Povežite se s nama

Život i društvo

Vlada dodijelila Varaždinskoj županiji arboretum Opeka na korištenje na 50 godina

Objavljeno:

- dana

Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici, 4. studenoga, donijela je Odluku o davanju na uporabu arboretuma Opeka Varaždinskoj županiji i to na 50 godina bez naknade.

Naime, Varaždinska županija dosad je imala pravo uporabe dvorca Opeka temeljem ugovora sklopljenog s Ministarstvom državne imovine, međutim njime nije bio obuhvaćen i arboretum.
Obnova dvorca je u tijeku te je potrebno provesti i obnovu arboretuma. S obzirom da se radi o kulturnom dobru koje je zaštićeno kao jedna cjelina, dopisom od 18. listopada 2022. Županija je zatražila dodjelu nekretnine na istovjetan način kako su joj dodijeljeni građevina dvorac Opeka i Vrtlareva kuća.

Vlada je zahtjev prihvatila i dodijelila arboretum Opeka na uporabu Varaždinskoj županiji na razdoblje od 50 godina, čime će se, ističe se u Odluci, osigurati kontinuirana skrb o navedenom kulturnom dobru te provođenje mjera zaštite i očuvanja.

– Zahvaljujem Vladi premijera Andreja Plenkovića što je prepoznala jedan od strateških projekata Varaždinske županije, te nam, uz dvorac Opeku i Vrtlarevu kuću, sada na korištenje dodijelila najvredniji park kontinentalne Hrvatske – arboretum Opeku. Zahvalu upućujem i svim saborskim zastupnicima, resornim ministarstvima te svim ostalim dionicima koji su bili uključeni u projekt revitalizacije tog cjelokupnog kompleksa. Uvjeren sam kako ćemo zajedničkim nastojanjima i s Općinom Vinica, našim upravnim odjelima, javnim ustanovama, stručnjacima, ali i mještanima iznaći najbolji model da ovaj najvredniji hortikulturni objekt u srednjoj Europi ponovno dobije reprezentativan izgled. Da bude prepoznat kao mjesto okupljanja, stjecanja i razmjene znanja mnogim učenicima, studentima, odraslima, znanstvenicima, stručnjacima, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, ali i mjesto odmora i uživanja u zaštićenoj prirodnoj rijetkosti – rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Kompleks dvorca i arboretuma Opeka u Marčanu ima svojstvo kulturnog dobra i nalazi se na Listi zaštićenih kulturnih dobara. Arboretum Opeka je zaštićen još daleke 1947. godine te je proglašen spomenikom parkovne arhitekture. Primjer je parkovne arhitekture visoke estetske i dendrološke vrijednosti. Nosi obilježja pejzažnog i romantičnog perivoja kojeg je počeo oblikovati sredinom 19. stoljeća tadašnji vlasnik dvorca grof Marko Bombelles, donoseći brojne biljne vrste iz različitih krajeva svijeta. Upravo je smišljenom primjenom raznih biljnih vrsta stvoren jedinstven oblikovni izričaj po kojemu je perivoj bio poznat diljem Europe.

Život i društvo

Planira se uvesti oporezivanje napojnica u ugostiteljstvu, ali još treba neke stvari definirati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kreditna kartica plaćanje

Prije dvije godine s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila se tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica bi postala neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, trebao bi se oporezivati kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka, objavili su o ovoj novosti iz Hrvatske gospodarske komore.

– U pripremi smo zakonodavnog prijedloga i razgovaramo o datumu stupanja na snagu. Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira – izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U Udruženju ističu kako je u mandatu ministra Marka Primorca, napokon odlučeno da inicijativa i prijedlog ugostitelja idu u provedbu, što će postati svjetskim presedanom u korist radnika u ugostiteljstvu. Naime, napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

– Ovakav tretman napojnica direktno će podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ovakvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica te ne samo da će to značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – zaključila je Tabak.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu dva predavanja o moždanom udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savjet za zdravlje Varaždinske županije organizira obilježavanje „Dana crvenih haljina“ s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena.

U srijedu, 1. veljače, u 13 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin, bit će održana dva predavanja. Predavanje o moždanom udaru održat će doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurolog iz Opće bolnice Varaždin, koja je ujedno predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije. Emina Pavleković, dr. med. spec. neurolog, održat će pak predavanje o posebnostima moždanog udara kod žena.

U petak, 3. veljače, od 10 do 12 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“. Građanima će biti dijeljeni leci i dostupni plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti. Svi zainteresirani građani će više informacija i savjeta moći dobiti od specijalista neurologa iz Opće bolnice Varaždin, a u akciju će se uključiti i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever koji će građanima dijeliti letke.

Iz Savjeta za zdravlje pozivaju sve građane da dođu na predavanja te na javnozdravstvenu akciju, na kojima će dobiti informacije o uzrocima, znakovima upozorenja i posljedicama moždanog udara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje