Povežite se s nama

U fokusu

Vlado Sevšek i Davor Patafta postaju gradski vijećnici, neće uzimati novac za vijećničku naknadu

Objavljeno:

- dana

Nakon izbora

Odvjetnik Vlado Sevšek i poduzetnik Davor Patafta bit će gradski vijećnici Lige za Varaždin, oni se odriču vijećničke naknade i Liga neće postizborno  koalirati.

To je, između ostaloga, rečeno novinarima na jutrošnjem razgovoru u sjedištu Lige za Varaždin. Zbrajali su se izborni rezultati i govorilo o planovima za budući rad.

Liga je, slažu se, ostvarila realno dobar uspjeh: u samo mjesec i pol dana na javnoj sceni , osvojena su dva mandata u varaždinskom Gradskom vijeću. Istovremeno, neki od dugogodišnjih aktera gradske političke scene nisu uspjeli preći izborni prag. Prošlo je samo pet od 13 ponuđenih opcija.

 – Nije bilo realno očekivati više. Za početak. U kratkom vremenu smo se organizirali, predstavili, osmislili projekte i složili program. Taj je program očigledno prepoznat kao kvalitetan jer su ga, vidimo, neki i prepisivali. To ne zamjeramo jer cilj je da se program realizira, a nebitno tko ga je predložio. Možemo tako razmišljati jer nismo političari. Štoviše, drage volje ćemo pomagati u realizaciji – rekao je Vlado Sevšek, koji je bio kandidat Lige za gradonačelnika Varaždina.

Decidirano NE koaliranju

Upravo zato što, kako kažu, nisu političari, nemaju se namjeru upuštati u koaliranja.  Tako demantiraju nagađanja o koaliciji sa Glasom za Varaždin Ivana Čehoka. – Čestitamo Ivanu Čehoku na velikom broju osvojenih glasova u prvom krugu, ali mi nemamo afiniteta priklanjati se nikome. Ostajemo dosljedni onome što govorimo od početka: podržavat ćemo dobre projekte, a ne stranke. Idemo dalje – najavio je Vlado Sevšek.

Liga dosad, rečeno je, nije dobila konkretne ponude za koalicije, ali očekuje da će ih biti.

Prioritet Lige je, što otpočetka naglašavaju, gospodarstvo. Zbog toge je kandidatkinja za dogradonačelnicu Dubravka Lekić, odlučila mjesto u Vijeću prepustiti poduzetniku Davoru Patafti.

-Moj su interes socijalni i zdravstveni projekti, a njih ne može biti bez tržišnog gospodarstva, a tu je Davor Patafta „doma“. U stanju je dovesti nove investitore pa će i novca biti više, a to je preduvjet za veće mirovine, plaće, socijalu i zdravstvo – rekla je Dubravka Lekić i zaključila kako je Ligi stalo do ostvarenja programa, a ne do mjesta u Vijeću.

Davor Patafta veli da su ga „pogurnuli“ u Gradsko vijeće, ali on prihvaća odgovornost koju je Liga i obećala. On je rekao da će dva vijećnika Lige biti „dva na kvadrat“. – Ima vijećnika koji simpatiziraju naš program i vjerujem da će se prihvatiti naših projekta, a nama je cilj ostvariti ih – rekao je Davor Patafta.

Kud ide novac od prodaje Aquatehnike?

On se osvrnuo i na najavljenu prodaju Aquatehnike, tvrtke kćeri Varkoma. Nije mu jasno da se prodaja nije iskomunicirala s vlasnicima tvrtke  – građanima. Smatra da se mora reći zašto se tvrtka prodaje, tko ju konkretno prodaje i na što će se potrošiti novac. – O prodaji je odlučio Vlado Vlašić, čovjek koji je prouzročio šest velikih šteta za Grad? Varkom na računu ima 50 milijuna oročenih kuna, a sad će imati 80? Na što će se potrošiti novac? Možda će Varaždinci imati godinu dana besplatnu vodu – karikira odluku Varkoma Davor Patafta.

Novinare je zanimalo hoće li i koga Liga preporučiti svojim biračima u drugom krugu izbora za gradonačelnika. – Ne. Nismo političari i nećemo politizirati – decidiran je Davor Patafta i poziva Varaždince da ih što više izađe na izbore kako bi prevladao jasan stav građana, a ne stranačka poslušnost.

Kakav se pristup može očekivati od vijećnika Lige za Varaždin rekao je Davor Patafta: – Mi smo ljudi iz realnog sektora. Puno više ćemo govoriti o brojkama, nego o slovima. Dakle konkretno, a ne općenito lamentirati.

U skladu s tim Liga obećava kako će njihovi glavni ciljevi – a to su gospodarstvo i socijalni projekti – sada doći do punog izražaja. 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija zaštite okoliša: otpad iz Poljane mora se ukloniti u roku 7 dana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su u srijedu obavili očevid, službenici Inspekcije zaštite okoliša naložili su da se sav odloženi miješani komunalni otpad (MKO) mora u roku od 7 dana ukloniti s prostora pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj.

Podsjećamo, Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biškupečka nakon sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem dogovorio je rok da se uskladišteni MKO sanira i riješi u roku od 2 tjedna.

>>Bosilju pozlilo u Poljani, dočekalo ga 500 tona otpada više od očekivanog!

Međutim, uvidjevši da će se MKO i dalje voziti i skladištiti na pretovarnoj stanici u Puškadija je gradsku komunalnu tvrtku Čistoća d.o.o prijavio nadležnoj Inspekciji za zaštitu okoliša. Inaspekcija je izašla na teren i utvrdila da se MKO na pretovarnoj stanici ne smije skladištiti, a rok za sanaciju terena ističe idućeg tjedna.

– Temeljem članka 23.st. 5 više jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije ( općine :Beretinec,Cestica,Gornji Kneginec, Petrijanec,Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sv.Ilija,Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, te gradovi Varaždin i Varaždinske Toplice) sporazumno su osigurale zajedničku provedbu mjera gospodarenja otpadom s Općinom Velika Trnovitica na neodređeno vrijeme. Temeljem toga sporazuma Čistoća d.o.o. i Komunalac d.o.o. Garešnica sklopili su Ugovor o odlaganju MKO postupkom D1 na odlagalište Johovača, u količini od 5000 tona godišnje. Imajući saznanja da ti kapaciteti neće biti dostatni do kraja 2021. godine i da dinamikom nisu definirane lokacije za odlaganje MKO za 22 JLS s područja Varaždinske županije, TD Čistoća d.o.o upućuje 26. siječnja 2021. godine Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) upit o mogućnosti sklapanje ugovora s TD Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. za odlaganje MKO postupkom D1 na odlaglište  Piškornica, bez provedbe postupka javne nabave kako bi se osigurali kapaciteti. Iz odgovora MINGOR-a od 12. veljače 2021. kao i iz ranije zaprimljenih odgovora po tom upitu, razvidno je da sklapanje ugovora a bez postupka javne nabave nije moguće. Odgovor se nalazi u privitku zapisnika – piše u zapisniku Inspekcije.

Štoviše, varaždinski gradonačelnik je najavio kako će „sankcionirati odgovorne u Čistoće za nesklapanjem Ugovora s Piškornicom i za nastali problem sa zbinjavanjem MKO“. Koga će to Bosilj sankcionirati, potpuno je nejasno.

Kazneno djelo?

Naime, Uprava TD Čistoća d.o.o.sazvala je i održala 17. veljače 2021, godine izvanrednu Skupštinu Društva vezano uz navedenu problematiku.

– U ovaj zapisnik prilažemo Zapisnik sa izvanredne Skupštine Društva i Izvješće Uprave o problematici. Temeljem odluke Skupštine TD Čistoća d.o.o. upućen je 8. ožujka 2021. godine upit Skupštini Društva Piškornica d.o.o. vezano uz dogovor o prihvatu miješanog komunalnog otpada na odlagalište Piškornica. Odgovor Piškornice d.o.o. nalazi se u privitku Zapisnika, iz kojeg je vidljivo da ne postoji mogućnost prihvata otpada s njihove strane. Obzirom na negativan odgovor o prihvatu otpada na odlagalište Piškornica, svih 15 JL-ova iz Varaždinske županije uputilo je 14. travnja 2021. godine zahtjev MINGOR-u  za sastanak vezano na tu problematiku. Kako usprkos WEB sastanku i mail korespodenciji nije postignut napredak u rješavanju problema odlaganja MKO s područja 15 JLS-ova iz Varaždinske županije, ponovno je poslan zahtjev za izdavanje naloga od strane MINGOR-a koji definira mjesto za odlaganje miješanog komunalnog otpada s područja Varaždinske županije sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, čl. 26. stavak 10 i članak 32, stavak 1. točka 5… Inspektorica u ovaj Zapisnik određuje rok od 7 dana uklanjanje navedene nepravilnosti i usklađenje s Dozvolom za gospodarenje otpadom. Stranka je o poduzetim mjerama dužna inspektoricu pisano obavijestiti u roku od 7 dana po potpisivanju ovoga zapisnika. Ako osoba nad kojom je proveden nadzor ne otkloni nedostatke i nepravilnosti u zadanom roku inspektor rješenjem naređuje otklanjanje nedostatka i poduzima druge radnje za koje je ovlašten u slučaju utvrđivanja prekršaja ili kaznenog dijela. U Zapisnik je direktor Čistoće, Davor Skorza dodao da će TD Čistoća u navedenom roku pokušati otkloniti otpad sukladno zakonskim propisima ali problem će i dalje ostati ukoliko se ne postupi određenom članku 32.stavka 1 podstavka 5 odnosno članka 26 stavka 10 Zakona o održivom gospodarenju otpada – ističe se u Zapisniku kojeg je uz Davora Skrozu potpisala i viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček.

Prema svemu napisanom, napominje Franjo Puškadija, nitko nema apsolutno pravo govoriti o tome da nije znao, ali isto tako da nitko nije htio pomoći u rješavanju problema.

– I sad su se našli „najkompetentniji“ platforma Budimo grad i udruga Varaždinsko smeće iz čijih redova pojedinci pozivaju javno na linč dosadašnju vlast, MO Poljana Biškupečka i direktora Skrozu. Zanimljivo je da je upravo novozaposlena u Gradu Varaždinu PR stručnjakinja Vesna Haluga predsjednica Skupštine Piškornica -sanacijsko odlagalište d.o.o koje nije htjelo izmijeniti ugovor u kojem se od strane TD Čistoća tražilo povećanje kapaciteta i oglušilo se na mailove i pozive iz TD Čistoća! Zanimljivo je i da je Vjeran Strahonj,a kao član NO TD Čistoća sve to dobro znao, pa prešutio, odnosno samo svoje subjektivno mišljenje je iznio. Zanimljivo je i da Haluga u PR-ovskom priopćenju gradonačelnika Bosilja, u svezi rješavanja problema veliča upravo ulogu udruge Varaždin bez smeća a ne dobronamjernost Bosilja da održi, konačno nakon 8 dana sastanak sa MO Poljana. Naš odbor i dalje poziva sve uključene strane na zajednički konsenzus oko rješavanja nakupljenog MKO i da u ovoj temi nema politički obojenih strana – naglašava Puškadija.

Gradonačelniku bitniji produženi vikend pa otišao na more…

I dodaje:

– Morali smo javnost i mještane obavijestiti o nekim igrama koje je očito ipak netko drugi inscenirao a ne bivši gradonačelnik Ivan Čehok. Sve je vidljivo iz Zapisnika više inspektorice koji smo dobili na uvid. Još jednom napominjem da nije MO dopustio skladištenje MKO i nikad ni neće. Za vrijeme gradonačelnika Čehoka MKO se nije skladištio u pretovarnoj stanici već se isti dan odvozio. Spletom okolnosti, davnih godina je MO Poljana Biškupečka bila u prostornom planu Grada i Županije oderđena kao deponija. Od predviđene deponije uspjeli smo ju ipak prenamijeniti samo u pretovarnu stanicu i mi kao MO nismo to dopustili 1997. godine, a nećemo ni sad. Doista Vas molim da ne nasjedate raznim fake/lažnim Facebook profilima u dezinformiranju. Nažalost, dok birokracija i novi prozvani spasitelji uživaju u produženom vikendu, mi u Poljani Biškupečkoj smo osuđeni na smrad – zaključuje predsjednik MO Poljana Biškupečka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!