MINIMALAC

Na sjednici Vlade danas je i Prijedlog uredbe o visini minimalne plaće u Hrvatskoj. Da će Vlada razmotriti “paket mjera” koje predviđaju povećanje minimalne plaće predsjednik Vlade Plenković najavio je još u subotu u Varaždinu, na otvorenju novog Studentskog doma u Varaždinu.

– Želimo omogućiti da ljudi žive dostojanstveno. Prevelik broj, nažalost, živi na rubu siromaštva. Svjesni smo toga, a bez društvene solidarnosti, bez dizanja primanja i standarda života mladih ljudi, zaposlenika i umirovljenika teško da ćemo samo s makroekonomskim dobrim trendovima dati sugrađanima osjećaj da idemo nabolje – rekao je premijer.

Prema najavama, minimalna plaća bit će povećana za pet posto, odnosno za 131 kuna neto, a istodobno će poslodavcima koji isplaćuju minimalne plaće biti smanjene osnovice za obračun doprinosa.

Na povećanje minimalnih plaća u utorak se na sjednici Županijske skupštine osvrnuo i župan Radimir Čačić.

– Vlada je najavila dizanje minimalnih plaća, a to posebno ide nama. Svašta ide Dalmaciji, svašta ide Zagrebu u reformama, ali ovo povećanje plaća ide ovoj Županiji, koja ima prerađivačku industriju. Pet posto nije puno, ali nije ni malo – rekao je Čačić.  

Prema najavama, bruto plaća bi trebala biti povećana s 3.276 na 3.439,90 kuna, pa bi u neto iznosu bila 2.752 kune.   

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Komentari

Komentara