FOTOprivatna arhiva

Načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić kaže da su joj „sva životna razdoblja vezana uz Pribislavec“. Dodaje da su joj roditelji Antonija i Ivan usadili životne vrijednosti: upornost, iskrenost i vjeru u čovjeka.

Osnovnu školu pohađala je u impozantnome Dvorcu Feštetić, koji uskoro više neće udomljavati školarce. Gimnaziju i Pedagošku akademiju završila je u Čakovcu. Obožavala je raditi sa djecom i sanjala da će pribislavečki mališani jednoga dana imati novu školsku zgradu s vrhunskim uvjetima rada, što joj je bila glavna motivacija da se počne baviti politikom. Sa suprugom Željkom osnovala je obitelj u kojoj prevladavaju žene: osim nje to su starija kći Željka te blizankinje Darina i Mateja.

Višnja uživa u obiteljskim druženjima, osobito u provođenju vremena s unukom Lukasom te unučicama Lunom i Frankom. Dodaje da je na putu i četvrti unučić. Osim što pažnju posvećuje obitelji i mjesnome razvoju prosvjete, Ivačić je uvelike društveno angažirana. Voli biti uključena u događanja u mjestu, pri čemu svoje cure prati u bavljenju sportom-odbojkom. Načelnica je već u trećemu mandatu. Smatra da su se rezultati njezina političkog angažmana tek počeli pokazivati.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Vrlo uporna, otvorena i jednostavna.

Što je za vas uspjeh u životu?
Uspjeh su zadovoljna djeca koja prenose naše vrijednosti.

Vaš moto u životu?
Ključ sreće leži u sposobnosti da uživate u sitnim užicima koji se kriju u svakodnevnom životu.

Vaš uzor u životu?
Uz roditelje, veliki uzor mi je pokojni stric August Lesjak.

P.S. I love you

Roman ili poezija?
Više sam sklona čitanju romana, mada volim i poeziju.

Knjiga i film koje biste još jednom rado pročitali/pogledali?
„Grička vještica“ Marije Jurić Zagorke. Omiljeni film, koji sam više puta pogledala i uvijek želim pogledati, je „P.S. Volim te”.

Poznata osoba s kojom biste rado razgovarali?
Vrlo mi je zanimljiv i duhovit Zoran Šprajc.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Slobodno vrijeme provodim s obitelji i prijateljima. Kad je prvenstvo u odbojci, suprug i ja vrijeme provodimo na utakmicama uz gromoglasno navijanje za ŽOK „Kaštel“ Pribislavec.

Što vas može rasplakati?
Vrlo sam osjećajna osoba i lako se rasplačem nad ljudskim sudbinama. Eto, sad prije deset dana rasplakala sam se za vrijeme kćerina ultrazvuka, gledajući unuče koje uskoro očekujemo.

Veća autonomija

Kakvo je Vaše mišljenje o našemu sustavu lokalne samouprave?
Sustav lokalne samouprave nije loše zamišljen, ali ima puno nedostataka. Osnovni nedostatak je decentralizacija sredstava i njihovo vraćanje u sredinu iz kojih su izdvojena. Potrebna je veća autonomija upravljanja tim sredstvima, umjesto prosjačenja po institucijama za investicije kojima se podiže standard sredine. Izborni zakon se mora mijenjati i dati mogućnost neposrednog odabira po svim strukturama u društvu. U ovo doba informatizacije, društvo se previše pretvara u administrativni aparat.

Što mislite o hrvatskom obrazovnome sustavu?
Hrvatski obrazovni sustav je zadnjih godina vrlo polako krenuo u reformu koja dobrano kasni. On mora djeci omogućiti prvenstveno jednake uvjete. Tada se može ostvariti „Škola za život“! Neshvatljivo je da nemaju svi učenici kvalitetne uvjete za rad. Učitelji su demotivirani jer ih matično ministarstvo i Vlada ne nagrađuju dovoljno za sav trud koji ulažu u generacije mladih ljudi.

Što ste naučili radeći u školi, a što na rukovodećoj poziciji Općine?
Radeći u školi naučila sam da su djeca radost i male spužvice koje otkrivaju život, a radeći na poziciji načelnice da je svaka realizirana investicija napredak i razvoj sredine.

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled?
Nisam baš osoba za procjenu „na prvu“ i ne vjerujem u ljubav na prvi pogled.

Što je najvažnije u vezi?
U vezi su najvažniji razumijevanje, kompromis, strpljenje i iskrenost.

Što ste oduvijek željeli učiniti, a niste?
Oduvijek želim otići u Irsku, zemlju s prekrasnim pejzažima koja je onakva kakvu je priroda izvorno stvorila. Jednostavna zemlja i jednostavni ljudi, a opet djeluje mistično.

Pravo međimursko

Što vam je draže: kuhati ili jesti?
Kuhati, posebno nedjeljne ručkove kada se kod nas okuplja cijela obitelj, odnosno kćeri s unucima. Tada suprug i ja pripremamo zanimljiva jela u kojima guštamo kao pravi gurmani. Moje cure za mene kažu da sam majstorica u pripremanju dizanih kolača. Omiljene su nam slastice povetice i klipići.

Omiljeno jelo?
Jelo koje obožavam jesti je pravo međimursko jelo, pretepeni kalamper!

Omiljeni kolač?
Kolač koje moje cure pripremaju, a to je „Čudo od jednog jajeta“.

Omiljeni način opuštanja?
Druženje s unučićima. Volim pročitati dobru knjigu.

Vaš idealni odmor je…
… ljetovanje kod mojih roditelja i skijanje s cijelom obitelji.

Prava žena nikad ne smije…
… zaboraviti na sebe! Svatko si treba priuštiti vrijeme za opuštanje tijekom kojega može svakodnevni stres predati zaboravu.

Gdje se vidite za 10 godina?
Za 10 godina vidim se u zasluženoj mirovini i uživanju u šetnjama sa svojim curama i malim kikačima. Potajna mi je želja naučiti štrikati veste, kape i šalove u danima umirovljenja…

Komentari

Komentara