Povežite se s nama

Život i društvo

Visočko proštenje i Memorijalni turnir za rođendan

Objavljeno:

- dana

Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade “Puma”, život je izgubio kao 26-godišnjak 1995. godine tijekom akcije Oluja.

Općina Visoko svečano je proslavila blagdan Presvetog Trojstva, Dan Općine i Župe Visoko. Uz svečarski su se rođendanski program Visočani i njihovi gosti prisjetili svoga poginulog sumještanina, branitelja Zvonka Simona.

– Blagdan Presvetog Trojstva glavni je blagdan za Općinu Visoko, kojim slavimo zaštitnike naše župe. Tim je povodom održano tradicionalno veliko visočko proštenje, a tijekom prijepodneva položen je vijenac i zapaljene su svijeće u znak sjećanja na poginulog branitelja Zvonka Simona, uz nazočnost predstavnika Općine, udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Visokog, Jalševca i Kneginca te članova obitelji Simon – rekao je načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

Služena je svečana sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. U spomen na Zvonka Simona, pripadnika 7. gardijske brigade „Puma“, koji je život izgubio kao 26-ogodišnjak 1995. godine tijekom akcije Oluja, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Klub Visoko je pod pokroviteljstvom Općine Visoko organizirala tradicionalni, 21. Memorijalni turnir „Zvonko Simon”. Na turniru je sudjelovalo 12 ekipa iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Varaždinske županije. Pobjedu je odnijela ekipa Prijevoz-kop Zidarić iz Sudovca, druga je bila ekipa Tratinčica Drašković, a treća je mjesto pripalo ekipi UDVDR Visoko. Najbolji strijelac turnira je Petar Baneković (UDVDR Visoko), a golman Jurica Galina (Prijevoz-kop Zidarić). U Visokom je bio i umirovljeni brigadni general Hrvatske vojske Željko Dvekar, koji je i otvorio turnir.

– Zvonko je, poput mnogih mladića tijekom agresije na Hrvatsku, osjetio u svom srcu potrebu da stane na branik domovine i u obranu hrvatskog naroda, dajući najviše što čovjek može dati, svoj život.Treba pohvaliti napore Općine Visoko i načelnika te Udruge dragovoljaca i veterana, koji ustrajno iz godine u godinu organiziraju malonogometni turnir otvorenog tipa koji evocira uspomenu na njihovog sumještana Zvonka i njegovu žrtvu – rekao je Dvekar.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati