Povežite se s nama

U fokusu

Vladajući olako prelaze preko gašenja dopisništva

Objavljeno:

- dana

HDZ VARAŽDINSKE ŽUPANIJE O VEČERNJAKU

I HDZ Varaždinske županije oglasio se u vezi s gašenjem Večernjakova dopisništva.

 U priopćenju ističu kako “županijska organizacija HDZ Varaždinske županije izražava svoju najdublju ogorčenost šutnjom vladajućih stranaka u povodu najnovije ‘medijske izolacije’ Varaždina i Varaždinske županije u javnom medijskom prostoru Republike Hrvatske”.

– Nakon što je bez ikakve reakcije županijskih i gradskih čelnika prije mjesec dana iz Varaždina “nestalo” dopisništvo, odnosno, regionalni studio HRT-a, sada je ista sudbina snašla i Dopisništvo Večernjeg lista, koje je bilo jedno od najdugovječnijih takvih dopisništava ovog dnevnika u Republici Hrvatskoj. Varaždinsko dopisništvo Večernjeg lista u proteklih više od pola stoljeća imalo je vrlo važnu ulogu u svakodnevnom informiranju i otvaranju demokratskih procesa u ovom dijelu Hrvatske, a može se reći da je i postalo jednom od važnih kulturnih institucija grada i županije. Tim više čudi što, kao i u slučaju HRT-a, vladajuće strukture olako prelaze preko takvih odluka Uprave Večernjeg lista – piše u HDZ-ovu priopćenju.

HDZ-ovci kažu i kako nisu uvijek bili zadovoljni onim što se objavljivalo na regionalnim stranicama Večernjeg lista, često se pisalo i na štetu stranke ili im se nije otvarao prostor za koji su smatrali da ga zaslužuju, ali su uvijek poštovali i podržavali uređivačku politiku, ne miješajući se u novinarski posao, smatrajući da ga svatko radi profesionalno i po savjesti. – Vladajući Kukuriku partneri, pak, izgleda da su zadovoljni što se medijski prostor Varaždinske županije sustavno osiromašuje i devastira, a u medije onda dospijevaju samo teme koje oni nameću i plaćaju putem različitih PR agencija – piše u priopćenju.

Izvor:
Foto: Ilustracija

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!