Povežite se s nama

U fokusu

Vlada i Sabor dobili lekciju od Ustavnog suda: Zakon koji ste donijeli je neustavan

Objavljeno:

- dana

Ustavni sud donio je odluku da je Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma (ZFPAIPR) od 24. ožujka do 31. ožujka 2019. godine bio neustavan.

Problematična je bila zakonska odredba po kojoj je Zakon stupio na snagu prvoga dana od njegove objave u Narodnim novinama, piše Jutarnji list.

ZFPAIPR je Sabor donio na sjednici 23. ožujka 2019., stupio je na snagu 24. ožujka, a tadašnja predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović, 25. ožujka je raspisala izbore za zastupnike u Europskom parlamentu koji su se održali 26. svibnja. Ustavni sud je zaključio kako nije bilo ni jednog opravdanog razloga da se maksimalno skrati rok od osam dana koji je inače propisan za vrijeme od objave do stupanja zakona na snagu (vacatio legis) te je brzanje Vlade i Sabora proglasio neustavnim.

Ustavni suci kažu da je, prema obrazloženju Vlade, svrha novog zakona bilo donošenje cjelovitog propisa kojim se na jedinstven i sustavan način uredilo pitanje financiranja političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

U fokusu

Hoće li Radimir Čačić voditi obnovu Zagreba? Spominje se kao novi šef Fonda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bivši varaždinski župan spominje se kao jedan od kandidata za novog šefa Fonda za obnovu , piše Zagreb.info. Podsjetimo, to se mjesto oslobodilo kad je nedavno s čelne pozicije odstupio Damir Vanđelić. Vanđelić je podnio ostavku i iza sebe ostavio spreman projekt transparentnosti.

Istaknuo je da je Fond sada, gotovo godinu dana od osnivanja, transparentna, antikoruptivna i efikasna agencija, u kojoj su provedeni svi nužni procesi kako bi ga se postavilo na noge te da je time njegov posao završen. Ostavku je podnio nakon neslaganja s resornim ministrom Darkom Horvatom.

– O temi ravnatelja Fonda za obnovu sam razgovarao s različitim ljudima, ali moji prioriteti su više političkog karaktera. Bavim se i razvojnim projektima, ali ipak primarno politikom, a u slučaju Fonda za obnovu politike treba najmanje – odgovorio je Čačić novinarki portala Zagreb.info. na pitanje je li spreman zauzeti poziciju šefa Fonda.

– Spreman sam sudjelovati u savjetodavnom segmentu ili nekom drugom segmentu, ali ne i operativno. Razgovarao jesam o tome kakav bi profil kandidata bio dobar, ali ne mogu reći više od toga – dodao je Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

Zbog problema s isporukom materijala, Vodotoranj ove godine ipak neće zasvijetliti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je bilo najavljeno da će radovi na oplošnoj rasvjeti zgrade Vodotornja u Varaždinu biti gotovi u 2021. godini, planovi se izjalovili zbog poremećaja na svjetskom tržištu vezanih uz nabavku građevinskog materijala.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine župan Anđelko Stričak izvijestio je da izvođač radova nije mogao nabaviti potreban materijal te da se stoga predviđena sredstva za dekorativnu rasvjetu prebacuju na iduću godinu.

– Kao što vam je poznato, još bivša vlast je krenula u obnovu Vodotornja i taj je obnova većim djelom dovršena, osim rasvjete. Natječaj je u našem mandatu proveden do kraja, međutim zbog poremećaja na svjetskom tržištu vezano za građevinski materijal, izvođač radova svu potrebnu robu nije mogao isporučiti. Tu smo informaciju dobili prije koji dan, iako smo još 9. studenoga službeno zatražili očitovanje hoće li radovi ove godine biti privedeni kraju. Znači, on sam nije bio siguran hoće li radove privesti kraju, stoga smo predvidjeli da se cjelokupni iznos koji se odnosi na rasvjetu zgrade Vodotornja, prebaci u iduću godinu i stoga se za 2.5 milijuna kuna povećava proračun – objasnio je župan Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje