Povežite se s nama

Međimurje

Više žena na liste ili kazne!

Objavljeno:

- dana

RAVNOPRAVNOST

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije je na svojoj posljednjoj sjednici raspravljalo o predstojećim lokalnim izborima te obavezama političkih stranaka temeljenih na Zakonu o ravnopravnosti spolova.

Podsjećamo, povjerenstvo je lani svim političkim strankama na području Međimurske županije uputilo preporuke za promicanje rodno osviještene politike. Tom je prilikom upozorilo da Zakon o ravnopravnosti spolova definira obvezu provođenja rodno osviještene politike uređujući pitanje uravnoteženosti izbornih lista na svim razinama izbornog procesa. Naime, Zakon u članku 12. propisuje obvezu poštivanja uravnoteženosti spolova na kandidacijskim listama tako da zastupljenost podzastupljenog spola ne smije biti niža od 40 posto.

Kazna je 40 tisuća kuna za izbore članova gradskih vijeća i županijskih skupština

– Članak 15., a u svezi s člankom 12. Zakona o ravnopravnosti spolova, naglašava da se postupno povećanje podzastupljenog spola mora postići najkasnije prilikom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu Zakona. Podsjećam da su to upravo predstojeći lokalni izbori, odnosno izbori za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji će biti održani 21. svibnja 2017. godine. Napomenula bih da Prekršajne odredbe u članku 35. predviđaju sankcije političkim strankama i drugim ovlaštenim predlagateljima koji ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova i ne vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama – naglasila je predsjednica Povjerenstva Josipa Carović. U situaciji lokalnih izbora pred kojima smo trenutno, ta novčana kazna je 40 tisuća kuna za izbore članova gradskih vijeća i županijskih skupština, te 20 tisuća kuna za izbore za članove općinskih vijeća.

– U Skupštini Međimurske županije trenutno imamo 8 vijećnica od ukupno 42 člana tog tijela, a zakon predviđa da taj omjer bude 40 posto, odnosno minimalno 17 članica u našem primjeru – upozorava Carović.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje