Povežite se s nama

U fokusu

Vladajući prvi put bez većine u Skupštini, novi test ove jeseni

Objavljeno:

- dana

“PAO” REBALANS ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA

Zbog jednog glasa koji je nedostajao vladajućoj Kukuriku koaliciji na sjednici Županijske skupštine održanoj u ponedjeljak, “pao” je prvi prijedlog rebalansa proračuna Varaždinske županije za 2015. godinu.

Ovim prijedlogom ukupni proračun Varaždinske županije trebao se s 222,7 milijuna kuna smanjiti na na 218,2 milijuna. Za taj prijedlog u ponedjeljak je ruku diglo 20 vijećnika, dok ih je 14-ero bilo suzdržano i to oporbeni vijećnici iz redova HDZ-a, HSS-a, Hrasta, ZS-a i HSP – AS.

Župan Štromar nimalo zabrinut, rebalans nije hitan

Iako je ovo prvi put da prijedlog vladajućIh nije dobio većinu, 21 glas od 41, koliko je vijećnika u ovom sazivu Županijske skupštine, župana Predraga Štromara to ne brine.
– Nismo iznenađeni što prijedlog rebalansa proračuna nije prošao jer jedan vijećnik je morao ići na ispit, a jedna vijećnica nije bila u mogućnosti doći na Skupštinu. Uostalom, on nije od iznimne hitnosti i nismo htjeli forsirati tu odluku. Bit će donesen u rujnu – komentirao je Štromar i poručio kako je rebalans proračuna – tehničke naravi.
– Proračun je smanjen za 4,5 milijuna kuna i njime bi se uskladile neke stavke prema odlukama Vlade o decentraliziranim sredstvima, JPP projektima, a najviše prema EU projektima, za koje je dio sredstava osiguran u ovoj godini, a bit će realizirana tek u idućoj godini. Isto tako, za neke projekte smo trebali sredstva u ovoj godini, a dobit ćemo ih vraćeno tek iduće godine – pojasnio je župan.

Nisam iznenađen jer je jedan vijećnik morao je na ispit, a jedna vijećnica nije mogla doći na Skupštinu, komentirao je župan “pad” rebalansa 

No, vijećnik HSS-a Zvonimir Sabati ne misli tako.
– Ovo nije kozmetički rebalans, nego se zadire u stavke koje su vrlo važne, kao što je, primjerice, poljoprivreda. Kod izglasavanja proračuna smanjena su sredstva za poljoprivredu, a ovim prijedlogom rebalansa želi se smanjiti još dodatno. Ne veseli me ni to što se smanjuju sredstva namijenjena za izgradnju prometnica i to u situaciji kad su ŽUC-u smanjena sredstva – reagirao je Sabati, čiji su vijećnici bili suzdržani, kao i HDZ-ovi.
HDZ-ov Anđelko Stričak podsjetio je na županove izjave i obećanja za vrijeme donošenja proračuna krajem prošle godine.
– Još smo kod usvajanja proračuna tvrdili da se neće puniti predviđenom dinamikom, kao što je to tvrdio župan Štromar i već tada je bilo jasno da će se morati ići u rebalans proračuna. Sada se predviđa smanjenje proračuna za osam milijuna kuna, tu je još i devet milijuna kuna kreditnog zaduženja, a od projekata za sada ništa. Sve je u fazi prednatječaja, natječaja ili nekog budućeg natječaja – rekao je Stričak ustvrdiši da je siguran da se ništa strašno neće dogoditi zbog neizglasavanja rebalansa proračuna.
– Župan će za sljedeću sjednicu okupiti svoju većinu i najvjerojatnije će tada biti izglasan rebalans u ovom predloženom obliku – rekao je Stričak.

Kriva država i decentralizirana sredstva?

Prema prijedlogu rebalansa, prihodi i primici su trebali biti smanjeni za 4,5 milijuna kuna, dok su rashodi i izdaci trebali biti “skresani” za čak 8,2 milijuna kuna (izvorni plan bio je 216,7 milijuna kuna, a predloženo je da se rashodi i izdaci smanje na 208 milijuna kuna). Međutim, rebalansom bi se ukupni manjak u proračunu povećao na gotovo deset milijuna kuna! 

Planirani manjak u proračunu bio je šest milijuna kuna, a rebalansom se želio povećati za još dodatnih 3,7 milijuna kuna i to putem kreditnog zaduženja

Naime, planirani manjak bio je šest milijuna kuna, a sada se rebalansom želio povećati za još dodatnih 3,7 milijuna kuna i to putem kreditnog zaduženja. To je potpuno suprotno od županovih najava da do kraja ove godine neće biti minusa u županijskoj blagajni. No, kakav to kredit uzima Varaždinska županija?
– U ovoj godini imamo osigurano šest milijuna kuna kratkoročnog kredita za eventualno pokrivanje nelikvidnosti, no mi ga ne koristimo. Predloženo je povećanje za 3,8 milijuna kuna, odnosno radi se o 9,8 milijuna kuna kratkoročnog kredita kojeg bi koristili u slučaju potrebe. Dakle, ovdje se radi isključivo o likvidnosti, a problem su decentralizirana sredstva, koja dobivamo sa zakašnjenjem. Prije smo sredstva dobivali direktno iz poreza na dohodak i to 10,7 posto, a sada direktno u proračun dobivamo pet posto, dok nam razliku na kraju mjeseca, odnosno kvartala uplaćuje država. Zbog toga ponekad imamo problema s izvršavanjem obaveza prema školama i zdravstvenim ustanovama, pa da ne bismo imali te probleme, da bi naše škole i zdravstvene ustanove normalno funkcionirale, uzeli bismo taj kratkoročni kredit – objasnio je župan.

Izmijenjena odluka o plaćama: Tko to rješava situaciju na svojem računu?

– Nakon pet godina Ministarstvo uprave udostojilo se dati svoje mišljenje o tome da dužnosnici, u ovom slučaju župan i njegovi zamjenici, nemaju pravo na nikakve dodatke kao što su “cipelarina”, božićnica, regres, dodatak na znanstveni stupanj obrazovanja i drugo. Ako se sada mijenja Odluka o plaćama i drugim pravima iz radnog odnosa župana i zamjenika župana, te se usklađuje s mišljenjem Ministarstva, zašto onda nigdje nije navedeno kolike će biti uštede? Što su župan i zamjenici dobivali, a nije im pripadalo? – pitao je Anđelko Stričak, vijećnik HDZ-a. Župan Predrag Štromar ustvrdio je da nema nikakvih ušteda, jer im nisu isplaćivani nikakvi dodaci na plaće. No Stričak je ustvrdio da u tom području vlada popriličan nered te da je očito da se u rješavanje problematike krenulo i zbog varaždinskog dogradonačelnika te istarskog župana. – Poštovani župane, rekli ste da je gradska vlast dovoljno sposobna, ima kapaciteta i znanja riješiti financijske probleme u Gradu Varaždinu. Doista, oni rješavaju situaciju, ali na svojim računima. Gradonačelnik je osnovnicu za obračun svoje i zamjenikove plaće, koja im je prošlo ljetno smanjena, htio opet povećati na 5.100 kuna – ustvrdio je. Izmjena Odluke, kojom dužnosnici Županije više nemaju prava kao službenici i namještenici, usvojena je većinom glasova, a HDZ-ovi vijećnici bili su suzdržani.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje