Povežite se s nama

Događanja

Vježbali capoeiru na Franjevačkom trgu

Objavljeno:

- dana

UZ PJESMU I PLES

Grupica od 15-ak vježbača, među kojima je bilo i djece, na Franjevačkom trgu je uz svirku i pjesme na portugalskom Varaždincima pokazala kako se vježba capoeira.

Udruga Moving iz Novog Marofa tijekom svibnja i lipnja Varaždincima poklanja tri ulične prezentacije capoeire. Prva od njih održana je 9. svibnja na Franjevačkom trgu. Kombinacija borbe, plesa i pjesme ugodno je iznenadila slučajne prolaznike.

Kao da se zabavljaju

Jedna od aktivnosti koja ponajviše utječe na razvoj djece je capoeira

– Nisam upoznat s ovim sportom, ali djeluje zaista jako interesantno, a vježbači izgledaju kao da se dobro zabavljaju – rekao nam je 27-godišnji Filip u prolazu.

Inače, capoeira je brazilska vještina u kojoj je borba pretvorena u igru između dvoje ljudi. Sastoji se od elemenata borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe. Svi ti elementi zajedno stvaraju igru koja je borbena ali nenasilna, a izgleda izuzetno atraktivno. Capoeira osim fizičkog vježbanja uključuje vježbanje sviranja tradicionalnih brazilskih instrumenata i pjesama na portugalskom jeziku.

– Jedna od aktivnosti koja ponajviše utječe na razvoj djece je capoeira, budući da uče ples, pjevanje i sviranje instrumenata, što uvelike poboljšava osjećaj za ritam. S osnovama capoeire djeca mogu krenuti već od šest godina, a ona je prvenstveno igra koja im pomaže lakšoj koncentraciji, razvoju snage i koordinaciji pokreta. Voditelj treninga je profesor iz Francuske koji već desetak godina vježba capoeiru – objasnila je Margareta Šarkanji iz Udruge Moving.

Godina dana capoeire u Varaždinu

treninzi se održavaju dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom po sat i pol u maloj dvorani II. OŠ u Varaždinu

Otkako su se Varaždinci prvi put upoznali s capoeirom, prošlo je već godinu dana.

– Zadovoljni smo reakcijama vježbača; većina ljudi koja dođe i proba, zaljubi se u ovaj sport, a posebno su oduševljeni klinci – rekla je Margareta.
Sve zainteresirane pozvala je da im se pridruže na treninzima.

– Za odrasle se treninzi održavaju dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom po sat i pol u maloj dvorani II. OŠ u Varaždinu – rekla je Margareta te dodala da grupu za početnike nemaju, ali da se sa svakim novim vježbačem radi individualno.

– Djeca imaju treninge na istome mjestu jednom tjedno i to utorkom od 18 do 19 sati – rekla je Margareta te dodala kako je svaki prvi trening besplatan.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje