Povežite se s nama

Međimurje

Visoki standardi zaštite na radu ostvaruju najveće uštede

Objavljeno:

- dana

PREVENCIJA

U Međimurskoj županiji tijekom 2016. godine zabilježeno je 436 ozljeda na radu, što čini stopu od 10,99 na 1.000 radnika.

To je nešto ispod prosječne stope od 11,27 na razini Hrvatske, ali je i dalje prilično visoko. Najveći broj ozljeda na radu u Međimurju zabilježeno je u prerađivačkoj industriji, njih 265, dok se 21 ozljeda dogodila u djelatnosti graditeljstva.

Dodatne mjere

Ove brojke dovoljan su pokazatelj o nužnosti podizanja razine zaštite na radu. Samo suradnjom, prevencijom, učinkovitim unutarnjim nadzorom, utvrđivanjem i provedbom akcijskog plana mjera te aktivnostima za unapređivanje zaštite na radu u svakoj radnoj sredini ostvaruje se zajednički interes radnika, njihovih predstavnika i poslodavaca.
– Odgovorno i učinkovito upravljanje zaštitom na radu dobro je za radnike, za ostvarivanje poslovnih ciljeva i za društvo u cjelini. Takav pristup doprinosi poboljšanju produktivnosti i troškovne učinkovitosti cijele organizacije, pa se može temeljem provjerenih iskustava zaključiti da se najveće uštede ostvaruju visokim standardima zaštite na radu – istaknuo je Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

U Međimurju je tijekom 2016. godine zabilježeno 436 ozljeda na radu, što čini stopu od 10,99 na 1.000 radnika

Upravo su ulaganja u dodatne mjere zaštite na radu nešto što izbjegava velika većina poslodavaca, pravdajući se nemogućnošću povećavanja rashodovne strane. No, osim što izbjegavaju osigurati sigurne i kvalitetne uvjete rada, često i dugim odlascima na bolovanje, takvi poslodavci bilježe velike gubitke kroz ostvarivanje poslovnog plana.
– Nesigurna radna sredina ujedno je i najskuplja radna sredina – dodaje Begović.

Uz kvalitetnu i realnu procjenu rizika za sva mjesta rada i osposobljavanje svakog radnika za rad na siguran način, jedna od ključnih aktivnosti u svakoj tvrtki je i provedba unutarnjeg nadzora nad primjenom pravila zaštite na radu. Taj nadzor provodi sam poslodavac ili njegov ovlaštenik, odnosno stručnjak ili služba zaštite na radu.

Inicijativa

– Provođenje unutarnjeg nadzora podrazumijeva neprekidno utvrđivanje stanja zaštite na radu i primjene odgovarajućih mjera i pravila zaštite na radu vezano za sredstva rada, tehnološke postupke te nadzor samih radnika, odnosno primjenjuju li se propisana pravila zaštite na radu. Obavljanje unutarnjeg nadzora potrebno je usmjeriti na ispravnost objekata za rad, električnih instalacija i uređaja koji pripadaju objektima za rad, na utvrđivanje čimbenika radnog okoliša, kako bi se u slučaju nastanka promjena koje nepovoljno utječu na zdravlje i sigurnost radnika odredile i poduzele odgovarajuće mjere – istaknuo je Begović.
Jedna od redovitih aktivnosti je i utvrđivanje ispravnosti radne opreme za rad, odnosno imaju li strojevi i uređaji sve potrebne zaštitne naprave i uređaje, jesu li vidljivo postavljene, kao i redovno ispitivanje radne opreme.

– Inicijative koje poduzima Zavod sigurno će pridonijeti jačanju kulture sprečavanja rizika, smanjenju ozljeda na mjestima rada, očuvanju radne sposobnosti radnika, a u konačnici i uštedama. Posebno želimo pomoći osnaživanju mikro i malih poduzeća kako bi ona uspostavila učinkovite mjere zaštite na radu, pa smo organizirali pružanje niza besplatnih usluga poduzetnicima putem informiranja, savjetovanja i edukacije – zaključio je ravnatelj Zavoda Vitomir Begović.

Izvor:
Foto: ilustracija

Međimurje

Vičević: „Općina će se preseliti, a dobivamo i 15-ak novih stanova!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica prije nekoliko godina suočavala se s raznim problemima, u velikoj mjeri zbog pravnoga spora s Geodetskim zavodom iz Splita za čiju su se geodetsko-katastarsku izmjeru sredstva nenamjenski potrošila. Prije dviju godina spor je uspješno riješen te je dogovoreno da će Općina mjesečno isplaćivati po 70.000 kuna kako bi se isplatio dug prema Zavodu, što Selnica redovito čini.

Novi vrtić

Krajem 2019. u Selnici je započet projekt vrtića za koji je Općina u okviru programa ruralnog razvoja dobila bespovratnih 7,4 milijuna kuna, dok je preostali iznos do ukupnih 10,7 milijuna osiguran iz drugih izvora financiranja.

– U novome Dječjem vrtiću “Zvončići” funkcionirat će četiri grupe, od čega dvije jasličke, što znači da mališane iz selničkoga kraja njihovi roditelji više neće morati voziti u susjedne gradove i općine. Ove godine bi se trebao položiti i kamen-temeljac za novi vatrogasni dom. U Selnici funkcionira jedno od najstarijih međimurskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, čiji članovi apsolutno zaslužuju novi dom, s obzirom na činjenicu da postojeće prostorije nisu adekvatne.

U Selnici se planira niz aktivnosti. Jedna od važnijih je projekt pikača, predan na Ministarstvo kulture i medija RH. Radi se o pokladnoj maski koja se nalazi na Listi nematerijalnih dobara kulturne baštine Republike Hrvatske. Projekt teniskih terena čeka objavu natječaja za sport i rekreaciju. Spomen park nafte također ćemo prijaviti na neki od natječaja. Prioritet su nam ceste: budući da je Ministarstvo regionalnog razvoja ove godine oborilo rekord s novcem namijenjenim lokalnoj samoupravi, očekujem da ćemo s obzirom na kategoriju Općine dobiti dobar iznos od tih sredstava te asfaltirati nekoliko dionica koje su dosad bile bez asfalta – nabraja selnički načelnik Ervin Vičević.

Projekt kampa kod ribnjaka u Selnici smatra dobrim primjerom politikanstva i time kako ono kod nas funkcionira.

– Prije par godina upravo su ga sa Županije ocijenili vrhunskim, a kakva je trenutačna situacija? Kamp Selnica ima građevinsku dozvolu, prioritet je međimurskoga turizma kao jedini pravi kamp na području Međimurja, no do danas se nije pomaknuo isključivo radi politike, i to posebno županijskog vrha koji samo puno priča, dok vidljivih pomaka nema! Dozvola je izdana prije godinu i pol: ne bih želio da dođemo u situaciju u kakvu smo došli s projektom pješačke staze iz Ulice Zrinskih do crkve i raskrižja s kojim u realizaciju krećemo taman kad je građevinska dozvola pri isteku.

Neke se stvari odvijaju presporo. Dobrano kasni i kanalizacija, odnosno aktivnosti povezane s Aglomeracijom. Unatoč svemu, Selnica se kreće uzlaznom putanjom, na čemu možemo zahvaliti i Vladi RH – napominje Vičević.

Zgrada u Vukovarskoj

U petak, 19. veljače, u dvorani selničkoga Doma kulture predstavljen je i projekt izgradnje poslovno-stambene zgrade u Selnici. Nova zgrada nalazit će se u blizini novoizgrađenog vrtića, u predjelu poznatom pod nazivom „Bukovčak“.

– Projekt smo zamislili kao javno-privatno partnerstvo pa smo ga odlučili predstaviti s ciljem privlačenja potencijalnih ulagača. Jedan od ciljeva izgradnje bio je da Općina dobije nove, adekvatne prostore. U sadašnjim prostorijama nemamo vijećnicu s prozorima, kao ni arhiv, što bismo po zakonu trebali imati… Želim naglasiti da će Općini u novoj zgradi pripadati samo jedan dio prizemlja, odnosno uredit će se vijećnica, tri ureda za četiri zaposlena i čajna kuhinja – rekao je Vičević na predstavljanju.
Osim navedenoga, u prizemlju će se smjestiti i ambulante (opće medicine i stomatološka), čekaonice, sanitarne prostorije, poslovni prostor za trgovinu i ljekarna.

– Na prvome i drugome katu zgrade nalazit će se stanovi – još razgovaramo o tome hoće li ih biti 16 ili 18. Tražimo partnera za projekt: s nekim smo ulagačima već razgovarali – istaknuo je selnički načelnik, dodavši da je Općina u projekt dosad uložila nešto više od milijun kuna.
Izgradnja bi trebala započeti tijekom ove godine, a ulaz će biti smješten sa strane sporedne ulice koja će nositi ime „Vukovarska“.

Vičević treći put kandidat za načelnika

U Društvenome domu u Selnici u utorak, 2. ožujka, održano je predstavljanje kandidata Hrvatske demokratske zajednice za načelnika Općine Selnica na predstojećim lokalnim izborima. Trenutačni načelnik Vičević kandidirat će se i za treći mandat. Podržavaju ga vijećnik Dragutin Bohnec (HSLS), kao i vijećnici Miljenko Vrančić i Ivan Levačić, ali i gradonačelnik Murskoga Središća Dražen Srpak te Nikola Hren – kandidat za zamjenika međimurskoga župana iz Selnice.

– Nastavljam u istome tonu. Nova stambeno-poslovna zgrada ostavila je izvrstan dojam. Već imamo zapisano četvero zainteresiranih za kupnju stanova. Velik interes vlada i za izgradnju. Kada dobijemo građevinsku dozvolu, tada će se znati i potencijalni investitor – objasnio je selnički načelnik.

Na dan predstavljanja na poziv državne tajnice Sandre Herman bio je u Ministarstvu turizma, dodao je. S njom je razgovarao o projektu selničkoga Kampa te je zamolio da se osiguraju sredstva kako bi se Kamp kod ribnjaka konačno izgradio tijekom sljedećih triju godina.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan ugovor za izgradnju Centra PrInOS: Čakovec dobiva prostore za pružanje skrbi beskućnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu u utorak je potpisan ugovor s izvođačima radova na uređenju Centra PrInOS – pružanje inkluzivnih oblika skrbi.

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec će putem ovog projekta, na zemljištu koje im je Ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec, izgraditi te voditi prostore za smještaj beskućnika, njihovo lakše uključivanje u zajednicu i pripremu toplih obroka za potrebite starije sugrađane.

Ugovor su potpisali ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj i Alen Vugrin, predstavnik izvođača radova, tvrtke „Intermegrad“ iz Čakovca.

Uz potpisnike ugovora, novinarima su se prigodnim riječima obratili i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

– Trenutno beskućnici borave u nužnom smještaju, no izgradnjom ovog Centra to će postati prošlost. Posebno je važno što će rekonstrukcija vrijedna 14 milijuna kuna biti u potpunosti financirana europskim novcem. Osim toga, posao izgradnje putem javnog natječaja dobila je čakovečka tvrtka, što je u ovo pandemijsko, krizno vrijeme izuzetno važno – rekao je gradonačelnik Kovač.

Stručna podrška

Predstavljajući projekt, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj, dr. sc., rekao je da će se izgraditi pet stambenih jedinica za prihvat osoba bez trajnog smještaja te objekt za pružanje novih izvaninstitucionalnih usluga usmjerenih prema starijim i nemoćnim osobama u lokalnoj zajednici.

Korisnici Centra imat će na raspolaganju stručnu podršku koja će biti osigurana putem usluge poludnevnog boravka, što će beskućnicima dati šansu za životne promjene i izlazak iz nepovoljnog statusa.

Isto tako, u Centru će se omogućiti priprema i dostava toplih obroka za starije i nemoćne osobe, s ciljem suzbijanja siromaštva i prevencije institucionalizacije, kao i pružanje socijalne usluge pomoći u kući. Usluga dostave toplog obroka obuhvaćala bi 140 korisnika, dok će smještaj za beskućnike u samom Centru moći prihvatiti do 20 osoba.

Za projekt vrijedan 14 milijuna kuna Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec sredstva je dobilo putem natječaja dobilo od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi.

Radovi na rekonstrukciji i izgradnji trebali bi početi sredinom ožujka, a prvi korisnici Centar PrInOS će moći koristiti već krajem ove godine.

Nastavite čitati