Povežite se s nama

Život i društvo

Više od dva milijuna kuna bespovratnih sredstava varaždinskim poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u četvrtak je zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Markovićem i pročelnicom Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Slađanom Miočić predstavio programe potpora poduzetnicima i obrtnicima koje će provoditi ili provodi Grad Varaždin.

Grad Varaždin u ponedjeljak će objaviti Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora iz Poduzetničkog fonda za poduzetnike i obrtnike s područja Grada Varaždina koje će pojedinačno iznositi do 5.000 kuna, do 7.000 kuna ili do 10.000 kuna. Potpore se dodjeljuju za pokriće troškova izvršenog ulaganja za aktivnosti koje su nastale od 1. siječnja 2022. godine do trenutka predaje prijave na Javni poziv.

– Predvidjeli smo za Poduzetnički fond milijun kuna, no rebalansom proračuna podići ćemo potpore za još 500 tisuća kuna što znači ukupno 1,5 milijun kuna za naše poduzetnike. Uz ove potpore iz Poduzetničkog fonda, Grad Varaždin objavit će javni poziv i za dodatne mjere potpora poduzetnicima u iznosu od 1,1 milijun kuna prema kojem je 500 tisuća kuna namijenjeno za gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika. Također, za poduzetnike početnike u prvoj godini poslovanja, predvidjeli smo sufinanciranje smještaja djece u dječjim vrtićima, da potaknemo poduzetničku aktivnost – istaknuo je gradonačelnik.

Dodao je kako je vrlo važno poduzetnike potaknuti i da se prijavljuju na EU fondove stoga je mjera od 300 tisuća kuna potpore predviđena u svrhu sufinanciranja izrade projektnih prijava poduzetnika.

Grad Varaždin je za troškove izlaganja na manifestacijama za poduzetnike osigurao 200 tisuća kuna potpore. Građanima su dostupne i potpore koje se odnose na energetiku.

– Grad Varaždin sufinancira i energetsku obnovu obiteljskih kuća s 15 posto opravdanih troškova do maksimalno 15 tisuća kuna, kao i izradu projektne dokumentacije za prijavu na natječaj za obnovljive izvore energije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu do 5 tisuća kuna po korisniku – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Pročelnica Miočić naglasila je kako će natječaj za Poduzetnički fond biti otvoren dva tjedna, a prijave će biti putem online obrasca na službenoj web stranici Grada Varaždina.

– S obzirom na velik interes, a ograničena sredstva, prijave su otvorene za poduzetnike koji kroz zadnje tri godine nisu dobili sredstva iz ovog Fonda – rekla je Slađana Miočić.

Potpore će se dodjeljivati prema sustavu bodovanja i kriterijima, a ne na temelju najbržeg prsta.

– Veći broj bodova dobit će primjerice oni poduzetnici koji primaju učenike na stručnu praksu, žene vlasnice poduzeća, odnosno obrta ili osobe s invaliditetom. Pravo na potporu dokazivat će se prilaganjem računa – objasnila je pročelnica.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković podsjetio je kako je u tijeku Javni poziv za potpore poljoprivrednicima i traje do 1. prosinca.

– Ovo je prvi puta da je Grad raspisao posebne pozive za poljoprivrednike jer smatramo da je poljoprivreda izuzetno bitna grana u našem gospodarstvu, a dosad je bila u potpunosti zanemarena. U varaždinskim prigradskim naseljima imamo jako puno OPG-ova i mi im kroz ovih sedam mjera koje iznose oko pola milijuna kuna sredstava želimo pomoći i potaknuti ih. Pozivam ih da se jave i iskoriste ovu mogućnost – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Osim Javnog poziva za Poduzetnički fond, Grad Varaždin će tijekom studenog raspisati Javne pozive za sljedeće mjere iz Programa potpore poduzetnicima na području Grada Varaždina od 2022. – 2025. godine:  sufinanciranje troškova izlaganja na manifestacijama (planirani iznos u 2022. godini 200.000,00 kuna), potpora za podmirenje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika (planirani iznos u 2022. godini 500.000,00 kuna), subvencioniranje troškova smještaja djece u dječjim vrtićima poduzetnicima početnicima za prvu godinu poslovanja (planirani iznos u 2022. godini 100.000,00 kuna), subvencioniranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU i nacionalnih fondova (planirani iznos u 2022. godini 300.000,00 kuna). Javni poziv za sufinanciranje izlagačkog prostora (kućice) na manifestaciji Advent 2022. za izlagače s područja Grada Varaždina otvoren je do 25. studenoga 2022. godine.

Iz područja energetike, do završetka provedbe projekta, odnosno do 31. prosinca 2022. godine provodi se Sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2021. godini za građane koji imaju prebivalište na području Grada Varaždina, a koji su se prijavili na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 25. lipnja 2020. godine. Grad Varaždin sufinancira energetsku obnovu obiteljskih kuća u 2022. godini za građane koji imaju prebivalište na području Grada Varaždina, a koji su se prijavili na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća EnU-2/21 Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 26. studenog 2021. godine.  Javni poziv je otvoren  do završetka provedbe projekata po Javnom pozivu EnU-2/21 ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi. Isto tako, Grad Varaždin sufinancira troškova izrade dokumentacije za prijavu na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama (EnU-2/22) Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Javni pozivi za potpore poljoprivrednicima – 7 Javnih poziva prema Programu potpora poljoprivredi na području Grada Varaždina od 2022. do 2025. godine otvoreni su do 1. prosinca 2022. godine do 12 sati.

Život i društvo

I svadbe su sve skuplje – evo koliko će eura okvirno mladenci morati izdvojiti po gostu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Cijene vjenčanja iz dana u dan rastu. Crkva je poskupjela s 40 na 50 eura, a izdavanje vjenčanog lista s četiri na osam eura.

No to je tek početak, piše Dnevnik.hr.

Svadbene torte za 100 osoba, zbog poskupljenja jaja i maslaca, skuplje su i za 30 posto, te im se cijena sada kreće od 300 do 450 eura. Navodno će i vjenčanice uskoro biti skuplje. Još se ne zna točno koliko, jer u idućim tjednima dobavljači šalju ponude za cijenu materijala za koji se očekuje da će skočiti…

Godinu prije, stolice su se ugovarale po 65-70 eura, a sada je novi prosjek 80 eura. No hrana i piće iz dana u dan poskupljuju, pa je novi trend da se dvorana rezervira bez fiksne cijene.

“Mi upite koje dobivamo za recimo 2024., 2025., nažalost, ne možemo poslati ponudu jer je još uvijek velika neizvjesnost, makar prema nekim pokazateljima se ta inflacija smiruje, ali je još uvijek aktualna. Kad gledam našu branšu, mi smo korigirali cijene ovisno o tipu događanja negdje od 10 do 15 posto”, kazao je Jurica Protić, iz Nezavisne udruge ugostitelja.

Ni glazba nije jeftina. Kome je prosječan bend od 2000 eura preskup, jeftinija varijanta – više nije jeftina.

Tu su i usluge fotografa lani prosječno od 500 do 1000 eura.

I kad se sve zbroji, gost na vjenčanju mladence će teško izaći manje od 100 eura. Pokloni su svakakvi pa se mnogi boje da će završiti u minusu. To je jedan od razloga zašto i gosti navode kako je novac najbolji poklon – 200, 300 ili 500 eura.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovečki mališani uz predstavu Kristijana Ugrine učili o važnosti ekologije i razvrstavanju otpada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz maštovitog Malog grada u Općinu Trnovec Bartolovečki stigla je predstava „Eko patrola” koja se bavi vrlo važnom i aktualnom temom – ekologijom i razvrstavanjem otpada. 

Predstava je odigrana u Dječjem vrtiću Zeko, Osnovnoj školi Trnovec i na kraju, Osnovnoj školi Šemovec gdje ju je pratilo i njoj sudjelovalo 59 učenika od 1. do 4. razreda.

U predstavi su mališani pratili Puža i Ježa kojima prolaznici napune livadu smećem i onečiste njihov dom, a oni potom, kako bi taj otpad sanirali, pune šarene kantice odgovarajućom vrstom otpada.

Uz to, predstava je interaktivna jer se Puž i Jež cijelo vrijeme obraćaju publici kao leptirićima pa ih zamole i da im pomognu pospremiti taj nered i oforme eko patrolu od njih tako da svakom daju krilca u boji spremnika koji mora napuniti. Osim o odvajanju otpada, predstava djecu educira i o važnosti zdrave prehrane i tjelovježbe.

Ravnateljica OŠ Šemovec Marina Hižak istaknula je kako u školi pridaju veliku važnost ekologiji.

–  Predstava ekološke tematike pobuđuje ekološku svijest kod naših učenika, a na taj način želimo djelovati na naše učenike kako bi bili svjesni važnosti očuvanja našeg okoliša te pitanja razvrstavanja otpada što je bitno u kućanstvima, o čemu u školi vodimo posebnu brigu. U učionicama imamo posebne spremnike za različite vrste otpada – kazala je Hižak dodavši kako kod učenika posebno žele pobuditi svijest i o biootpadu što je važno kod školskih užina, a upravo je ova predstava jedna zaokružena priča ovogodišnjeg projekta kojeg škola provodi.

– Hrana ne bi smjela biti otpad, već bismo prema tome što dolazi pred nas trebali imati poštovanje. Predstavu nam je omogućila Općina i vjerujem da će učenici u njoj uživati – dodala je ravnateljica uoči predstave.

Ovaj hvalevrijedan projekt ne bi bio moguć bez podrške Općine čija načelnica Verica Vitković često naglašava važnost brige o očuvanju okoliša.

-Ovo je još jedan dokaz koliko nam je bitno poticati svijest o zaštiti okoliša i razvrstavanju otpada koji je danas goruća tema. A s takvim pristupom potrebno je krenuti od najmanjih nogu. Zato je značaj ove predstave za naše školarce i vrtićarce iznimno velik jer kroz igru i na slikovit način djeca najbolje uče kako takve stvari primijeniti kasnije u životu – kazala je načelnica i napomenula kako će Općina i ubuduće uvijek rado podržavati ovakve projekte.

Poznat hrvatski glumac i autor predstave Kristijan Ugrina rekao je kako je ekologija, koja je tema predstave, bila važna oduvijek, samo joj se sada počela pridavati veća pažnja i medijski prostor.

-Volim predstave po manjim sredinama jer su djeca mirna, prate predstavu, uživaju u njoj i sudjeluju. Dosad su predstave bile dobro prihvaćene – rekao je Ugrina koji u predstavi glumi Puža uz Ježa, odnosno Vedrana Živolića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje