Povežite se s nama

U fokusu

Vještak potvrdio da je Čistoća oštećena, Varkom to osporava

Objavljeno:

- dana

SPOR

Čistoća i Varkom, dvije tvrtke čiji je većinski vlasnik Grad Varaždin, ni nakon dvije i pol godine nisu uspjele na miran način riješiti spor.

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu prošlog je utorka zbog promjene suca održana nova glavna rasprava u sporu u kojem Čistoća tuži Varkom radi isplate 2,1 milijun kuna.

”Stvarno stanje”

Dvije gradske tvrtke na sudu su završile nakon što se Čistoća izdvojila iz Varkoma i od siječnja 2014. počela poslovati kao samostalno trgovačko društvo. Podsjećamo, Planom podjele bilo je utvrđeno da ukupni kapital Čistoće iznosi 24 milijuna kuna, pri čemu je Varkom na njihov račun trebao uplatiti 19,6 milijuna kuna. Međutim, isplatili su im 17,5 milijuna kuna. Preostalih 2,1 milijun kuna Varkom im je odbio dati nakon usklađenja bilance, uz obrazloženje da je Čistoća kao Varkomova radna jedinica od 1. srpnja do kraja prosinca 2013. ostvarila toliki gubitak u poslovanju.

Sud je dvije tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Varaždina opet pozvao na mirno rješavanje spora

Je li Varkom morao isplatiti ostatak novca, kako je uopće utvrđen taj iznos i je li tadašnja Radna jedinica Čistoća doista u 2013. ostvarila gubitak? To je utvrđivano knjigovodstveno-financijskim vještačenjem koje je proveo ovlašteni revizor iz Zagreba. Međutim, odvjetnici dviju tvrtki su iznijeli potpuno suprotna očitovanja o njegovu nalazu.

– Vještak je utvrdio da stanje koje je utvrdio Varkom ne proizlazi iz savjesne primjene računovodstvenih standarda, jer su teretili Čistoću u nastajanju za troškove Radne jedinice Zajedničke službe i Radne jedinice Tehničke službe, prema učešću troškova plaća Čistoće u nastajanju u ukupnim troškovima plaća u cijelom Varkomu. Zbog toga nije utvrđeno stvarno stanje u trenutku upisa u sudski registar – naveo je odvjetnik Čistoće.Odvjetnica Varkoma je pak istaknula da vještački nalaz osporava u osam točaka.

”Sve isplaćeno”

– To ionako nije bitno za donošenje odluke budući da iz tog dijela nalaza proizlazi da vještak zapravo obrađuje razdoblje nakon prvog siječnja 2014., a to razdoblje uopće nije predmet ovog postupka. Prihvaćamo desetu točku, u kojoj je vještak potvrdio da je usklađenje bilance napravljeno valjano i zakonito. Čistoća ne može tražiti isplatu 2,1 milijun kuna budući da je Planom podjele određeno da će se početna bilanca uskladiti. I vještak utvrđuje da je cijeli iznos isplaćen – rekla je odvjetnica Varkoma.

Varkom je Čistoći trebao isplatiti 19,6 milijuna kuna, ali je taj iznos umanjio za navodni gubitak

Na upit suda tko je sastavljao Plan podjele, direktor Čistoće Davor Skroza je odgovorio da su to učinili u Varkomu, no da nema saznanja tko ga je pisao. Zbog toga su još na pripremnom ročištu kao svjedoke predložili predsjednika Nadzornog odbora Čistoće Miljenka Ernoića, vijećnika Željka Bunića, odvjetnika Franju Šebijana, revizora Stjepana Šargača i direktora Čistoće Skrozu. Iz Varkoma su pak kao svjedoke predložili gradonačelnika Gorana Habuša i djelatnike Varkoma: tehničkog direktora Marijana Cesarca, voditeljicu računovodstva Nadu Posavec Lončarić i voditeljicu knjigovodstva Alenku Petrinec.

I dok će odluka o tome tek biti donesena, na novu glavnu raspravu, koja će biti održana krajem svibnja, bit će pozvan vještak Davor Banović. Sud je Čistoću i Varkom ponovno pozvao da spor dotad pokušaju riješiti mirnim putem.

Izvor: RT
Foto:

Međimurje

Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak: “Budućnost infektologije u Međimurju je osigurana!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Protekloga tjedna priopćenjem povezanim s odlaskom infektologinje Tanje Potočnik-Hunjadi iz čakovečke Bolnice oglasio se SDP Međimurske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Saznavši da je našu Županijsku bolnicu Čakovec napustila jedina stalno zaposlena specijalistica infektologije Tanja Potočnik-Hunjadi, dr. med., smatramo da je o navedenom potrebno obavijestiti javnost. Neugodno smo iznenađeni činjenicom da o odlasku infektologinje u jeku epidemije ravnatelj Bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak, dr.med. i župan Matija Posavec nisu našli potrebnim potruditi se zadržati liječnicu, niti pak obavijestiti Međimurke i Međimurce (koji su svojim doprinosima gradili Bolnicu) tko će ih dalje liječiti te koja je budućnost Odjela infektologije. Okolnosti koje su dovele do toga da je dr. Potočnik-Hunjadi bila prisiljena dati otkaz i otišla raditi u susjednu županiju ne služe na čast ni ravnatelju, zamjeniku ravnatelja, ni predsjednici Upravnog vijeća, a osobito ne županu Posavcu kojem su puna usta hvale na račun sadašnje uprave Bolnice.

Naši sugrađani zaslužuju znati barem osnovne činjenice: Odjel infektologije u Županijskoj bolnici postoji od 1974. U studenome 2014., nakon preustroja odjela i odsjeka u bolnicama u Republici Hrvatskoj, tadašnji šef Infektologije prim.dr. sc. Dragutin Golubić, dr. med. te sanacijski upravitelj, a sada zamjenik ravnatelja Miroslav Horvat, dr. med. na sastanku u Općoj bolnici Varaždin dogovarali su spajanje naše i varaždinske infektologije, poput svojevrsnog „pilot projekta“, što se uz višestruke napore dr. Potočnik-Hunjadi uz podršku Hrvatskog društva infektologa te SDP-a Međimurja zaustavilo kod tadašnjeg ministra zdravlja Varge u srpnju 2015. godine.

Svih tih godina do sada dr. Potočnik-Hunjadi na svojim je leđima, uz pomoć dvoje, potom troje specijalizanata, nosila na leđima odjel Infektologije, radeći svakodnevno, „i petkom, i svetkom“, čuvajući time opstojnost odjela.

Povrh brojnih problema na koje su, osobito tijekom prošle godine, u više navrata upozoravale liječničke udruge i brojni zaposlenici Bolnice, potom i SDP Međimurja, a tiču se rada sadašnjeg ravnatelja Novinščaka, poteškoće s kojima se susretala Infektologija u većoj mjeri javile su se početkom pandemije COVID-19 u ožujku 2020.g., kada je ravnatelj Novinščak pristao imenovati koordinatora za borbu protiv pandemije tek na intervenciju ministra Beroša.

Kulminacija problema dogodila se u rujnu 2020.g., kada je, nakon odbijanja ravnatelja da posluša savjete struke, tj. koordinatora-doktorice Potočnik-Hunjadi, svojim pristupom problemu pandemije prisilio dr. Potočnik-Hunjadi da podnese ostavku na mjesto koordinatorice. Za „nagradu“ odmah idući dan smijenio ju je s mjesta voditeljice Odjela infektologije. Do danas odjel Infektologije u našoj bolnici radi bez voditelja odjela-infektologa.

Unatoč želji dr. Potočnik-Hunjadi da bude maksimalno angažirana u sustavnom zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, nastavilo se njeno šikaniranje i omalovažavanje te je potom bila prisiljena dati otkaz. O svemu su informirani i župan Matija Posavec i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice dr.sc. Sonja Tošić-Grlač, koji se na zadnjem sastanku 14.12.2020.g. nisu potrudili uvjeriti ravnatelja Novinščaka i njegovog zamjenika da za našu Bolnicu nije dobro da izgubimo specijalisticu infektologije.

Veliki trud u zbrinjavanju oboljelih daju specijalisti i specijalizanti interne medicine naše Bolnice, uz troje vrijednih specijalizanata infektologije i specijalizanata drugih struka, na čemu im se zahvaljujemo, uz povremenu, većinom telefonsku pomoć dvoje umirovljenih infektologa (od kojih je jedan spomenuti prim. Golubić koji je tek nedavno angažiran), no postavljamo pitanja: Koja je budućnost infektologije u našoj Bolnici? Ostvaruje li se san spomenutih pojedinaca iz 2014. godine da ostanemo bez Infektologije u našoj Bolnici? Je li župan Posavec ovime otvorio vrata HDZ-u, tj. njegovom ministru za osnivanje regionalnog centra infektologije u susjednoj županiji?

Slažemo se s nedavnim komentarom župana Posavca da se država, tj. HDZ maćehinski odnose prema Međimurju kad je u pitanju financiranje zdravstva, o čemu su u više navrata u Saboru upozoravali i naši saborski zastupnici. Stoga se nameće logično pitanje: Zašto župan Posavec tako grčevito drži ravnatelja Novinščaka, inače višegodišnjeg člana HDZ-a, na čelu Bolnice? Zašto se nisu izborili za veća financijska sredstva, tzv. limit našoj Bolnici?

Da je u Županijskoj bolnici Čakovec sve sjajno, ne bismo nimalo reagirali ni tražili odgovornost sadašnjeg Ravnatelja, uprave Bolnice, predsjednice Upravnog vijeća, ni župana Posavca. No problema je mnogo, ne dopiru u javnost, stoga tražimo odgovore na navedena pitanja.”

Na konferenciji za medije koja je održana prošloga četvrtka odlazak infektologinje kratko je prokomentirao ravnatelj ŽB Čakovec, doc. dr. sc. Tomislav Novinščak:

– U ŽB Čakovec napustila nas je dr. Tanja Potočnik-Hunjadi, kojoj smo se zahvalili na angažmanu. Nema straha za budućnost infektologije u našoj županiji; ona je osigurana.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdravka Grđan objavila kandidaturu za gradonačelnicu Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zdravka Grđan, dugogodišnja ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, danas je objavila svoju kandidaturu za varaždinsku gradonačelnicu.

Riječ je o profesorici pedagogije i njemačkog jezika i književnosti. voj život posvetila je odgoju i obrazovanju te je prva ravnateljica u Varaždinskoj županiji promovirana u zvanje ravnatelj mentor.

Savjetnica je varaždinskog župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti, te voditeljica Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Njezin moto je: „Djela, a ne riječi“!

Nastavite čitati