Povežite se s nama

U fokusu

Vlado Sevšek i Davor Patafta postaju gradski vijećnici, neće uzimati novac za vijećničku naknadu

Objavljeno:

- dana

Nakon izbora

Odvjetnik Vlado Sevšek i poduzetnik Davor Patafta bit će gradski vijećnici Lige za Varaždin, oni se odriču vijećničke naknade i Liga neće postizborno  koalirati.

To je, između ostaloga, rečeno novinarima na jutrošnjem razgovoru u sjedištu Lige za Varaždin. Zbrajali su se izborni rezultati i govorilo o planovima za budući rad.

Liga je, slažu se, ostvarila realno dobar uspjeh: u samo mjesec i pol dana na javnoj sceni , osvojena su dva mandata u varaždinskom Gradskom vijeću. Istovremeno, neki od dugogodišnjih aktera gradske političke scene nisu uspjeli preći izborni prag. Prošlo je samo pet od 13 ponuđenih opcija.

 – Nije bilo realno očekivati više. Za početak. U kratkom vremenu smo se organizirali, predstavili, osmislili projekte i složili program. Taj je program očigledno prepoznat kao kvalitetan jer su ga, vidimo, neki i prepisivali. To ne zamjeramo jer cilj je da se program realizira, a nebitno tko ga je predložio. Možemo tako razmišljati jer nismo političari. Štoviše, drage volje ćemo pomagati u realizaciji – rekao je Vlado Sevšek, koji je bio kandidat Lige za gradonačelnika Varaždina.

Decidirano NE koaliranju

Upravo zato što, kako kažu, nisu političari, nemaju se namjeru upuštati u koaliranja.  Tako demantiraju nagađanja o koaliciji sa Glasom za Varaždin Ivana Čehoka. – Čestitamo Ivanu Čehoku na velikom broju osvojenih glasova u prvom krugu, ali mi nemamo afiniteta priklanjati se nikome. Ostajemo dosljedni onome što govorimo od početka: podržavat ćemo dobre projekte, a ne stranke. Idemo dalje – najavio je Vlado Sevšek.

Liga dosad, rečeno je, nije dobila konkretne ponude za koalicije, ali očekuje da će ih biti.

Prioritet Lige je, što otpočetka naglašavaju, gospodarstvo. Zbog toge je kandidatkinja za dogradonačelnicu Dubravka Lekić, odlučila mjesto u Vijeću prepustiti poduzetniku Davoru Patafti.

-Moj su interes socijalni i zdravstveni projekti, a njih ne može biti bez tržišnog gospodarstva, a tu je Davor Patafta „doma“. U stanju je dovesti nove investitore pa će i novca biti više, a to je preduvjet za veće mirovine, plaće, socijalu i zdravstvo – rekla je Dubravka Lekić i zaključila kako je Ligi stalo do ostvarenja programa, a ne do mjesta u Vijeću.

Davor Patafta veli da su ga „pogurnuli“ u Gradsko vijeće, ali on prihvaća odgovornost koju je Liga i obećala. On je rekao da će dva vijećnika Lige biti „dva na kvadrat“. – Ima vijećnika koji simpatiziraju naš program i vjerujem da će se prihvatiti naših projekta, a nama je cilj ostvariti ih – rekao je Davor Patafta.

Kud ide novac od prodaje Aquatehnike?

On se osvrnuo i na najavljenu prodaju Aquatehnike, tvrtke kćeri Varkoma. Nije mu jasno da se prodaja nije iskomunicirala s vlasnicima tvrtke  – građanima. Smatra da se mora reći zašto se tvrtka prodaje, tko ju konkretno prodaje i na što će se potrošiti novac. – O prodaji je odlučio Vlado Vlašić, čovjek koji je prouzročio šest velikih šteta za Grad? Varkom na računu ima 50 milijuna oročenih kuna, a sad će imati 80? Na što će se potrošiti novac? Možda će Varaždinci imati godinu dana besplatnu vodu – karikira odluku Varkoma Davor Patafta.

Novinare je zanimalo hoće li i koga Liga preporučiti svojim biračima u drugom krugu izbora za gradonačelnika. – Ne. Nismo političari i nećemo politizirati – decidiran je Davor Patafta i poziva Varaždince da ih što više izađe na izbore kako bi prevladao jasan stav građana, a ne stranačka poslušnost.

Kakav se pristup može očekivati od vijećnika Lige za Varaždin rekao je Davor Patafta: – Mi smo ljudi iz realnog sektora. Puno više ćemo govoriti o brojkama, nego o slovima. Dakle konkretno, a ne općenito lamentirati.

U skladu s tim Liga obećava kako će njihovi glavni ciljevi – a to su gospodarstvo i socijalni projekti – sada doći do punog izražaja. 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje