Povežite se s nama

Kultura

Vladimir Malogorski već 60 godina živi umjetnost, ali nikako da dočeka vlastitu galeriju

Objavljeno:

- dana

Iako su od hobija Vladimira Malogorskog, uspješnog poduzetnika i kolekcionara koji već 60 godina živi za umjetnost, trebali profitirati svi Varaždinci, to se, nažalost, nije dogodilo ni u godini njegovog velikog jubileja.

Podsjećamo, Vladimir Malogorski je jedan od najvećih živućih kolekcionara umjetnina u ovom dijelu Europe, a u njegovoj zbirci, koju je još 2003. godine inicijalno velikodušno darovao Gradu Varaždinu, nalazi se više od 1600 djela nastalih rukama 130 eminentnih umjetnika.

Od Stančića i Rabuzina, do Bukovca i Režeka

Međutim, umjesto da se zahvaljujući njegovoj gesti Varaždin već etablirao kao centar hrvatske naive i moderne, kulturna javnost i donator umjetnina gotovo 20 godina iščekuju da se zbirka adekvatno zbrine i izloži.
– Stvarno me žalosti da se na 60. obljetnicu bavljenja kolekcionarstvom moram najozbiljnije zapitati hoću li uopće u svojem rodnom gradu doživjeti otvaranje galerije koja će udomiti tri kolekcije umjetničkih djela izvedenih u različitim likovnim tehnikama. Kada je u svibnju 2021. godine bivša gradska vlast na čelu s Ivanom Čehokom donijela odluku da ispražnjeni prostor Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” prenamijeni za izlaganje Zbirke Malogorski, bili smo nadomak trajnom, sveobuhvatnom rješenju. Međutim, aktualna gradska vlast počela je tražiti novu lokaciju, na način da mi je ponuđen sporazumni raskid spomenutog Ugovora o donaciji, uz mogućnost da se sklopi novi s Gradskim muzejom Varaždin. To ne dolazi u obzir, jer je neprihvatljivo izlagati iznimno vrijedne umjetnine u nekom zapučku te gradske ustanove, na mizernom prostoru od 50-ak četvornih metara – ukazuje naš sugovornik čiji savjeti još uvijek zlata vrijede renomiranim galeristima i kolegama gospodarstvenicima, poglavito iz građevinske branše.
Govoreći, pak, o počecima stvaranja kolekcije, osvrnuo se na 1962. godinu, kada počinje skupljati slike.
– Moja strast prema likovnoj umjetnosti počela je još dok sam bio dječak. Imao sam privilegiju da djetinjstvo provedem u obiteljskoj kući odmah preko puta crkve Svetog Florijana. A baš ta barokna kapela bila je jedan od omiljenih motiva velikog varaždinskog umjetnika Miljenka Stančića. Upoznao sam ga kao dječarac i on je možda najzaslužniji za moju preokupaciju likovnom umjetnošću. Njegova neponovljiva djela jednostavno su me natjerala na taj put, a kasnije mi je kao poduzetniku baš umjetnost pružala utočište od svakodnevnih briga i stresa na poslu. Nije tu riječ samo o skupljanju slika, već i o privatnim druženjima s umjetnicima, povjesničarima i drugim ljubiteljima umjetnosti – objasnio je Malogorski.
U intervjuu za Regionalni tjednik otkrio nam je, između ostalog, kako je kod jednog zagrebačkog tapetara iz Vlaške ulice naišao na jednu u nizu Stančićevih slika s motivom crkve Svetog Florijana.
– Jedino na njoj bila je oslikana i moja obiteljska kuća u kojoj sam odrastao, doživio najsretnije trenutke života uključujući i vjenčanje. Kad sam vidio tu sliku, znao sam da je moram imati u zbirci, ona nema cijenu i ostat će zauvijek moja najdraža slika – veli Malogorski koji, osim Stančićevih, posjeduje svu silu slika majstora hrvatske naive.
Među njima su Ivan Generalić, Ivan Rabuzin, Slavko Stolnik, Mijo Kovačić i Ivan Lacković, potom autori hrvatske moderne kao što su Vlaho Bukovac, Ljubo Babić, Crnčić, Milivoj Uzelac, Svečnjak, Konjović, Berber, Mušić, Bečić, Vidović i Prica. Prikupio je i djela takozvanog “varaždinskog kruga”, od Stančića do Opačića i Režeka. Štoviše, njegovu zbirku hrvatske naive struka u zemlji i inozemstvu smatra najbogatijom i najcjelovitijom takvom zbirkom u Hrvatskoj!

Neprocjenjiva vrijednost

– U kolekciji je više od 450 djela Ivana Generalića i njegovih osobnih predmeta, a to je nešto što nema ni Muzej hrvatske naive u Hlebinama. U zbirci je i stotinjak djela Ivana Lackovića, preko 70 djela Slavka Stolnika, 50-ak djela Mije Kovačića i više od 60 djela Ivana Rabuzina. Radovi potonjeg bili su izloženi u Galeriji starih i novih majstora u Palači Sermage, u sklopu tematske izložbe povodom 90. godišnjice Rabuzinovog rođenja, te u drugim galerijama. Kao što sam već rekao, u zbirci imam bogatu arhivu osobnih stvari pokojnih umjetnika te štošta znam o zgodama (ali i nezgodama!) iz njihovog privatnog života. Stoga je razumljivo da ni jedan ozbiljan povjesničar umjetnosti, koji prije svega želi istraživati hrvatsku naivu, to jednostavno ne može napraviti bez moje pomoći – ističe Malogorski kojem je svojevremeno pošlo za rukom da, primjerice, svoj fundus Ivana Generalića u danu istovremeno kulturnoj javnosti predstavi na tri različite lokacije.
O tome koliko je Malogorski zapravo senzibilan, možda najbolje govori činjenica da šest desetljeća marljivo skuplja sliku po sliku, a da pritom nije prodao ni jednu koja je prošla njegov kućni prag.
– Kad sam počeo skupljati slike, zavjetovao sam se da slike koje jednom postanu dio zbirke, više neće iz nje izaći, osim u prikladnu galeriju. Od toga ne odustajem ni danas, pa moja djeca i unuci dobro znaju da im neku sliku mogu kupiti, ali nema šanse da im poklanjam one koje su prošle moj kućni prag. Tu moju “tvrdoglavost” i posvećenost stvaranju cjelina za svakog umjetnika prepoznali su veliki umjetnici poput Rabuzina, koji mi je nekoliko slika prepustio po povlaštenoj cijeni. Znao je da nikada neću zlorabiti njegovo povjerenje i preprodavati njegova djela – rekao je naš sugovornik koji pomalo gubi nadu da će trenutna garnitura vladajućih u Gradu Varaždinu pronaći prikladno mjesto za trajno izlaganje Zbirke Malogorski.

Kultura

U Kerameikonovoj Galeriji K10 otvorenje izložbe „Taj divni svijet životinja“ Renate Vranyczany Azinović

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, u 18 sati u Kerameikonovoj Galeriji K10/Izlozi (Kukuljevićeva 10, Varaždin), održat će se otvorenje izložbe keramičkih skulptura, skulpturalnih kompozicija i instalacija pod nazivom „Taj divni svijet životinja“ autorice Renate Vranyczany Azinović.

Organizator je Kerameikon HKU, Hrvatsko keramičarsko udruženje, a riječ je o izložbi iz Kerameikonovog projekta „Ceramica Multiplex 2023.“

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, za koordinaciju i asistenciju su zaslužne Željka Bračko i Smiljana Brezovec Meštrić, a izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i medija, Grad Varaždin i Varaždinska županija.

Izložba će za razgled biti postavljena do 12. srpnja 2023. godine.

O autorici

Renata Vranyczany Azinović rođena je 1950. u Zagrebu. Diplomirala je na FEN-u Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1986. počinje se baviti umjetničkom keramikom: pohađa Centar za likovni odgoj u Zagrebu (International Insea Institute) i uči kod profesorica Višnje Markovinović i Višnje Jelačić. Od 1986.–1989. studira slikarstvo kod prof. Vjere Lalin, a tijekom 1987. 1988. usavršava keramiku kod Ivane Jelačić.

Malu plastiku konzultativno uči kod prof. Branka Ružića (1988.–1989.). Ostvarila je niz ciklusa male plastike i reljefa: „Iz Agramerskog spomenara“, „Radnici“, „Vježbači“, „Mornari“, „Franjevci“, „Svećenici“, „Časne sestre“, „Anđeli“, „Mladenci“, „Animalistički ciklus“ (psi, supovi, sove, itd.), „Prijatelji“ (ljudi s ljubimcima), „Pingvini“, „Kupači“, „Creske mačke“ … u keramici, engobiranoj keramici i bronci. Osim malom plastikom, bavi se povremeno slikanjem, fotografijom, oblikovanjem kazališnih lutaka, ilustracijom, a aktivna je i u očuvanju prirode i u zaštiti životinja.

Priredila je 45 samostalnih izložbi, a sudjelovala na više od 200 žiriranih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) od 1989., Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1997. (sa statusom samostalne umjetnice) i počasna članica KERAMEIKON-a. Godine 2014. izdana joj je monografija.

O izložbi

– Hrvatska animalistika ima bogatu tradiciju u svim likovnim disciplinama, a svoj doprinos joj je u kiparskom mediju dala i Renata Vranyczany Azinović, donijevši u ovo područje svojim ciklusima keramičkih skulptura malog formata novu svježinu i novu kvalitetu. Njezin animalistički opus donosi priče o životinjama koje nas uvode u autoričin poseban svijet, u kojem ona ima sasvim poseban odnos s njima. Odnos koji je prisan i komunikativan, pun razumijevanja, ljubavi i poštovanja. Zato ona u njihov plastički prikaz unosi toplu emotivnost, osobnost i duhovnost – čak i duhovitost, pritom istodobno stvarajući njihove male psihološke i karakterne studije. Omiljeni motivi su joj psi i mačke, često individualizirane imenom, ali i pingvini, ribe, sove i supovi, koje kiparski hvata u karakterističnim komunikacijskim pokretima, pozama i izrazima. Izgradivši tako, zahvaljujući svom profinjenom kiparskom senzibilitetu i samosvojnom autorskom izrazu, ali i maksimalno izbrušenom metjeu, cijelu galeriju maštovitih, zanimljivih, zaigranih, živih i životnih životinjskih likova. Donoseći time ne samo narativnu uvjerljivost, nego i vizualnu evokativnost. Ali i svu ljepotu keramike kao kiparskog medija – stoji u predgovoru Višnje Slavice Gabout.

Nastavite čitati

Kultura

Bibliobus novomarofske knjižnice predstavljen na splitskom festivalu bibliobusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bibliobus novomarofske knjižnice je nedavno predstavljen u Splitu na osebujnom festivalu bibliobusa.

Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice u suradnji s Društvom knjižničara u Splitu te Gradskom knjižnicom Marka Marulića kao domaćinom, organizirali su 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 10. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom „Pokretna knjižnica u službi promicanja kulture čitanja“, koji je u Splitu održan posljednjega svibanjskog vikenda.

Povod ovome događaju bilo je osnivanje Bibliobusne službe Gradske knjižnice Marka Marulića Split putem prijave na EU natječaj „Čitanjem do uključivog društva“.

Kako je i novomarofska knjižnica uz pomoć istog natječaja osnovala svoju bibliobusnu službu, na događanju su razmijenjena dosadašnja iskustva i saslušani vrijedni savjeti od knjižnica koje već duže vrijeme imaju bibliobusnu službu. U navedena dva dana održana su izlaganja, što domaćih, to i inozemnih gostiju i njihovih bibliobusnih službi te razgledavanje svih prisutnih bibliobusa. Ovogodišnji festival bibliobusa okupio je knjižničare iz 9 hrvatskih bibliobusnih službi (Križevci, Rijeka, Virovitica, Bjelovar, Zadar, Zagreb, Split, Novi Marof), Pečuha, Mađarska te goste iz Bosne i Hercegovine, Finske, Nizozemske, Slovenije i Srbije.

Novomarofski bibliokombi i dalje će aktivno sudjelovati na promotivnim događanjima, pogotovo onima koji slijede u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje