Povežite se s nama

U fokusu

Više od milijun kuna za Tehnološki centar

Objavljeno:

- dana

LEPOGLAVA

U ovu je godinu Lepoglava ušla potpisavši s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije ugovor vrijedan 1.147.500 kuna za izradu projektne dokumentacije za projekt “Tehnološki centar drvne industrije”.

Ugovor koji su potpisali ministar regionalnog razvoja Branko Grčić i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić još je jedan korak u realizaciji projekta vrijednog oko 50 milijuna kuna. Dobiveni novac omogućit će izradu projektne dokumentacije i stvaranje preduvjeta za prijavu projekta Tehnološki centar drvne industrije na europski Fond za regionalni razvoj.

Regionalni karakter

– Vrijednost projekta je 1.147.500 kuna s PDV-om. Od toga Grad Lepoglava sudjeluje s 15 posto svojih sredstava, a 85 posto sredstava osigurava Ministarstvo regionalnog razvoja. To je druga faza u izradi navedenog projekta, a obuhvaća izradu glavnog projekta s dobivanjem građevinske dozvole – pojasnio je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Grad Lepoglava će tako za izradu dokumentacije osigurati 172.125 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja 975.375 kuna, a natječaj biti raspisan tijekom siječnja.
– Ovaj projekt Grada Lepoglave nije samo lokalnog već i regionalnog karaktera. Imat će i nacionalnu komponentu budući da u okviru projekta želimo za područje cijele Hrvatske definirati nove smjerove razvoja drvne industrije i to nove smjerove u tehnologiji, dizajnu, pristupu marketingu, dobivanju certifikata i u svemu onom što drvnoj industriji treba kako bi bila konkurentnija na globalnom tržištu – rekao je Škvarić.

 

Objekt će biti energetskog A+ razreda i koristiti obnovljive izvore energije

Potporu projektu dao je i Hrvatski klaster konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora, dok su na listi projektnih partnera, uz navedena ministarstva, Hrvatska gospodarska komora, Varaždinska županija, privatne tvrtke iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Austrije, Drvni klaster, Friuli inovazionne centar iz Udina, Agencija za ekonomski razvoj ZEDA iz Zenice te Fakultet organizacije i informatike i Šumarski fakultet.

Više od 500 zaposlenih

– Želimo da ova faza u kojoj ćemo dobiti građevinsku dozvolu bude realizirana do sredine ove godine, kako bismo se odmah mogli kandidirati prema EU fondovima. Nadamo se da ćemo za nekoliko godina moći reći da smo na području Lepoglave, zahvaljujući našem znanju i viziji, napravili objekt koji će itekako pomoći razvoju drvne industrije, ne samo na lepoglavskom i županijskom području, već cijeloj Hrvatskoj – rekao je Škvarić.

Grad u projektu sudjeluje s 15 posto svojih sredstava, a ostatak osigurava ministarstvo

Inače, dosad je u realizaciji projekta uspješno odrađeno nekoliko faza – od same pripreme projekta do izrade idejnog rješenja Centra površine 5.000 četvornih metara na kojima će se prostirati radionica, skladište i sušara, laboratoriji te uredski prostori. Objekt će biti energetskog A+ razreda i koristiti obnovljive izvore energije. Centar će direktno zapošljavati sedmero ljudi koji će raditi u laboratorijima i tehnološkom parku, dok će indirektno, preko korisnika usluga, biti više od 500 zaposlenih.
Uz Tehnološki centar drvne industrije, još su dva strateška projekta Grada Lepoglave – Centar za posjetitelje “Centar pavlina” i Centar bioraznolikosti – dobili potpore resornih ministarstava što će omogućiti njihovu implementaciju.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Preminuo je Ćiro Blažević, zauvijek nas je napustio dan prije svog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Ovu tužnu vijest objavili su danas nacionalni mediji, a informaciju su potvrdili najuži članovi Ćirine obitelji.

Ćiro se već duže vremena bori s rakom prostate i sada je, nažalost, tu bitku izgubio. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan, piše Večernji list.

Legendarni trener preminuo je jutros u bolnici u Zajčevoj nakon što mu se sinoć stanje pogoršalo i hitna je došla po njega.

Nastavite čitati

U fokusu

Koje se maksimalne magnitude potresa mogu očekivati u sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ines Ivančić, rukovoditeljica seizmološke službe RH, u Dnevniku N1 televizije komentirala je razorni potres koji je pogodio Tursku.

Ivančić je rekla kako je Turska na osjetljivom seizmološkom području.

– Ona je dio anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove s istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje afričke i arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja. Ovakav potres je na rasjedu od oko 200-300 km. Usporedbe radi, on je oslobodio 125 puta veću energiju nego petrinjski i 5600 veću nego zagrebački – objasnila je Ivančić.

Upitana koja je maksimalna magnituda potresa koja se može očekivati na našim područjima, Ivančić je kazala: “U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se procjenjuje da je maksimalna magnituda potresa 6.5, dok je na obalnom području prema jugu maksimalna magnituda oko 7 ili nešto malo više – oko 7.2, 7.3″.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje