Povežite se s nama

Život i društvo

Više od 100 malih folkloraša nastupilo na festivalu “Djeca u Maruševcu”

Objavljeno:

- dana

Treće izdanje Folklornog festivala „Djeca u Maruševcu“ ove je godine okupilo 120 malih folkloraša koji čuvaju i predstavljaju folklornu baštinu svojih predaka.

Dječja folklorna avantura u Maruševcu započela je u petak, 5. srpnja, kada je Etnografska sekcija KUD-a kroz dječje folklorne radionice, najmlađe maruševečke folkloraše „vratila“ u vrijeme njihovih prabaka i pradjedova. Radionice su održane u Domu kulture u Čalincu, a osmislile su ih i vodile Anica Šimunec i Sanja Kolenko.

U subotnjem, bogatom kulturno-umjetničkom programu u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec predstavili su se KUD “Ježek” Beretinec, Kulturno umjetničko društvo Općine Cestica, Dječje folklorno društvo „Sončece” Varaždin i Folklorni ansambl “Koprivnica” te domaćini KUD “Klaruš” Maruševec.

Tijekom cijelog, nadasve lijepog i bogatog programa, maruševečka publika je male folkloraše nagradila dugotrajnim pljeskom.

Voditeljica programa Anja Peharda, istaknula je kako je izvođačima najveća nagrada upravo pljesak te da svatko od malih izvođača ima svojeg najvećeg obožavatelja u publici – roditelje i obitelj. Zahvalila im je u ime KUD-a na potpori i doprinosu u njihovim „malim“ folklornim avanturama.

Predsjednica KUD-a Klaruš Ana Rehvald, zahvalila se svim izvođačima na lijepom programu uz nadu da će iz maruševečkog kraja otići sa lijepim sjećanjima. Okupljenima se obratio i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša koji je rekao da je festival „Djeca u Maruševcu“ postao prava oaza kulture, mjesto gdje se susreću različite generacije i gdje se vrijednosti koje su naši preci njegovali prenose na mlade.

– Kroz današnje nastupe naših najmlađih čuvara tradicije, potvrđujemo da folklor nije samo sjećanje na prošlost već i vitalan dio našeg identiteta i zajednice, a ovaj festival prilika je da se podsjetimo koliko je važno očuvati naše običaje i prenijeti ih budućim generacijama – rekao je načelnik Klapša te zahvalio KUD-u Klaruš i mladim izvođačima koji su sa srcem i dušom uložili veliki trud da bi prenijeli djelić te magične atmosfere iz prošlih vremena.

Osim u folklornim izvedbama, posjetitelji festivala mogli su pregledati dvije izložbe starih fotografija Anice Šimunec koje prikazuju način života u maruševečkom kraju sredinom 20. stoljeća te izložba koja prikazuje današnje ljepote Općine Maruševec.

Život i društvo

Ishođene su građevinske dozvole za školske dvorane na području Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je školska godina netom završila, Općina Maruševec i matična Osnovna škola Gustav Krklec Maruševec pripremaju se za početak nove školske godine 2024./2025. kako učenicima u sve tri škole ne bi nečega nedostajalo.

U OŠ Gustav Krklec i područne škole u Druškovcu i Gredi-Jurketincu početkom rujna krenut će oko 410 učenica i učenika, čijim će roditeljima Općina Maruševec i ove godine pomoći da lakše prebrode početak nove školske godine svojih đaka.

Uz sufinanciranje autobusnog prijevoza, programa produženog boravka, škole plivanja, javno-privatnog partnerstva za dogradnju škola, Općina Maruševec financirati će osnovnoškolcima nabavu radnih bilježnica, mape za likovnu te kutije s priborom za tehničku kulturu.

– Početak školske godine uz ostalo donosi sa sobom i značajne izdatke roditeljima, naročito ako je u obitelji više školaraca. Socijalna osjetljivost odlika je Općine Maruševec te će, imajući u vidu aktualno povećanje troškova života, školaracima za novu školsku godinu osigurati obrazovne materijale potrebne za praćenje nastave, razvoj njihovih interesa, mašte i kreativnosti – istaknuo je načelnik Mario Klapša te dodao da je u ovogodišnjem općinskom Proračunu za potrebe u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju osigurano 623.000 eura.

Osim nabave obrazovnog materijala, Općina Maruševec i OŠ Gustav Krklec u suradnji s osnivačem Varaždinskom županijom ogroman trud ulažu u osiguravanje infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta svojih škola kao ključnih faktora za razvoj vještina djece i mladih za zanimanja u budućnosti. Naime, u nabavu projekata, rasvjete za igrališta, solarne elektrane i uređenje objekata uloženo je oko 120.000 eura.

Također, pribavljena je građevinska dozvola za školsko-sportsku dvoranu u sklopu Područne škole Greda-Jurketinec uz ranije ishođenu građevinsku dozvolu za dvoranu u sklopu Područne škole Druškovec koje su osnivaču potrebne za prijavu za sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ne bi li se njihovom izgradnjom iduće godine osigurali bolji uvjeti za učenje i poučavanje.

Za učenike koji polaze škole izvan područja Općine Maruševec, financiranje obrazovnog materijala izvršit će se na račun roditelja koji će Općini Maruševec podnijeti pojedinačni pisani zahtjev uz priloženi račun o kupnji radnih bilježnica i školskog pribora.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koga je Vlada imenovala u upravna vijeća bolnica u Varaždinu i Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na zatvorenome dijelu 12. sjednice Vlade, održane 11. srpnja, donesen je niz kadrovskih pitanja, a među kojima su se našla imenovanja u upravna vijeća bolnica.

Damir Habijan i Bernardica Rubčić razriješeni su dužnosti članova Upravnog vijeća Hrvatskih voda zbog kadrovskih promjena i isteka mandata. Novim članovima imenovani su Marija Vučković i Bernardica Rubčić.

Sukladno Zakonu o Zdravstvenoj zaštiti kojim su osnivačka prava općih bolnica prenesena na Republiku Hrvatsku razriješeni su dosadašnji članovi upravnih vijeća imenovani kao predstavnici Republike Hrvatske te su imenovani novi predsjednici i članovi upravnih vijeća.

Alen Leverić imenovan je predsjednikom, a Ivan Herman, Maja Gusić Božikov i Rikardo Protrka novim članovima Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin.

Antonia Marodi Medvedec imenovana je predsjednicom, a Marko Jurković, Ivana Batisweiler i Anita Milas Anzić članovima Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec.

Upravna vijeća bolnica u pravilu imaju sedam članova, a nakon onih imenovanih od Vlade još svoja dva predstavnika trebaju izabrati radnici bolnica i jednog Ministarstva zdravstva. Ova vijeća donose niz odluka, a između ostalog biraju i ravnatelja bolnice. Ovo će svakako biti zanimljivo jer su do sada osnivači bolnica u dvije županije na sjeveru bile baš Županije, a sada su osnivačka prva prenesena na državu. To će zasigurno utjecati na izbor novih ravnatelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje