Povežite se s nama

Život i društvo

Vjetroturbina je zelena elektrana na krovovima modernih domova

Objavljeno:

- dana

SAVJETUJEMO

Za potrošače koji žele stvoriti svoju zelenu energiju, instalacija malih horizontalnih ili vertikalnih vjetroturbina na krovove kuća može biti itekako isplativa opcija, ako to dozvoljavaju prevladavajući klimatski uvjeti i karakteristike doma.

Prednosti i mane

Električnu energiju proizvode lokalno te ne nastaju gubitci pri distribuciji

Naime, susjedi već odavno nisu problem, zahvaljujući napretku ovog vida tehnologije za iskorištavanje energije vjetra, koja je gotovo bešumna. Za razliku od vjetroelektrana velikih dimenzija, koje su bučne, ružne i ograničene na postavljanje izvan naselja, mikro i mini vjetroturbine zahtijevaju tek prikladnu lokaciju za postavljanje na visinu 5 do 9 metara. Kao jedna od glavnih prednosti instalacije vjetroturbina u odnosu na fotonaponske panele, u stručnoj literaturi navodi se gotovo trostruko manja površina za jednaku instaliranu snagu. Male vjetroturbine su električni generatori koji koriste energiju vjetra za proizvodnju čiste energije, bez operativnih onečišćenja, štetnih emisija plinova ili otpada. Idealne su “zelene elektrane“ za domove, farme i mala poduzeća. Uz ovu jednostavnu i sve popularniju tehnologiju, svi koji to žele mogu stvoriti svoj vlastiti pogon za električne uređaje, smanjiti svoje račune za potrošnju energije i pomoći u zaštiti okoliša. Uz njihovu pomoć, električna energija proizvodi se lokalno te ne nastaju nikakvi gubitci pri njezinoj distribuciji.

15 godina je vrijeme povrata ulaganja u obnovljive tehnologije, a ugrađeni sustavi su operativni i do 30 godina. Tipični hrvatski dom za svoje potrebe treba vjetroturbinu snage do 5 kW.

Ako razmišljate o korištenju obnovljivih izvora energije u vašem domu, prethodno svakako procijenite postoji li na lokaciji za postavljanje vjetroturbine dovoljno slobodnog prostora i jak prevladavajući vjetar. Također, poželjno je da u dominantnom smjeru vjetrova ne postoje prepreke, poput zgrada ili drveća. Već dugi niz godina glavni je argument protiv ugradnje tehnologija obnovljivih izvora energije visoki inicijalni trošak ulaganja. Međutim, kako te tehnologije postaju sve šire rasprostranjene, troškovi se smanjuju. Iako su početna ulaganja u obnovljive izvore energije još uvijek viša nego u tradicionalne sustave grijanja, važno je procijeniti mogućnosti u smislu dugoročnih operativnih troškova i ušteda. Kako tradicionalni sustavi s porastom cijena fosilnih goriva (nafte i prirodnog plina) postaju sve skuplji, trošak sustava obnovljivih izvora energije stalno pada.

Fotonaponski paneli zauzimaju gotovo trostruko veću površinu za jednaku instaliranu snagu

Vrijeme povrata ulaganja u obnovljive tehnologije trenutno je oko 15 godina, a ugrađeni sustavi su operativni i do 30 godina. Prosječno hrvatsko kućanstvo koje razmišlja “zeleno” i želi postati energetski neovisno iskorištavanjem vjetra, na tržištu može pronaći veliki broj nezavisnih ili hibridnih sustava vjetroturbina od 1 do 4 kW snage. No, tipičan hrvatski dom ipak treba turbinu snage 5 kW kako bi zadovoljio sve potrebe za neovisnom električnom energijom, najbolje u kombinaciji sa solarnim sustavom. Kompanija Archimedes jedna je od onih koje su uspjele napraviti malu vjetroelektranu koja se može postaviti na bilo koji krov, u dvorište ili na bilo koju lokaciji koju vi želite.

Mali div

Njezina vjetroturbina nazvana je (mini) LIAM i idealna je za postavljanje u urbanim sredinama. Ovaj uređaj je kompaktan i godišnja snaga varira između 300 i 2.500 kW, u zavisnosti od brzine i jačine vjetra te visine na koju je postavite. Također, moguće je postaviti više ovakvih vjetroelektrana na krov ili ih kombinirati sa solarnim panelima. Cijena ovog uređaja, koji se neprekidno usavršava, je 4.000 eura.

Privlače poglede, a gotovo su nečujne
Za iskorištavanje energije vjetra u urbanim sredinama potrebno je zadovoljiti mnoge uvjete. To su prvenstveno razina buke i vibracije koje nastaju prilikom rotacije vjetroturbina. Uz to, njihovo postavljanje u naseljima smatra se intervencijom u prostoru te se stoga vjetroturbine svojim dizajnom i estetikom moraju uklopiti u bilo koji prostor. Pritom ne možemo zanemariti njihov utjecaj na životinje poput šišmiša ili ptica. Tvrtka Urban Green Energy je prva u svijetu svojim vertikalnim vjetroturbinama uspjela zadovoljiti sve te uvjete i u svega nekoliko godina poslovanja svoje vjetroturbine je postavila u više od 70 zemalja u svijetu. To ne čudi, jer njihove vjetroturbine privlače poglede, a gotovo su nečujne. U Hrvatskoj je uspješno zastupa zagrebačka tvrtka “Conversus“.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje