Nakon perioda prilagodbe u nastambi za vjeverice u Perivoju Zrinskih, od srijede, 10. travnja, dvije jedinke crvenih vjeverica Zrinka i Pero, dobile su mogućnost izlaska iz same nastambe.

Crvena vjeverica je vrsta vrlo oprezna kod istraživanja novog teritorija te se ne može od njih očekivati da će odmah bez straha istražiti cijeli Perivoj Zrinski. Sljedećih nekoliko tjedana vjeverice će postepeno izlaziti iz nastambe i polako krenuti u istraživanje okoline, a po potrebi će se samostalno vraćati u svoje dosadašnje kućice unutar nastambe.

Posjetitelji će primijetiti da su diljem Perivoja postavljene kućice za vjeverice u kojem one mogu izgraditi svoja nova gnijezda, ali i hranilice prilagođene upravo njima u kojima ih čekaju orasi, lješnjaci i češeri.

– Ukoliko u šetnji sretnete vjeverice, molimo da ih ne uznemiravate te ih mirno promatrate s pristojne udaljenosti. Posebno molimo građane ako šeću s psom, da psa obavezno drže na uzici. Narednih mjeseci putem monitoring programa pratit će se stanje vrste na samom lokalitetu, a kroz cijelu godinu će se u program uključiti i djeca kroz razne edukacije – upozoravaju iz Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“.

Projekt repopulacije vjeverica se nastavlja sve do 2021. godine. Nakon što se Zrinka i Pero udomaće u svom novom domu, u ljetnim mjesecima u nastambu za prilagodbu dolazi novi par crvenih vjeverica.

Komentari

Komentara