Povežite se s nama

Međimurje

Više rekreacije, socijalnog aktiviranja i radnih navika

Objavljeno:

- dana

UKLJUČENOST

U čakovečkoj zgradi Scheier prošlog je tjedna održana početna konferencija trogodišnjeg programa „Ponudimo više“ namijenjenog osobama s tjelesnim invaliditetom.

Nositelj programa je Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, a partneri su Međimurska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec te Grad Prelog, dok je projekt dobio podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na predstavljanju projekta sudjelovali su zamjenica župana Sandra Herman, predsjednica Društva Miljenka Radović, voditeljica projekta Katarina Drk, Blaženka Dasović iz HZZ-a i logopetkinja Društva Tatjana Nikolajeva Bubek.

Volonterski klub

– Opći cilj programa je stvaranje uvjeta za povećanje kvalitete života i prevenciju institucionalizacije osoba s invaliditetom – istaknula je voditeljica projekta. U trogodišnjem programu osmišljene su aktivnosti prilagođene svim dobnim skupinama kako bi svi korisnici mogli pronaći nešto u skladu s vlastitim interesima. Nastavit će se s uslugom poludnevnog boravka, a ujedno će se osnovati i volonterski klub koji će razvijati inkluzivno volontiranje s ciljem stvaranja nove slike o osobama s invaliditetom.
– Vjerujemo da će ovaj projekt okupiti više od 150 osoba na godišnjoj razini, što predstavlja iznimno velik broj i ponosni smo na taj rezultat – naglasila je Radović.

U okviru sportsko-rekreacijskoga kluba organizirat će se tri vrste vježbanja. Jedna od njih je vježbanje pod vodstvom fizioterapeuta Roberta Bošnjaka u Macanovom domu u Čakovcu. Zainteresirani će također moći vježbati pod vodstvom kineziologa u DG Sport u Prelogu ili izabrati individualno vježbanje pod vodstvom fizioterapeutkinje Tine Jelenić.
Projektni partner Hrvatski zavod za zapošljavanje održat će ciklus od deset radionica čiji je cilj ojačati samopouzdanje i vještine komuniciranja osoba s invaliditetom te unaprijediti njihova znanja i vještine u aktivnom traženju posla. Sve programske aktivnosti osmišljene su s ciljem druženja, socijalnog aktiviranja, sportsko-rekreativnog uključivanja, očuvanja radnih navika te stjecanja novih znanja i vještina o povećanju potencijala osoba s invaliditetom prilikom uključivanja na tržište rada.

Nabava logopedske opreme

U humanitarnoj akciji “Za dječji osmijeh” prikupljeno je više od 40 tisuća kuna potrebnih za kupnju logopedske opreme, rečeno je na konferenciji.
Prikupljena sredstva utrošit će se za kupnju digitalnoga logopedskog seta i vibrofona, kao i didaktičke opreme. Logopetkinja Bubek na konferenciji je govorila o funkcioniranju navedene opreme.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Međimurje

30 godina Gimnastičkog kluba: „Macan je više od kluba. On je obitelj, simbol zajedništva, ustrajnosti i kvalitete“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan svečano je obilježio 30 godina postojanja, a programu koji se održao u multimedijalnoj dvorani Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja Čakovec“ prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini. Gosti su svim članovima Gimnastičkog kluba zahvalili na kontinuitetu kvalitete, dobrim rezultatima i odličnom radu kao i vrhunskim trenerima koji rade s djecom željnom učenja, treniranja i napredovanja.

– Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan spada u predvodnike međimurskog sporta. Iz njega je ponikao nositelj srebrne olimpijske medalje, prve gimnastičke olimpijske medalje u Hrvatskoj, te je riječ o Klubu koji je desetljećima rasadnik talenata – naglasio je župan Matija Posavec.

– Ovo je zaista veliki jubilej u svjetlu činjenice da je Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan jedan od simbola Čakovca i mjesto gdje se stvaraju novi talenti, ali i šampioni – poručila je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Tijekom svečanosti iz GK Marijan Zadravec Macan poručili su da će otvoriti balon-dvoranu nadomak Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, a staru sportsku dvoranu na toj lokaciji preurediti u gimnastičku. Macanov dom u centru grada, u svom novom ruhu, postat će centar izvrsnosti za mlade sportaše.

Uoči rođendanskog programa održana je klupska izborna Skupština, na kojoj je potvrđeno da će i u novom četverogodišnjem mandatu Klub voditi predsjednik Željko Jakopec. Dopredsjednik ostaje Mario Vukoja, a tajnik Marijan Vugrinčić. Proslavljeni hrvatski olimpijac Filip Ude imenovan je sportskim direktorom Gimnastičkog kluba.

Predsjednik Željko Jakopec osvrnuo se na protekla tri desetljeća rekavši da se u Klubu radilo s tisućama djece, a pehara i medalja je toliko da se više i ne broje.

– Svima nama Macan je više od kluba. Svima nama Macan je obitelj. Simbolizira zajedništvo, ustrajnost, stručnost, kvalitetu, želju za napretkom, a čega ne bi bilo bez duha kojega nam je usadio upravo Macan i čija ostavština je dio svih nas – poručio je predsjednik Jakopec.

Na svečanosti su podijeljena najviša klupska priznanja. Godišnje nagrade dobili su Matija Novak, Marija Zadravec i Vilim Simon dok je Marijan Vugrinčić primio medalju za životno djelo.

Nastavite čitati

Međimurje

Gradonačelnik Dražen Srpak pokrenuo inicijativu za micanjem graničnog prijelaza u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osamostaljenjem Republike Hrvatske od 1991. godine u Murskom Središću oformljen je granični prijelaz. Kako je ulaskom Hrvatske u schengenski prostor nestala bilo kakva potreba za graničnim prijelazom, gradonačelnik i saborski zastupnik Dražen Srpak pokrenuo je inicijativu za micanjem granične konstrukcije iz Murskog Središća.

Tim je povodom u najsjevernijem hrvatskom gradu boravio Ante Kapulica iz Ministarstva financija. Gradonačelnik Srpak iznio je kompletnu problematiku vezanu za obnovu Sokolskog doma koja će biti gotovo nemoguća ukoliko se s bivšeg graničnog prijelaza ne uklone kontejneri s desne strane u smjeru Slovenije.

– Slažem se s argumentima koje je iznio gradonačelnik Srpak. Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor spomenuti resursi više nisu potrebni. Također, kako se bivši granični prijelaz nalazi na mostu i u centru Murskog Središća, svakako ima smisla da se jednostavno ukloni – prokomentirao je Kapulica.

Gradonačelnik Srpak zatražit će sastanak i s ministrom financija Markom Primorcem, kojem će također predstaviti problematiku, a sve s ciljem postizanja dogovora oko potpunog micanja svih dijelova bivšega graničnog prijelaza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje