Povežite se s nama

Međimurje

Više od tisuću građana posjetilo gastro događaj u M. Središću: MO Sitnice pripremio najbolji gulaš

Objavljeno:

- dana

Gastro događaj pod nazivom „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“ održan je kao uvod u Dane grada Murskog Središća i „Ljeto uz Muru“.

Članovi mjesnih odbora od ranih jutarnjih sati na izletištu „Fusek“ počeli su s pripremom kako bi jela završili na vrijeme.

Prije podjele jela tročlani žiri, koji su činili Marijana Breglec, Antun Šimunić i Dragutin Kozar, isprobao je svih šest jela te odlučio da je Mjesni odbor Sitnice pripremio najbolji gulaš.

Pobjednicima kulinarskog natjecanja gradonačelnik Dražen Srpak i žiri uručili su medalje.

– Dokaz da su sva jela koja su pripremili mjesni odbori bila odlična činjenica je da su se kotlići ispraznili u vrlo kratkom roku – rekli su iz Grada.

Događaj je posjetilo više od tisuću građana, a za dobru zabavu bio je zadužen Tamburaški sastav „Frikovi“. Članice Društva žena Hlapičina za desert su pripremile raznovrsne kolače.

Dodajmo da je Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec za obitelji iz Ukrajine organiziralo izlet u Mursko Središće pa su tako i oni posjetili ovaj kulinarski događaj.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje