Povežite se s nama

U fokusu

Vještak potvrdio da je Čistoća oštećena, Varkom to osporava

Objavljeno:

- dana

SPOR

Čistoća i Varkom, dvije tvrtke čiji je većinski vlasnik Grad Varaždin, ni nakon dvije i pol godine nisu uspjele na miran način riješiti spor.

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu prošlog je utorka zbog promjene suca održana nova glavna rasprava u sporu u kojem Čistoća tuži Varkom radi isplate 2,1 milijun kuna.

”Stvarno stanje”

Dvije gradske tvrtke na sudu su završile nakon što se Čistoća izdvojila iz Varkoma i od siječnja 2014. počela poslovati kao samostalno trgovačko društvo. Podsjećamo, Planom podjele bilo je utvrđeno da ukupni kapital Čistoće iznosi 24 milijuna kuna, pri čemu je Varkom na njihov račun trebao uplatiti 19,6 milijuna kuna. Međutim, isplatili su im 17,5 milijuna kuna. Preostalih 2,1 milijun kuna Varkom im je odbio dati nakon usklađenja bilance, uz obrazloženje da je Čistoća kao Varkomova radna jedinica od 1. srpnja do kraja prosinca 2013. ostvarila toliki gubitak u poslovanju.

Sud je dvije tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Varaždina opet pozvao na mirno rješavanje spora

Je li Varkom morao isplatiti ostatak novca, kako je uopće utvrđen taj iznos i je li tadašnja Radna jedinica Čistoća doista u 2013. ostvarila gubitak? To je utvrđivano knjigovodstveno-financijskim vještačenjem koje je proveo ovlašteni revizor iz Zagreba. Međutim, odvjetnici dviju tvrtki su iznijeli potpuno suprotna očitovanja o njegovu nalazu.

– Vještak je utvrdio da stanje koje je utvrdio Varkom ne proizlazi iz savjesne primjene računovodstvenih standarda, jer su teretili Čistoću u nastajanju za troškove Radne jedinice Zajedničke službe i Radne jedinice Tehničke službe, prema učešću troškova plaća Čistoće u nastajanju u ukupnim troškovima plaća u cijelom Varkomu. Zbog toga nije utvrđeno stvarno stanje u trenutku upisa u sudski registar – naveo je odvjetnik Čistoće.Odvjetnica Varkoma je pak istaknula da vještački nalaz osporava u osam točaka.

”Sve isplaćeno”

– To ionako nije bitno za donošenje odluke budući da iz tog dijela nalaza proizlazi da vještak zapravo obrađuje razdoblje nakon prvog siječnja 2014., a to razdoblje uopće nije predmet ovog postupka. Prihvaćamo desetu točku, u kojoj je vještak potvrdio da je usklađenje bilance napravljeno valjano i zakonito. Čistoća ne može tražiti isplatu 2,1 milijun kuna budući da je Planom podjele određeno da će se početna bilanca uskladiti. I vještak utvrđuje da je cijeli iznos isplaćen – rekla je odvjetnica Varkoma.

Varkom je Čistoći trebao isplatiti 19,6 milijuna kuna, ali je taj iznos umanjio za navodni gubitak

Na upit suda tko je sastavljao Plan podjele, direktor Čistoće Davor Skroza je odgovorio da su to učinili u Varkomu, no da nema saznanja tko ga je pisao. Zbog toga su još na pripremnom ročištu kao svjedoke predložili predsjednika Nadzornog odbora Čistoće Miljenka Ernoića, vijećnika Željka Bunića, odvjetnika Franju Šebijana, revizora Stjepana Šargača i direktora Čistoće Skrozu. Iz Varkoma su pak kao svjedoke predložili gradonačelnika Gorana Habuša i djelatnike Varkoma: tehničkog direktora Marijana Cesarca, voditeljicu računovodstva Nadu Posavec Lončarić i voditeljicu knjigovodstva Alenku Petrinec.

I dok će odluka o tome tek biti donesena, na novu glavnu raspravu, koja će biti održana krajem svibnja, bit će pozvan vještak Davor Banović. Sud je Čistoću i Varkom ponovno pozvao da spor dotad pokušaju riješiti mirnim putem.

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati