast polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama fašizma kod Osnovne škole Šemovec i Spomen parku u Šemovcu, kod spomenika Plamen revolucije.

Načelnica Verica Vitković naglasila je kako Općina Trnovec Bartolovečki vodi brigu o svojim spomenicima, kao i o spomenicima Narodnooslobodilačke borbe.

– Jedan od njih je i ovaj spomenik u Šemovcu, a ove smo godine u našem proračunu izdvojili značajna sredstva kako bi uredili postolje i okoliš. Cilj nam je da i dalje vodimo brigu o spomenicima i njegujemo tradiciju naših predaka – rekla je Vitković pozvavši i Varaždinsku županiju da se s financijskim sredstvima uključi u uređenje gornjeg dijela spomenika kako bi bio na čast ovog mjesta i cijele Varaždinske županije.

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije Milivoj Dretar poručio je kako je Šemovečka bitka bila jedna od težih ratnih epizoda tijekom Drugog svjetskog rata.

-Ipak, danas nam pripada čast da možemo obilježiti takav jedan jubilej i doći do ovog uređenog spomenika, ali i da mlade podučimo zašto je napravljen ovaj spomenik koji je i dan danas ukras sela – rekao je Dretar.

Istaknuo je i kako se nada da će se spomenici i dalje uređivati, da će oni i dalje održavati ovakve komemoracije i svečanosti, ali i da će građani primijetiti rad njihovih antifašističkih udruga te da će u tome imati daljnju podršku.

Uz brojne delegacije na obilježavanju Šemovečke bitke bile su saborske zastupnice Natalija Martinčević i Barbara Antolić Vupora. Zatim zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković te načelnici općina Martijanec i Jalžabet Branimir Nađ i Rajko Solar. U Šemovec je stigao i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Život i društvo

Planira se uvesti oporezivanje napojnica u ugostiteljstvu, ali još treba neke stvari definirati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kreditna kartica plaćanje

Prije dvije godine s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila se tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica bi postala neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, trebao bi se oporezivati kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka, objavili su o ovoj novosti iz Hrvatske gospodarske komore.

– U pripremi smo zakonodavnog prijedloga i razgovaramo o datumu stupanja na snagu. Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira – izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U Udruženju ističu kako je u mandatu ministra Marka Primorca, napokon odlučeno da inicijativa i prijedlog ugostitelja idu u provedbu, što će postati svjetskim presedanom u korist radnika u ugostiteljstvu. Naime, napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

– Ovakav tretman napojnica direktno će podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ovakvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica te ne samo da će to značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – zaključila je Tabak.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu dva predavanja o moždanom udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savjet za zdravlje Varaždinske županije organizira obilježavanje „Dana crvenih haljina“ s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena.

U srijedu, 1. veljače, u 13 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin, bit će održana dva predavanja. Predavanje o moždanom udaru održat će doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurolog iz Opće bolnice Varaždin, koja je ujedno predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije. Emina Pavleković, dr. med. spec. neurolog, održat će pak predavanje o posebnostima moždanog udara kod žena.

U petak, 3. veljače, od 10 do 12 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“. Građanima će biti dijeljeni leci i dostupni plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti. Svi zainteresirani građani će više informacija i savjeta moći dobiti od specijalista neurologa iz Opće bolnice Varaždin, a u akciju će se uključiti i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever koji će građanima dijeliti letke.

Iz Savjeta za zdravlje pozivaju sve građane da dođu na predavanja te na javnozdravstvenu akciju, na kojima će dobiti informacije o uzrocima, znakovima upozorenja i posljedicama moždanog udara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje