Povežite se s nama

Međimurje

Visoki standardi zaštite na radu ostvaruju najveće uštede

Objavljeno:

- dana

PREVENCIJA

U Međimurskoj županiji tijekom 2016. godine zabilježeno je 436 ozljeda na radu, što čini stopu od 10,99 na 1.000 radnika.

To je nešto ispod prosječne stope od 11,27 na razini Hrvatske, ali je i dalje prilično visoko. Najveći broj ozljeda na radu u Međimurju zabilježeno je u prerađivačkoj industriji, njih 265, dok se 21 ozljeda dogodila u djelatnosti graditeljstva.

Dodatne mjere

Ove brojke dovoljan su pokazatelj o nužnosti podizanja razine zaštite na radu. Samo suradnjom, prevencijom, učinkovitim unutarnjim nadzorom, utvrđivanjem i provedbom akcijskog plana mjera te aktivnostima za unapređivanje zaštite na radu u svakoj radnoj sredini ostvaruje se zajednički interes radnika, njihovih predstavnika i poslodavaca.
– Odgovorno i učinkovito upravljanje zaštitom na radu dobro je za radnike, za ostvarivanje poslovnih ciljeva i za društvo u cjelini. Takav pristup doprinosi poboljšanju produktivnosti i troškovne učinkovitosti cijele organizacije, pa se može temeljem provjerenih iskustava zaključiti da se najveće uštede ostvaruju visokim standardima zaštite na radu – istaknuo je Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

U Međimurju je tijekom 2016. godine zabilježeno 436 ozljeda na radu, što čini stopu od 10,99 na 1.000 radnika

Upravo su ulaganja u dodatne mjere zaštite na radu nešto što izbjegava velika većina poslodavaca, pravdajući se nemogućnošću povećavanja rashodovne strane. No, osim što izbjegavaju osigurati sigurne i kvalitetne uvjete rada, često i dugim odlascima na bolovanje, takvi poslodavci bilježe velike gubitke kroz ostvarivanje poslovnog plana.
– Nesigurna radna sredina ujedno je i najskuplja radna sredina – dodaje Begović.

Uz kvalitetnu i realnu procjenu rizika za sva mjesta rada i osposobljavanje svakog radnika za rad na siguran način, jedna od ključnih aktivnosti u svakoj tvrtki je i provedba unutarnjeg nadzora nad primjenom pravila zaštite na radu. Taj nadzor provodi sam poslodavac ili njegov ovlaštenik, odnosno stručnjak ili služba zaštite na radu.

Inicijativa

– Provođenje unutarnjeg nadzora podrazumijeva neprekidno utvrđivanje stanja zaštite na radu i primjene odgovarajućih mjera i pravila zaštite na radu vezano za sredstva rada, tehnološke postupke te nadzor samih radnika, odnosno primjenjuju li se propisana pravila zaštite na radu. Obavljanje unutarnjeg nadzora potrebno je usmjeriti na ispravnost objekata za rad, električnih instalacija i uređaja koji pripadaju objektima za rad, na utvrđivanje čimbenika radnog okoliša, kako bi se u slučaju nastanka promjena koje nepovoljno utječu na zdravlje i sigurnost radnika odredile i poduzele odgovarajuće mjere – istaknuo je Begović.
Jedna od redovitih aktivnosti je i utvrđivanje ispravnosti radne opreme za rad, odnosno imaju li strojevi i uređaji sve potrebne zaštitne naprave i uređaje, jesu li vidljivo postavljene, kao i redovno ispitivanje radne opreme.

– Inicijative koje poduzima Zavod sigurno će pridonijeti jačanju kulture sprečavanja rizika, smanjenju ozljeda na mjestima rada, očuvanju radne sposobnosti radnika, a u konačnici i uštedama. Posebno želimo pomoći osnaživanju mikro i malih poduzeća kako bi ona uspostavila učinkovite mjere zaštite na radu, pa smo organizirali pružanje niza besplatnih usluga poduzetnicima putem informiranja, savjetovanja i edukacije – zaključio je ravnatelj Zavoda Vitomir Begović.

Izvor:
Foto: ilustracija

Međimurje

Matija Ladić: „Pribislavec je postao veliko gradilište vrijedno 6 milijuna kuna“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec postala je veliko gradilište. Na više lokacija radni strojevi su u punom pogonu, sve s ciljem da ugovoreni radovi budu realizirani u dogovorenim rokovima.

– Mnogo je poslova koje želimo realizirati u zacrtanim rokovima. Riječ je o radovima i projektima čija se okvirna cijena kreće oko šest milijuna kuna. Dio troškova pokrivamo sufinanciranjem putem programa i natječaje iz javnih fondova, a dio iz vlastitog Proračuna – poručio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Dio tih troškova odnosi se na obnovu dvorane društvenog doma Pribislavec. Već su realizirani radovi na saniranju parketa, uređenju unutrašnjosti dvorane kao i sanitarnog čvora, a također su ugovoreni i poslovi na sanaciji krovišta. Veliki dio troškova odnosi se na uređenja ulica i prometnica.

– Kraju privodimo zahvat na asfaltiranju ceste i pripadajuće pješačko-biciklističke staze u Ulici Antuna Mihanovića. Riječ je o projektu koji je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ujedno su počeli radovi na površinskoj obradi puta kod ribičke kuće ŠRD-a „Sunčanica“ i na području prilaza aerodromu. Tvrtka koja izvodi radove koristi tehnologiju hladnih asfaltnih presvlaka, što će rezultirati nastankom obrađene površine s dobrim voznim karakteristikama i koja će imati dugi vijek trajanja uz mogućnost recikliranja. Uređujemo prostore uz prometnice i javne objekte. Uz objekte ŠRD-a „Sunčanica“ bit će postavljeni tlakovci, a isto rješenje iskoristit ćemo i kod dvorane NK-a „Polet“, kao i na području pješačke staze u Ulici Ljudevita Gaja. Također, spomenutim radovima obuhvatit će se i plato koji se nalazi sa stražnje strane društvenog doma Pribislavec da bi se umirovljenicima, ali i ostalim mještanima naše Općine omogućilo njegovo lakše korištenje – objašnjava načelnik Ladić.

Ujedno će se asfaltirati malonogometno, odnosno rukometno igralište na prostoru Nogometnog kluba „Polet“. Ono što posebno veseli mještane je početak radova na rekonstrukciji pješačke i pješačko-biciklističke staze u Ulici bana Josipa Jelačića i Ulici braće Radić, koje sufinancira Županijska uprava za ceste Međimurske županije. Realizacijom ovog projekta u velikoj će se mjeri povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

– Do kraja ove godine bit će postavljeni i optički kablovi u svim ulicama na području Općine Pribislavec u kojima ne postoje prepreke za to. Troškove postavljanja optičkog kabla u potpunosti pokriva tvrtka FRANZ-NET, dok će Općina financirati troškove izvođenja priključka na mrežu za sve naše mještane – otkriva načelnik.

U planu, odnosno realizaciji je i nekoliko manji zahvata, ali jednako važnih za stvaranje ljepšeg i kvalitetnijeg životnog prostora. Tako će se sanirati lokacija u Ulici Zrinskih na kojoj se nalazi građevinski otpad te će se ujedno postaviti 30 koševa za smeće uz pješačke staze.

A da se na ovome ne planira stati potvrđuju najave izrade projektne dokumentacije i elaborate za sljedeće zahvate koji su u planovima općinskog vodstva.

– Podnijeli smo zahtjev za izradu projekata energetske učinkovitosti i rekonstrukcije na objektu Hangar, odnosno aerodromu, zahtjev za izradu glavnog projekta i projektne dokumentacije za izgradnju dječjeg igrališta u Ulici Ruđera Boškovića, kao i zahtjev za izradu projekta rekonstrukcije dijela prometnice u Ulici Ruđera Boškovića. Napravljene su izmjene i dopune Prometnog elaborata regulacije prometa u Općini Pribislavec na temelju kojih se do kraja godine očekuje postava vertikalne i horizontalne prometne signalizacije da bi se osigurao veći stupanj sigurnosti naših mještana – potvrdio je općinski načelnik Matija Ladić.

Sanacija deponija i video nadzor u romskom naselju

Do kraja 2022. godine u romskom naselju u Pribislavcu predviđa se strojno čišćenje kanalizacije te će se, sukladno izrađenom Planu uklanjanja otpada odbačenog u okoliš na području Općine Pribislavec, sanirati ilegalni deponiji odbačenog otpada, ali i postaviti video nadzora na 15 „kritičnih“ lokacija.

– Navedeno strojno čišćenje kanalizacije u stopostotnom iznosu financirat će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dok će sanaciju ilegalnih deponija odbačenog otpada i postavu videonadzora u cijelosti financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – objasnio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Nastavite čitati

Međimurje

„Kotoripske korpe i korpoši“: zaštita i promocija vrijednog dijela kulturne baštine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Kotoriba

Načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić s pročelnicom Karolinom Bajkovec Horvat organizirao je prijam za tridesetak zaljubljenika u kotoripsku baštinu i umijeće pletenja predmeta od vrbove šibe, koji su svojim doprinosom pomogli realizaciji izložbe o povijesti košaraštva pod nazivom „Kotoripske korpe i korpoši“. Riječ je izložbi koja je postavljena povodom ovogodišnje manifestacije „Dani šibe i ribe“, a koja je privukla veliku pozornost šire javnosti. Upravo zbog toga je ovaj dio kotoripske kulturne baštine visoko na listi prioriteta općinskog vodstva.

– Ovih je dana ispunjen i predan prijavni obrazac za upis „Umijeća i vještina pletenja upotrebnih predmeta i suvenira od vrbove šibe u Kotoribi“ kao nematerijalnoga kulturnog dobra u Registar kulturnih dobara u Republike Hrvatske. Riječ je o procesu koji zahtjeva određeno vrijeme, a samim time i strpljenje, no značajan korak prema zaštiti umijeća pletenja je uspješno učinjen, a o čemu smo već i govorili tijekom pripreme ove uspješne izložbe – rekao je načelnik Friščić.

Okupljanje sudionika izložba na prijmu kod općinskog načelnika iskorišteno je i za dodjelu prigodnih zahvalnica za organizaciju i realizaciju izložbe o povijesti i umijeću pletenja korpi. Također, na okupljanju se govorilo i o budućim planovima vezanima za zaštitu i promociju ovog dijela kotoripske kulturne baštine.

– Težit ćemo prenošenju umijeća na mlađe generacija, posebno na učenike osnovne škole, a želja je i realizirati ideju o otvaranju muzeja posvećenog korpama u Kotoribi – zaključio je načelnik Dario Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje