Povežite se s nama

Život i društvo

Vjernici Gornjeg Huma ponovo su u svojoj zavjetnoj kapelici koja ima novi krov, a novim sjajem zablistao i oltar

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠENA OBNOVA

Vjernici Gornjeg Huma ponovo su u svojoj kapelici.

Sveta misa s blagoslovom obnovljene Kapelice Kraljice mira u Gornjem Humu, u župi sv. Martina biskupa u Brezničkom Humu, održana je na blagdan Male Gospe, a misu su predvodili msgr Zvonimir Sekelj i vlč Ivan Vragović.

Zavjetnu kapelicu nagrizao zub vremena

Kapelicu Kraljice mira, koja je izgrađena neposredno poslije Drugoga svjetskog rata kao zavjetna kapelica, zub vremena prošlosti primorao je na temeljitu obnovu, koja je konačno provedena na proljeće ove godine zahvaljujući angažmanu župnika župe Svetog Martina biskupa Ivana Vragovića.

Uređenje je financirano dobrovoljnim prilozima mještana, sredstvima iz župne blagajne i donacijom Općine Breznički Hum.

Osim krovišta i limarije, zidova i fasade, izolacije, elektroinstalacija, stolarije i rasvjete te uređenja okoliša, preuređen je i oltar Kapelice na koji su, uz kip Majke Božje Kraljice Mira, postavljeni i kipovi Sv. Antuna i Sv. Josipa.

Uređenje je financirano dobrovoljnim prilozima mještana, sredstvima iz župne blagajne i donacijom Općine Breznički Hum.

Gradnja ovoga sakralnog zdanja dovršena je 1946. godine u znak zahvalnosti Majci Božjoj za sve sumještane Gornjeg Huma koji su se živi vratili svojim domovima s ratišta, kao i u spomen na sve one koji su svoj život ostavili na tim putovima. Kamen temeljac postavljen je u listopadu 1945. godine, a u izgradnji su sudjelovale sve obitelji Gornjega Huma. Kip Majke Božje Kraljice Mira klesao je dalmatinski kipar Antun Štambuk, blagoslovljena je u travnju 1946. godine.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje