Povežite se s nama

Kultura

Izložba u Muzeju Međimurja: umjetnost Vladimira Blažanovića izrazito je osobna i intimistička

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 5. srpnja, u izložbenom prostoru Muzeja Međimurja otvorena je izložba Vladimira Blažanovića.

Izložba je bila svojevrstan uvod u 8. umjetničku koloniju, koja je održana u Štrigovi.

Ljubitelj eksperimenata

Međimurskoj se publici u Čakovcu predstavlja s 35 apstraktnih istraživačkih djela u tehnici ulja na platnu. U Štrigovi je unutar Likovne kolonije postavio radove sakralne tematike. Član je neformalne grupe umjetnika Contra. Kolonija je bila organizirana kao dio manifestacije „Štrigovske noći“. Na otvorenju su o njegovu radu govorile voditeljica likovnih zbirki Muzeja Međimurja Erika Nađ Jerković i povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner, koja je i autorica predgovora izložbe.

Manje je poznata činjenica da je i vrstan umjetnik vitraja, mozaika i zidnog slikarstva u sakralnim objektima

– Suradnja s Općinom Štrigova i izlagačima na tamošnjoj Likovnoj koloniji jako je dobra. Razni članovi grupe Contra kod nas su prethodno već izlagali četiri puta. S obzirom na činjenicu da je odaziv publike uvijek bio jako dobar, nadam se da će to raditi i ubuduće – rekla je Erika Nađ Jerković.

Vladimir Vlatko Blažanović rođen je 6. prosinca 1953. godine u Donjem Hasiću kod Bosanskog Šamca. Završio je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Diplomirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora V. J. Jordana 1981. godine. Od 1998. godine član je grupe Contra. Živi i radi u Zagrebu.

Emotivna veza

– Velika tema opusa Vladimira Blažanovića je religiozno slikarstvo.
Ono ga trajno ispunjava, intrigira i emotivno veže. Rane godine njegove mladosti obilježene su katoličanstvom u Bosni, a svoje prve slikarske korake poduzeo je upravo pod okriljem tamošnje crkve. Manje je poznata činjenica da je, osim što je sjajan štafelajni slikar, i vrstan umjetnik vitraja, mozaika i zidnog slikarstva, koje izvodi u sakralnim objektima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Koliko su za Blažanovića crteži odraz najosobnijih i najintimnijih promišljanja svjedoči i činjenica da su dosad bili izloženi samo jednom!

Osim toga, posebno mjesto u njegovu stvaralaštvu zauzima i crtež, kao intimistička tehnika pogodna za promišljanje i bilježenje trenutnih inspiracija i ideja. Koliko su za Blažanovića crteži odraz najosobnijih i najintimnijih promišljanja svjedoči i činjenica da su dosad bili izloženi samo jednom. Svojom sklonošću prema eksperimentalnom slikarstvu autor uspješno stvara velik broj varijacija unutar iste tehnike i istog formata.
Svako njegovo djelo zrači nepatvorenom energijom stvaraoca koji svoju umjetnost istinski voli i živi kroz nju – kaže Dunja Horvat Weitner.

“Svako njegovo djelo zrači nepatvorenom energijom stvaraoca koji svoju umjetnost istinski voli i živi kroz nju!” Dunja Horvat Weitner

Na kraju su se publici obratili i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik te voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice Općine Štrigova Josip Mikec, pozvavši sve zainteresirane da posjete tu prekrasnu vinorodnu općinu tijekom manifestacije „Štrigovske noći“ i uživaju u predviđenom programu.

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje