Povežite se s nama

U fokusu

Vlado Sevšek i Davor Patafta postaju gradski vijećnici, neće uzimati novac za vijećničku naknadu

Objavljeno:

- dana

Nakon izbora

Odvjetnik Vlado Sevšek i poduzetnik Davor Patafta bit će gradski vijećnici Lige za Varaždin, oni se odriču vijećničke naknade i Liga neće postizborno  koalirati.

To je, između ostaloga, rečeno novinarima na jutrošnjem razgovoru u sjedištu Lige za Varaždin. Zbrajali su se izborni rezultati i govorilo o planovima za budući rad.

Liga je, slažu se, ostvarila realno dobar uspjeh: u samo mjesec i pol dana na javnoj sceni , osvojena su dva mandata u varaždinskom Gradskom vijeću. Istovremeno, neki od dugogodišnjih aktera gradske političke scene nisu uspjeli preći izborni prag. Prošlo je samo pet od 13 ponuđenih opcija.

 – Nije bilo realno očekivati više. Za početak. U kratkom vremenu smo se organizirali, predstavili, osmislili projekte i složili program. Taj je program očigledno prepoznat kao kvalitetan jer su ga, vidimo, neki i prepisivali. To ne zamjeramo jer cilj je da se program realizira, a nebitno tko ga je predložio. Možemo tako razmišljati jer nismo političari. Štoviše, drage volje ćemo pomagati u realizaciji – rekao je Vlado Sevšek, koji je bio kandidat Lige za gradonačelnika Varaždina.

Decidirano NE koaliranju

Upravo zato što, kako kažu, nisu političari, nemaju se namjeru upuštati u koaliranja.  Tako demantiraju nagađanja o koaliciji sa Glasom za Varaždin Ivana Čehoka. – Čestitamo Ivanu Čehoku na velikom broju osvojenih glasova u prvom krugu, ali mi nemamo afiniteta priklanjati se nikome. Ostajemo dosljedni onome što govorimo od početka: podržavat ćemo dobre projekte, a ne stranke. Idemo dalje – najavio je Vlado Sevšek.

Liga dosad, rečeno je, nije dobila konkretne ponude za koalicije, ali očekuje da će ih biti.

Prioritet Lige je, što otpočetka naglašavaju, gospodarstvo. Zbog toge je kandidatkinja za dogradonačelnicu Dubravka Lekić, odlučila mjesto u Vijeću prepustiti poduzetniku Davoru Patafti.

-Moj su interes socijalni i zdravstveni projekti, a njih ne može biti bez tržišnog gospodarstva, a tu je Davor Patafta „doma“. U stanju je dovesti nove investitore pa će i novca biti više, a to je preduvjet za veće mirovine, plaće, socijalu i zdravstvo – rekla je Dubravka Lekić i zaključila kako je Ligi stalo do ostvarenja programa, a ne do mjesta u Vijeću.

Davor Patafta veli da su ga „pogurnuli“ u Gradsko vijeće, ali on prihvaća odgovornost koju je Liga i obećala. On je rekao da će dva vijećnika Lige biti „dva na kvadrat“. – Ima vijećnika koji simpatiziraju naš program i vjerujem da će se prihvatiti naših projekta, a nama je cilj ostvariti ih – rekao je Davor Patafta.

Kud ide novac od prodaje Aquatehnike?

On se osvrnuo i na najavljenu prodaju Aquatehnike, tvrtke kćeri Varkoma. Nije mu jasno da se prodaja nije iskomunicirala s vlasnicima tvrtke  – građanima. Smatra da se mora reći zašto se tvrtka prodaje, tko ju konkretno prodaje i na što će se potrošiti novac. – O prodaji je odlučio Vlado Vlašić, čovjek koji je prouzročio šest velikih šteta za Grad? Varkom na računu ima 50 milijuna oročenih kuna, a sad će imati 80? Na što će se potrošiti novac? Možda će Varaždinci imati godinu dana besplatnu vodu – karikira odluku Varkoma Davor Patafta.

Novinare je zanimalo hoće li i koga Liga preporučiti svojim biračima u drugom krugu izbora za gradonačelnika. – Ne. Nismo političari i nećemo politizirati – decidiran je Davor Patafta i poziva Varaždince da ih što više izađe na izbore kako bi prevladao jasan stav građana, a ne stranačka poslušnost.

Kakav se pristup može očekivati od vijećnika Lige za Varaždin rekao je Davor Patafta: – Mi smo ljudi iz realnog sektora. Puno više ćemo govoriti o brojkama, nego o slovima. Dakle konkretno, a ne općenito lamentirati.

U skladu s tim Liga obećava kako će njihovi glavni ciljevi – a to su gospodarstvo i socijalni projekti – sada doći do punog izražaja. 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje