Povežite se s nama

U fokusu

Vještak potvrdio da je Čistoća oštećena, Varkom to osporava

Objavljeno:

- dana

SPOR

Čistoća i Varkom, dvije tvrtke čiji je većinski vlasnik Grad Varaždin, ni nakon dvije i pol godine nisu uspjele na miran način riješiti spor.

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu prošlog je utorka zbog promjene suca održana nova glavna rasprava u sporu u kojem Čistoća tuži Varkom radi isplate 2,1 milijun kuna.

”Stvarno stanje”

Dvije gradske tvrtke na sudu su završile nakon što se Čistoća izdvojila iz Varkoma i od siječnja 2014. počela poslovati kao samostalno trgovačko društvo. Podsjećamo, Planom podjele bilo je utvrđeno da ukupni kapital Čistoće iznosi 24 milijuna kuna, pri čemu je Varkom na njihov račun trebao uplatiti 19,6 milijuna kuna. Međutim, isplatili su im 17,5 milijuna kuna. Preostalih 2,1 milijun kuna Varkom im je odbio dati nakon usklađenja bilance, uz obrazloženje da je Čistoća kao Varkomova radna jedinica od 1. srpnja do kraja prosinca 2013. ostvarila toliki gubitak u poslovanju.

Sud je dvije tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Varaždina opet pozvao na mirno rješavanje spora

Je li Varkom morao isplatiti ostatak novca, kako je uopće utvrđen taj iznos i je li tadašnja Radna jedinica Čistoća doista u 2013. ostvarila gubitak? To je utvrđivano knjigovodstveno-financijskim vještačenjem koje je proveo ovlašteni revizor iz Zagreba. Međutim, odvjetnici dviju tvrtki su iznijeli potpuno suprotna očitovanja o njegovu nalazu.

– Vještak je utvrdio da stanje koje je utvrdio Varkom ne proizlazi iz savjesne primjene računovodstvenih standarda, jer su teretili Čistoću u nastajanju za troškove Radne jedinice Zajedničke službe i Radne jedinice Tehničke službe, prema učešću troškova plaća Čistoće u nastajanju u ukupnim troškovima plaća u cijelom Varkomu. Zbog toga nije utvrđeno stvarno stanje u trenutku upisa u sudski registar – naveo je odvjetnik Čistoće.Odvjetnica Varkoma je pak istaknula da vještački nalaz osporava u osam točaka.

”Sve isplaćeno”

– To ionako nije bitno za donošenje odluke budući da iz tog dijela nalaza proizlazi da vještak zapravo obrađuje razdoblje nakon prvog siječnja 2014., a to razdoblje uopće nije predmet ovog postupka. Prihvaćamo desetu točku, u kojoj je vještak potvrdio da je usklađenje bilance napravljeno valjano i zakonito. Čistoća ne može tražiti isplatu 2,1 milijun kuna budući da je Planom podjele određeno da će se početna bilanca uskladiti. I vještak utvrđuje da je cijeli iznos isplaćen – rekla je odvjetnica Varkoma.

Varkom je Čistoći trebao isplatiti 19,6 milijuna kuna, ali je taj iznos umanjio za navodni gubitak

Na upit suda tko je sastavljao Plan podjele, direktor Čistoće Davor Skroza je odgovorio da su to učinili u Varkomu, no da nema saznanja tko ga je pisao. Zbog toga su još na pripremnom ročištu kao svjedoke predložili predsjednika Nadzornog odbora Čistoće Miljenka Ernoića, vijećnika Željka Bunića, odvjetnika Franju Šebijana, revizora Stjepana Šargača i direktora Čistoće Skrozu. Iz Varkoma su pak kao svjedoke predložili gradonačelnika Gorana Habuša i djelatnike Varkoma: tehničkog direktora Marijana Cesarca, voditeljicu računovodstva Nadu Posavec Lončarić i voditeljicu knjigovodstva Alenku Petrinec.

I dok će odluka o tome tek biti donesena, na novu glavnu raspravu, koja će biti održana krajem svibnja, bit će pozvan vještak Davor Banović. Sud je Čistoću i Varkom ponovno pozvao da spor dotad pokušaju riješiti mirnim putem.

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

Evo koliko su iznosile prosječne plaće ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1156 eura, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je nominalno niže za 0,6%, a realno za 1,1% u odnosu na kolovoz 2023.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1596 eura, što je u odnosu na kolovoz 2023. nominalno niže za 1,1%, a realno za 1,6%.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan 2023. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1857 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 754 eura.

Medijalna neto plaća za rujan 2023. iznosila je 998 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1341 euro.

Po županijama

DZS je objavio i podatke za plaće po županijama za treće tromesječje 2023.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023., u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Brodsko-posavskoj županiji, za 16,8 %, a najmanji u Istarskoj županiji, za 12,2 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1343 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1006 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome za treće tromjesječje ove godine za Varaždinsku je županiju iznosila 1073 eura. Ista je plaća za Međimursku županiju izosila 1074 eura.

Time su dvije županije sa sjevera Hrvatske negdje u sredini tablice, a budući da je hrvatski prosjek 1153 mi smo ispod toga.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici jedne dobro poznate tvrtke dobit će božićnicu od 1670 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi će radnici u prosincu dobiti tradicionalne božićnice od svojeg poslodavca koje se obično isplaćuju s plaćom za studeni.

Rekordnu božinicu i ove će godine isplatiti lanac drogerija dm-drogerie markt čiji radnici na kraju svake godine dobivaju stimulaciju u iznosu mjesečne plaće svakog pojedinog zaposlenika.

Kako je prosječna neto plaća prodavačica u dm-u u ovoj poslovnoj godini iznosila oko 1670 eura, što je 12 posto više nego lani, božićnica, odnosno godišnja nagrada iznosit će im upravo toliko.

Podravka i Belupo značajno su digli plaće radnicima od 1. prosinca. No, kako se ovih dana čuje u kompaniji, božićnica bi trebala biti ista kao i lani: 1500 kuna, odnosno 200 eura.

U Kauflandu su već objavili kako su se “pobrinuli da svi zaposlenici na nerukovodećim radnim mjestima u predblagdansko vrijeme dobiju prikladne darove poslodavca u obliku poklon bona u vrijednosti od 331.81 eura”.

U sestrinskoj tvrtki Lidlu očekuje se također ista božićnica kao i lani, kad su radnici dobili 2500 kuna, odnosno 331,81 euro.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje